Eenvoudig reservekopieën maken met BackUp Maker

Door: robbin-ooijevaar | 29 december 2013 09:00

How To

Back-upsoftware is vaak lastig in te stellen en te doorgronden. BackUp Maker bewijst dat het ook een stuk eenvoudiger kan. In deze snelstart maken we met BackUp Maker een reservekopie van onze documenten, muziek en foto's.

Stap 1: BackUp Maker

Installeer BackUp Maker. Het programma is gratis voor persoonlijk gebruik. Je kunt de back-ups van BackUp Maker bewaren op verschillende soorten opslagmedia: van usb-stick tot dvd. Omdat we tegenwoordig veel gegevens hebben om veilig te stellen, is een externe schijf een goede oplossing. Je krijgt zeeën aan opslagruimte, het medium is snel en kost weinig.

Verbind de externe harde schijf met je computer en start BackUp Maker. BackUp Maker heeft twee knoppen: Backup en Restore. Klik op Backup om de back-upprocedure eenmalig in te stellen. Je wordt door een wizard stap voor stap door de instellingen geleid. Verwijder bij de eerste stap het vinkje bij Activate expert settings. Dit maakt het instellen namelijk een stuk eenvoudiger.

Stap 2: Reservekopie maken

Kies Simple selection en vink de onderdelen aan die je wil veiligstellen, bijvoorbeeld Documents, Pictures en Music. Kies Files & Folders als je zelf wil aangeven welke mappen BackUp Maker voor je moet veiligstellen.

BackUp Maker stelt je in staat om de back-upprocedure in te plannen, maar handmatig uitvoeren is een betere optie: je moet de externe schijf immers toch eerst aansluiten. Wijs met Local een map aan op je externe harde schijf. Hierin zal BackUp Maker de back-up bewaren als een zip-bestand.

Bewaar de back-up op een externe harde schijf: veel opslagruimte en lekker snel!

Geef de instellingen van de back-up een naam (standaard heet dit onderdeel New), bijvoorbeeld Mijn back-up. De back-up verschijnt in het hoofdvenster van BackUp Maker onder Backup name. Klik hier op Mijn back-up en druk vervolgens op de groene afspeelknop. De back-up wordt nu gemaakt en opgeslagen op de externe harde schijf.

Stap 3: Bestanden herstellen

Zodra de reservekopie is afgerond, wordt de huidige datum en tijd in het hoofdvenster van BackUp Maker getoond. Zo zie je altijd precies wanneer de back-up voor het laatst heeft gemaakt. Wil je achteraf iets aanpassen aan je back-upinstellingen? Dubbelklik in het hoofdvenster op Mijn back-up om de instellingen te openen.

BackUp Maker bewaart je bestanden in een zip-archief. Dit kun je handmatig uitpakken via de Windows Verkenner of de knop Restore gebruiken in BackUp Maker. De veiligste manier om bestanden uit een back-up terug te halen is om ze te herstellen naar een alternatieve eigen map. Zo voorkomt je dat je per ongeluk bestanden overschrijft.

1 Reactie(s) op: Eenvoudig reservekopieën maken met BackUp Maker

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 31 december 2013 12:18 Anoniem
    Is er ook een mooie gratis versie voor een volledige Windows Back up?
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.