Flash: Van kroonprins tot lelijk eendje

© PXimport

Flash: Van kroonprins tot lelijk eendje

Geplaatst: 15 juli 2015 - 15:54

Aangepast: 24 november 2022 - 11:29

Daan Doedens

Ooit was het de drijvende kracht achter interactieve websites, tegenwoordig wordt het meer en meer verguisd. Adobe Flash heeft zijn langste tijd gehad, nu grote bedrijven zich tegen de tool keren. Maar wat is er nou eigenlijk gebeurd?

In 1996 bracht het bedrijf Macromedia de eerste versie van Flash op de markt, toen nog onder de naam FutureSplash Animator. Een lange en hobbelige weg volgde, maar toen softwaremaker Adobe het bedrijf in 2005 overnam en het toevoegde aan de Creative Suite, werd Flash een vrijwel overal geaccepteerd programma. Alleen Apple weigerde het op iOS te ondersteunen - een vooruitziende blik van Steve Jobs. Lees ook: Adobe waarschuwt, 'schakel Flash tijdelijk uit'.

Het belang, zeker tot enkele jaren geleden, wordt onderschreven door de cijfers. Flash staat op maar liefst 98 procent van alle computers en Flash Player, de browser-plugin die het mogelijk maakt voor websites om Flash-content te laden, op zo'n 90 procent. Grote voordelen van Flash zijn de mogelijkheid tot inzoomen zonder kwaliteitsverlies (elk frame wordt steeds weer opnieuw getekend) en in verreweg de meeste gevallen zijn er geen verschillen tussen het resultaat op verschillende besturingssystemen en in verschillende browsers.

Traag en onveilig

Hoewel Flash al snel breed ondersteund werd en steeds meer websites en systemen het programma omarmden, was het niet vrij van problemen. De twee grootste waren ook meteen de twee die de meeste ergernis opwekten. Ten eerste kon Flash nogal traag zijn: het laden van websites duurde op oudere pc's een eeuwigheid en het liep nogal eens vast. Ook de beveiliging was niet optimaal, en lekken in de code kwamen te pas en te onpas naar buiten.

De laatste tijd gaat het snel bergafwaarts. In de eerste maanden van dit jaar was Adobe gedwongen twee grote updates uit te brengen om beveiligingslekken te dichten. Vorige week werd 400 gigabyte aan data gestolen van de Italiaanse hackgroep Hacking Team, waarin een grote zero day-exploit werd uitgelegd die hackers in staat stelt malware op een computer met Flash te installeren. De patch die Adobe uitbracht hielp een beetje, maar de toon was voorgoed gezet.

HTML5

Deze week ging de nachtmerrie door. Facebook's beveiligingsbaas Alex Stamos eiste een 'end-of-life'-datum van Adobe, een ultimatum waarop Flash officieel de doodsteek moet krijgen. Browsermaker Mozilla liet weten dat alle Flash-gerelateerde zaken in Firefox tot nader order worden geblokkeerd, in elk geval tot Adobe een patch uitbrengt die de publiek bekende exploits verhelpt.

It is time for Adobe to announce the end-of-life date for Flash and to ask the browsers to set killbits on the same day.

-

BIG NEWS!! All versions of Flash are blocked by default in Firefox as of now.

-

Het zal niet lang meer duren voor Flash begraven kan worden. HTML5 ontpopt zich meer en meer tot een goede opvolger, helemaal nu Google het op zijn mobiele devices en in YouTube-video's heeft omarmd. Adobe zal het nog even uitzingen en zal vernieuwde versies op de markt brengen om de lekken te dichten, maar het einde van Flash is nabij - en daarmee het einde van een lang en roerig tijdperk.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000