Familiefoto’s omtoveren tot films doe je zo

© PXimport

Familiefoto’s omtoveren tot films doe je zo

Geplaatst: 3 oktober 2021 - 05:14

Aangepast: 14 december 2022 - 10:14

Kees Krick

Heb je iets gefilmd en vind je het achteraf gezien jammer dat je geen foto hebt gemaakt? Dan kun je altijd nog een plaatje uit het filmmateriaal halen. Maar is er alleen een foto, dan lijkt het onmogelijk om daar een film van te maken. Toch kan het. Sinds kort kun je oude familiefoto’s omtoveren tot films.

De kans is groot dat je nog ergens een schoenendoos vol oude familiefoto’s in huis hebt. Met een beetje geluk heb je de dierbaarste foto’s al gedigitaliseerd. Op die manier kun je ze op je gemak op het computerscherm bekijken. Met zo’n fotoarchief maak je een tijdreis. Je betreedt ook onbekend terrein, want behalve foto’s uit jouw eigen jeugd, zitten er vast oude foto’s in van je ouders, grootouders en misschien zelfs platen die nog verder teruggaan in de tijd. Kostbare momenten waar je zelf geen weet van hebt, simpelweg omdat je toen te jong was of nog niet was geboren. Hoe leuk zou het zijn als dit bewegende beelden zouden zijn, zodat je een veel realistischer indruk krijgt van hoe deze mensen in het echt waren. Deep Nostalgia gaat ons helpen dat te realiseren.

Schaarse beelden

Helaas zit je met een schoenendoos of schijf vol met momentopnamen. Op foto’s staat tenslotte alles stil. Iedereen is letterlijk bevroren in de tijd. Omdat ongeveer vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw de videocamera’s voor consumenten zijn intrede deed, bestaat de kans dat er in ieder geval vanaf dat moment wat bewegend beeld beschikbaar is. Afhankelijk van hoe fanatiek er gefilmd is. Want 8mm-filmpjes hadden slechts een opnameduur van drie minuten. Onbegrensd filmen was pas mogelijk met de latere vhs- en dv-bandjes.

Van daarvoor bestaat dus helaas geen bewegend beeld. En hoe verder je teruggaat in de tijd, hoe minder foto’s er nog zijn overgebleven. Van overgrootouders en eerdere familieleden bestaan meestal alleen wat spaarzame foto’s. En juist op die heel oude foto’s kijken mensen nogal nors en formeel in de lens, dat waren meer statieportretten. Hoe zou het zijn als ze vriendelijk naar je lachten en nieuwsgierig om zich heen keken? Kortom, hoe waren ze als mens in hun gewone doen en laten?

 

© PXimport

Terug in de tijd

Natuurlijk kunnen we niet even terugreizen in de tijd om snel een paar filmopnamen te maken met de geavanceerde camera’s die we tegenwoordig hebben. Maar met behulp van kunstmatige intelligentie en slimme software komen we wel een heel eind. Want sinds kort kun je dankzij deep learning-technieken oude familiefoto’s omtoveren in korte filmpjes.

Het is echt een openbaring om voorouders die je tot nu toe alleen van oude vergeelde foto’s kent, of je ouders in hun jonge jaren, plotseling op het scherm tot leven te zien komen. Ze glimlachen naar je, knipperen met de ogen en kijken ontspannen om zich heen. Het is een beetje vergelijkbaar met de levende schilderijen uit de Harry Potter-films, alleen gaat het ditmaal om bewegende foto’s van jouw eigen familie!

Zien is geloven

Dit is echt iets wat je met je met eigen ogen moet zien, want dan besef je pas hoe bijzonder het is. En dat kan ook, nu op dit moment zelfs. Het enige wat je hoeft te doen, is een dierbare foto van een familielid opsnorren, naar de website van Deep Nostalgia gaan en de foto daar uploaden. Slechts luttele seconden later kijkt dit familielid jou opgewekt en vriendelijk lachend aan.

Het is bijna eng, zo ongelofelijk realistisch ziet het eruit. Bijna alsof je in een live videoverbinding zit, maar zo ver gaat deze kunstmatige intelligentie (nog) niet. Oude foto’s zien er meestal niet onberispelijk uit, maar ook als het prentje wat vaag en vergeeld is, kan daar meestal nog wel een prima animatie van gemaakt worden. De foto wordt namelijk eerst via slimme software geoptimaliseerd.

 

© PXimport

Mogelijkheden

Beeldvariatie

Bij een gewone filmopname ligt alles vast. Hoe vaak je het fragment ook afspeelt, er gebeurt niet ineens iets heel anders. Bij Deep Nostalgia werkt dat anders, want er zijn meerdere animaties waaruit je kunt kiezen. Momenteel zijn dat er tien, waardoor iemand steeds weer op een net wat andere manier beweegt, rondkijkt en jou in de ogen kijkt.

Daarnaast zijn er enkele speciale animaties, zoals lachen, dansen (meer meedeinen op een denkbeeldig deuntje) of een goedkeurende blik. Niet elke animatie werkt bij elke foto even goed, dus ook om die reden is het prettig dat er veel variatie is in animaties. Daarnaast ontdek je zo steeds weer ‘een nieuwe kant’ van een familielid en raak je er niet zo snel op uitgekeken. Elke animatie kun je als een kant-en-klaar filmpje downloaden naar je computer of smartphone, waarna je het zonder speciale AI-software op elk moment kunt afspelen.

 

© PXimport

Hoe werkt het?

Net als bij een optreden van een goochelaar of illusionist, rijzen natuurlijk de vragen: hoe werkt dit? Wat is de truc? Hoe krijgen ze dit in hemelsnaam voor elkaar? Ook nu is het geen tovenarij of magie en zelfs geen illusie. Er wordt gebruikgemaakt van basisvideo’s waarop echte mensen een reeks vaste bewegingen maken. Deep Nostalgia kan dit vervolgens heel nauwkeurig op een gezicht in een historische foto projecteren, waardoor het net lijkt of jouw familie tot leven komt.

Afhankelijk van iemands houding op de foto, wordt automatisch een bijpassende basisvideo en dus animatie gekozen. Het is goed vergelijkbaar met de zogeheten deep fake-technieken waarmee je tegenwoordig je eigen gezicht over dat van iemand anders kunt zetten in een video. Zijn er meerdere personen op de foto te zien? Momenteel kan één gezicht tegelijk bewegen, maar je mag wel zelf aangeven wie dat moet zijn. De onderliggende techniek is afkomstig van D-ID, een bedrijf dat is gespecialiseerd in synthetische media op basis van deep learning.

 

© PXimport

Familiefoto’s omtoveren tot films doe je zo-15082296

© CIDimport

Familiefoto’s omtoveren tot films doe je zo-15082296

© CIDimport

Familiefoto’s omtoveren tot films doe je zo-15082296

© CIDimport

Dit zijn enkele frames uit de automatisch gegenereerde video.

Je jongere ik

Dat je Deep Nostalgia voor historische foto’s gebruikt, mag je heel ruim zien. Er is bijvoorbeeld niets mis mee om een foto van jezelf te gebruiken. Misschien is er geen of weinig videomateriaal uit jouw jeugd beschikbaar en dan krijg je alsnog een leuke impressie doordat je jouw jongere ik ziet bewegen, lachen en nieuwsgierig om zich heen ziet kijken.

Wat ook kan is een historische foto van een bekende of beroemde persoon gebruiken, waarvan je benieuwd bent hoe het zou zijn om die een keertje in het echt te ontmoeten. Bijvoorbeeld Albert Einstein, of wie dan ook. Van deze wetenschapper bestaan wel historische filmbeelden, maar dat is toch heel anders dan wanneer je met Deep Nostalgia een filmpje maakt waarin het lijkt alsof je elkaar recht in de ogen kijkt. Gratis historische foto’s die je hiervoor prima kunt gebruiken, vind je onder andere op https://pixabay.com.

Familiefoto’s omtoveren tot films doe je zo-15082296

© CIDimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten