Films kijken op je smart-tv via SimpleDLNA

Door: robbin-ooijevaar | 08 april 2015 07:44

How To

De meeste smart-tv's ondersteunen DLNA. Dankzij deze techniek kun je films vanaf je computer op je tv afspelen, via je draadloze of bedrade thuisnetwerk. Aan de kant van de computer heb je een oplossing nodig die je films via DLNA beschikbaar maakt. Met SimpleDLNA krijg je dit snel voor elkaar.

Stap 1: SimpleDLNA

DLNA zorgt ervoor dat films en muziek streaming worden verstuurd. Bekende voorbeelden die dit via internet doen, zijn onder andere Spotify voor muziek en Netflix voor films. Om vanaf je computer films af te spelen op je televisie kun je uiteraard kabeltjes trekken. De meeste laptops sluit je probleemloos aan op je tv via HDMI. Je kunt er ook voor kiezen om filmbestanden via DLNA te streamen van je computer naar je smart-tv. Beide apparaten moeten zijn verbonden met hetzelfde netwerk en je tv dient te beschikken over DLNA.

Stap 2: Delen en streamen

Download en installeer SimpleDLNA. In dit programma kun je een of meer mappen aanwijzen waar je films (of andere media) staan, waarna deze op je tv via DLNA bereikbaar zijn. Sommige beveiligingsprogramma's kunnen SimpleDLNA blokkeren. In dit geval dien je de software toestemming te geven en/of een uitzondering in te stellen.

Start SimpleDLNA en klik op New. Geef bij Name een naam op, bijvoorbeeld Films. Geef aan welk type media je wilt delen, bijvoorbeeld Video, Audio (muziek) en/of Images (afbeeldingen). Klik bij Directory op Add en wijs een map aan op je computer met bijvoorbeeld videobestanden. Je kunt diverse mappen toevoegen en zo beschikbaar maken onder het kopje Films. Bevestig met OK.

Deel een of meer mappen via SimpleDLNA met alle DLNA-apparatuur in je thuisnetwerk.

Stap 3: Tablet & smartphone

De gedeelde bron Films is standaard niet actief. Selecteer deze bron en zet de DLNA-server aan met Start. Vanaf nu is de inhoud van de opgegeven map(pen) beschikbaar op je smart-tv. Met een DLNA-app op je smartphone of tablet kun je de films ook streaming bekijken. Sluit SimpleDLNA na gebruik af om te voorkomen dat je per ongeluk ongewenst films en andere media deelt met je medenetwerkgebruikers.

Installeer een DLNA-app en stream films thuis op je smartphone of tablet zonder handmatig kopiëren of omzetten.

2 Reactie(s) op: Films kijken op je smart-tv via SimpleDLNA

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 8 april 2015 12:12 vicupdate@skynet.be
  De meeste, zo niet alle tv-fabrikanten, bieden zelf een applicatie aan om je computer of smart Phone te linken met je TV.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 juli 2015 19:17 Anoniem
  Hoe haal ik nu het via mijn Sony Bravia "binnen"?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.