Fotoberichten in Windows Live Mail

Door: kees-krick | 24 maart 2010 10:49

How To

Een foto is al snel enkele megabytes groot, dus wie er een paar via e-mail verstuurt, loopt het risico dat het bericht wegens overschrijding van de maximale grootte geretourneerd wordt. Eén foto per bericht of alleen sterk verkleinde plaatjes opsturen kan, maar is niet altijd een optie. Windows Live Mail biedt een oplossing in de vorm van een fotobericht.

1. Foto’s uitkiezen

Een fotobericht is vrijwel identiek aan een ‘gewoon’ bericht, maar is toegespitst op het versturen van (grote) foto’s. In het bericht worden alleen miniaturen opgenomen zodat het lekker klein blijft en de foto’s zelf worden op de servers van Live Mail bewaard. Pas wanneer een ontvanger op een miniatuur in uw bericht klikt, wordt de betreffende foto automatisch vanaf de server opgehaald. Slim! Om dit te doen moet u zich wel rechts bovenin Aanmelden met uw Windows Live ID, want anders zijn de servers onbereikbaar en kunt u alleen miniaturen versturen.

Daarna maakt u een fotobericht door in de werkbalk bij Nieuw op het driehoekje (pijltje) te klikken en te kiezen voor Fotobericht. De sneltoets Ctrl+Shift+P gebruiken mag ook. Tegelijk met een nieuw, leeg bericht opent een tweede venster waarin u een of meer foto’s uitkiest om vervolgens op Toevoegen te klikken. Staan uw foto’s verspreid over meerdere mappen? Geen probleem, het venster blijft geopend zodat plaatjes in meerdere stappen zijn toe te voegen. Pas als u helemaal klaar bent, klikt u op Gereed.

Gebruik Toevoegen en Gereed bij het kiezen van foto’s.

2. Bericht opmaken

De miniaturen verschijnen nu in uw fotobericht. Extra exemplaren voegt u toe met de knop Meer foto’s toevoegen in de werkbalk en hiermee is ook een gewone e-mail om te toveren in een fotobericht. Een foto weghalen kan door met rechts op de miniatuur te klikken en de optie Verwijderen te kiezen. Elke foto mag een bijschrift hebben. Klik daartoe in de lege ruimte onder de miniatuur tot een cursor verschijnt en tik dan uw tekst in. Ook een alternatieve tekst is mogelijk. Klik met rechts op de miniatuur en kies Alternatieve tekst. Dit is de tekst die verschijnt als u de muispijl eventjes boven een miniatuur laat zweven, net zoals vaak bij plaatjes op internet.

De berichttekst die u met de foto’s wilt meesturen, tikt u gewoon in het gebied boven de miniaturen in, maar dat kan eventueel ook eronder gebeuren. Om het fotobericht nog wat leuker aan te kleden zijn in de werkbalk diverse effecten aanwezig. Er zijn fotolijstjes, een foto kan omgetoverd worden in een Polaroid, of stevig met een punaise vastgepind worden.

Geef miniaturen optioneel een leuk effect.

3. Foto’s versturen

Het effect dat u kiest is van toepassing op alle miniaturen, tenzij u eerst een exemplaar selecteert (links klikken). Om een effect weer ongedaan te maken, klikt u daar nogmaals op. Worden staande foto’s liggend getoond? Dit herstelt u eenvoudig via Draaien. De volgorde van miniaturen bepaalt u door te slepen. Vlak boven de werkbalk is te zien dat u uit drie werkbalken kunt kiezen. In een fotobericht is standaard de werkbalk Foto’s geselecteerd, Opmaak gebruikt u om tekst te verfraaien en tot slot stelt u de lay-out van de miniaturen in via de werkbalk Indeling.

Uiterst rechts in de werkbalk Foto’s is de totale grootte van het bericht te zien. Standaard worden foto’s tijdens het verzenden verkleind en dat is een beetje jammer. Vink liever Hoog aan zodat foto’s tot vijf megabyte ongewijzigd verzonden worden. Alleen grotere exemplaren worden dan automatisch verkleind en dat geeft helaas wel wat kwaliteitsverlies. Tot slot geeft u de geadresseerde(n) op, tikt u een onderwerp in en klikt u op Verzenden, waarna uw foto’s op weg gaan.

Ook de lay-out van de miniaturen bepaalt u zelf.

0 Reactie(s) op: Fotoberichten in Windows Live Mail

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.