Edge - Eerste indruk van Internet Explorer-vervanger

Door: Joris Peterse | 09 mei 2015 08:00

Hands-on

Wanneer Windows 10 uit komt is Edge de nieuwe standaardbrowser. Internet Explorer verdwijnt na vele jaren via de achterdeur. Maar wat staat ons te wachten?

In de previewversie van Windows 10 die Microsoft heeft vrijgegeven kun je ook vast met Edge stoeien. Je vindt de browser nog terug onder de codenaam Project Spartan. Microsoft is echter nog druk aan de slag met de browser, dus op het gebied van stabiliteit en functies laat het nog even te wensen over. Maar het geeft je vast een eerste indruk van wat we kunnen verwachten van de Internet Explorer-vervanger. Lees ook: Wat is de beste browser?

Edge vervangt Internet Explorer in Windows 10.

Functies

Om Edge op de kaart te zetten moet de browser snel zijn, een breed aanbod van extensies bieden, maar ook unieke functies zoals een leesmodus en aantekeningsmogelijkheid. Maar ook spraakassistent Cortana heeft een prominente rol. Dat Microsoft nog een hoop te doen heeft de komende weken is wel duidelijk, want de extensies zijn nog niet aanwezig, evenals Cortana. Het is nog maar de vraag of Cortana überhaupt aanwezig zal zijn in de Nederlandstalige versie van Windows 10.

Rechthoekig

Edge start als een app. Maar omdat Windows 10 apps dezelfde eigenschappen geeft als Windowsvensters kun je de browsergrootte zelf aanpassen zoals je wilt. Het uiterlijk past geheel in de stijl van Windows 10, dankzij icoontjes van groter formaat voor touch-besturing en rechthoekige icoontjes. Het instellingenvenster kan met schuifjes worden bediend, maar is nog behoorlijk beperkt. De extensies zijn ook nog niet beschikbaar.

Wat echter het meest opvalt is dat Edge nog nauwelijks verschilt van Internet Explorer. Waarschijnlijk met de gedachte om bestaande gebruikers niet te verliezen en de minder gevorderde gebruikers die 'op dat blauwe knopje drukken om internet te starten' niet te vervreemden. Maar voor de grote gebruikersaantallen die zijn weggerend naar Firefox en Chrome is Edge op deze manier een nieuwe naam voor hetzelfde kwaad.

De toegevoegde leesmodus werkt prettig en is vooral een aanvulling op tablets. De leesmodus zorg ervoor dat de webpagina wordt ontdaan van storende elementen, alleen plaatjes en tekst worden weergegeven op een donkere achtergrond. Wat inderdaad comfortabel wegleest.

De leesmodus is heerlijk voor tablets.

Ook de aantekeningfunctionaliteit is een handige toevoeging. Wanneer je deze inschakelt wordt de webpagina een canvas waar je markeringen, krabbels en tekeningetjes in aan kunt brengen, om de pagina vervolgens als afbeelding of OneNote-notitie op te slaan.

Update

De grootste verschillen zitten op dit moment nog onder de motorkap. Niet alleen is er een nieuwe browser-engine ontwikkeld die html-standaarden beter moet ondersteunen, ook heeft Edge geen last van de molensteen die om de nek van Internet Explorer hangt: de constante ondersteuning van meerdere oudere versies. Edge blijft bij één browserversie die zichzelf updatet.

Een browser benchmark-test laat zien dat Edge al op de goede weg is. Edge scoorde een stuk hoger dan Internet Explorer (1185 punten tegenover 414), maar moest Chrome met 2185 nog wel ver voor zich dulden. Edge scoorde echter op sommige vlakken zoals html 5 video-ondersteuning nog geen punten. Naar verwachting zullen de scores in een latere fase ook een stuk dichterbij elkaar liggen.

Microsoft in het midden

Natuurlijk wordt in Edge een prominente plek gereserveerd voor Microsoft-diensten. Cortana en haar afwezigheid hadden we al gemeld. Maar ook OneNote en zoekmachine Bing zijn volop vertegenwoordigd. Frustrerend is alleen dat de zoekresultaten en functionaliteit van Bing te wensen overlaten en Bing (vooralsnog) niet vervangen kan worden door het kwalitatief betere Google of het privacy-vriendelijke DuckDuckGo.

Je maakt makkelijk aantekeningen in webpagina's.

Conclusie

Edge wordt de nieuwe standaardbrowser voor Windows 10, dat deze zomer moet verschijnen. Maar voordat het zover is, hebben de ontwikkelaars nog een enorme berg werk te verzetten. De basis is er, maar het is wachten op meer functies, meer stabiliteit en meer opties. Om succesvol te worden moeten vooral synchronisatie, snelheid en een rijk extensie-aanbod aanwezig zijn. We hopen dat we de volwaardige versie van Edge deze zomer nog kunnen begroeten.

14 Reactie(s) op: Edge - Eerste indruk van Internet Explorer-vervanger

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 9 mei 2015 16:10 Anoniem
  Jullie moeten eerst beter LUISTEREN!

  About:flags moeten jullie alles aanvinken!

  Test het dan nog eens!

  Want Edge is tot NU TOE DE SNELSTE EN BLAAST CHROME VOLLEDIG OMVER!

  Dus waardeloos artikel!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 mei 2015 16:37 MarkS90
  Het wordt tijd dat "gasten" niet meer kunnen reageren.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 mei 2015 16:22 Anoniem
  wat bedoel je daarmee?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 mei 2015 08:47 Anoniem
  aha "gast" je werkt zeker voor microsoft.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 mei 2015 22:48 Anoniem
  Zolang de webpagina's niet overal goed gemaakt zijn en er overal malware,… in kan zitten, maakt het niet uit welke browser. Geen één van allen zal kunnen blazen. Is niet voor niets dat ze bezig zijn met nieuwe standaarden zodat pagina's sneller kunnen inladen wat wil zeggen dat het een overall probleem is en niet te fixen valt met een webbrowser alleen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 mei 2015 20:29 Anoniem
  wij als gasten mogen dus ook reageren wie dan ook…die geen lid is MarkS90
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 mei 2015 06:57 ardsur
  bedankt voor de eerste indruk, heb zelf niet de moeite genomen de preview van Edge te proberen (gebruik IE al jaren niet meer, dus waarom zou ik moeite doen voor edge?)

  De lees-functie lijkt goed evenals de notatie mogelijkheid.
  Wat voor mij ABSOLUUT noodzakelijk is voor ik Edge ga gebruiken, is het kunen vervangen van de zoek-engine. Bing is verschrikklijk en wil ik niet meer gebruiken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 mei 2015 22:29 Kasander
  Ik wil gewoon een browoser die ik naar mezelf kan afstellen (add-ons) en google/duck duck standaard kan draaien. Van wie dis is maakt me niet zoveel uit.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 mei 2015 14:00 Anoniem
  MarkS90, de mening van die zgn. "gasten" his daarom niet minder gefundeerd of onderbouwd dan de jouwe. Wat maakt het nu uit indien je al dan niet geregistreerd bent om je mening te ventileren? Maakt een registratie je tot expert en zijn anderen liken? Ik dacht het niet.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 juli 2015 20:50 Anoniem
  Iedereen schijnt lovend te zijn over Edge. Persoonlijk vind ik het een bak ellende, troep van de bovenste plank.
  Allerlei nieuwe functies erin, maar de rest hebben ze de moeite niet voor genomen om in orde te krijgen.
  Favorieten, moet je importeren vanuit je oude IE, had wel eens bij de eerste startup van Edge gemeld mogen worden, dat je het direct kan doen. Favicons gaan niet mee bij het importeren. Als je in de favorieten werkbalk een map hebt, die in submappen is onderverdeeld, dan krijg je rechts een vak met de inhoud, maar je moet er eerst loos in klikken voor je er iets mee kan doen. Het instellen van een andere zoekmachine, wilde het niet doen. Qua instellingen nagenoeg niets meer te personaliseren. Ik heb altijd IE gebruikt, maar ik ga denk ik maar Firefox gebruiken, is het ook niet echt, maar beter dan Edge. En ik heb het nu dus over de release versie die je inmiddels mag installeren. Ik had het al in de preview gemerkt, maar dacht dat dit nog wel verbeterd zou worden, niet dus.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 augustus 2015 13:08 Anoniem
  Gewoon IE via de achterdeur weer op mijn pc geplaatst. ;) Veel beter en kan zo sneller wennen aan Edge, dat er naast staat samen met Chrome, Opera en Firefox. Duh…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 augustus 2015 21:22 Anoniem
  Vandaag windows 10 gedownload met de nieuwe Edge browser. Lijkt allemaal erg eenvoudig. Te eenvoudig naar blijkt. De browser is dermate beperkt door het ontbreken van de meest voor de hand liggende gebruikersgemakken en zowat alle add-ons (google ipv dat waardeloze Bing/ YouTube, vertalen/ ed.)die je tijdens het surfen nodig hebt, dat ik onmiddellijk weer ben overgeschakeld naar IE11. Microsoft heeft dit te snel gelanceerd onder druk van de concurrenten. Te snel, want mij zien ze voorlopig niet op Edge zitten. Voegt niets toe en wat er onder de motorkap gebeurt interesseert me niet ( daar zou zoveel verbeterd zijn, zeggen ze…)Als ik dat als gebruiker niet merk schiet ik er niets mee op.
  Voor mij een Microsoft misser van de eerste orde. Broddelwerk !
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 augustus 2015 11:41 Anoniem
  ik ben terug naar ie10 gegaan en naar chrome..Met EDGE of Bing kan ik geen enkele afbeelding …ook mijn eigen afbeeldingen niet meer downloaden !!telkens krijg ik een grijs icoontje ..in en uitloggen maakt niets uit ..met andere browsers geen probleem..en een antwoord kreeg ik tot op heden niet van microsoft..
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 september 2015 15:20 Anoniem
  Blijf lekker Firefox gebruiken. Zonder waarschuwing explorer vervangen mag, maar mijn vaste sites zijn ook weg. Gelukkig had ik Firefox al en dat blijft zo, nu helemaal. Gemiste kans van Windows.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.