Foto's bewerken, beheren en delen op Android

Door: Gijs Ettes | 24 april 2018 15:13

How To

De beste camera is degene die je bij je hebt – een veelgehoorde fotografenwijsheid. Het is dan ook maar goed dat smartphonecamera’s steeds beter worden, want je telefoon draag je praktisch de hele dag bij je. In dit artikel kijken we naar welke opties je hebt om foto’s te bewerken, beheren en te delen via je Android-toestel.

1 Foto’s sorteren

Standaard verschijnen foto’s die je met je smartphone maakt in de galerij. Hier kun je bladeren, foto’s indelen in albums en ze delen via bijvoorbeeld sociale media. Soms kun je vanuit de galerij je ook foto’s bijsnijden of voorzien van filters. Voor de basics is de standaardgalerij prima, maar er zijn in Google Play talloze alternatieven met (veel) meer opties. Neem bijvoorbeeld Focus – Picture Galery. Die sorteert foto’s automatisch en voor meer structuur kun je ze taggen op kleur en thema. Via het menu aan de zijkant vind je alle foto’s met een specifieke tag.

2 Automatische back-up

Je (vakantie)foto’s kwijtraken is de vrees menig smartphonebezitter. Je voorkomt het door back-ups te maken, bijvoorbeeld met Google Foto’s. Download de app uit de Play Store als die nog niet op je toestel staat, log in met je Google-account en je kunt (via wifi) foto’s uploaden. Google biedt onbeperkte cloudopslag als je kiest voor hoge kwaliteit (tot 16 megapixel) in plaats van origineel. Google Foto’s maakt automatisch reservekopieën van foto’s, je kunt instellen of dat alleen via wifi of ook via een mobiele verbinding mag gebeuren. Ze zijn vanaf elk apparaat met internet te bekijken. Handig is verder dat de app ruimte op je telefoon kan vrijmaken door lokale bestanden te wissen.

3 Meer met Google Foto’s

Google Foto’s kan meer dan back-ups maken. Vanuit de Assistent maak je albums of stel je een film, animatie of collage van je favoriete kiekjes samen. Kies een aantal foto’s en de app maakt er automatisch iets moois van. De Assistent laat je ook (dubbele) foto’s archiveren en bij Beleef deze dag opnieuw zie je foto’s die je precies één, twee of meer jaar geleden maakte. Onderscheidend is de zoekfunctie die dankzij machine learning supersnel de juiste foto’s bij je zoektermen vindt. Zo hoef je niet de hele galerij door te spitten om dat kiekje van je kat te vinden.

4 Snelle optimalisaties

Heb je inmiddels structuur in je galerij aangebracht en is de back-up ingeschakeld, dan is het tijd om te zien welke foto’s een opfrisser kunnen gebruiken. Met Adobe Lightroom CC voer je eenvoudig snelle optimalisaties door. Log in met een (gratis) Adobe-account en gebruik de opties onder in beeld om foto’s te importeren en bewerken. Naast uitsnijden en roteren kun je met schuifjes de helderheid, contrast, witbalans en kleur aanpassen. Daarnaast zijn er voorinstellingen om een foto te verbeteren en interessante (zwart-wit)filters om mee te experimenteren. Adobe Lightroom CC ondersteunt raw-bestanden, maar voor sommige opties is een betaald account nodig.

5 Zelfportret retoucheren

Waar Lightroom CC vooral geschikt is om landschappen en vergezichten te bewerken, leent Adobe Photoshop Fix zich beter voor (zelf)portretten. Ook deze app kun je grotendeels gratis gebruiken als een Adobe-account hebt. Druk na het inloggen op de knop Corrigeren om snel zaken als de belichting en de kleurverzadiging aan te passen. Via de knoppen onder in beeld krijg je ook toegang tot andere opties, zoals Vloeiend. Daarmee kun je delen van een gezicht of juist de achtergrond onscherp maken. Photoshop Fix laat je ook vignettering toepassen om de randen van een zelfportret donker te maken.

6 Pukkels wegpoetsen

Is je hoofd op de foto iets vervormd, dan kun je met Adobe Photoshop Fix via Uitvloeien / Gezicht correcties doorvoeren. Tik op een aantal vaste punten op je gezicht en gebruik een schuifje om bijvoorbeeld je kaaklijn aan te passen, je voorhoofd kleiner te maken of je glimlach groter. Pas op dat je het niet overdrijft, door te veel aan te passen ziet je gezicht er al gauw vervormd uit – of overdrijf juist voor een creatief effect. Photoshop Fix maakt het ook eenvoudig om pukkels weg te werken. Tik op Retoucheren / Vlekken retoucheren en tik op oneffenheden die je weg wilt poetsen. Elke aanpassing is direct zichtbaar en desgewenst ongedaan te maken.

7 Pixlr

Een van de populairste apps voor fotobewerking op Android is Pixlr. De app is gratis te downloaden vanuit Google Play en werkt op vrijwel elke smartphone. Pixlr ondersteunt daarnaast raw-beelden en blinkt uit in gebruiksgemak. De beschikbare bewerkopties, effecten en filters geven je ontzettend veel combinaties om foto’s te verfraaien. Na het selecteren van een kiekje vind je onderin beeld de verschillende bewerkopties. Zo geeft de knop Tools toegang tot veelgebruikte functies als red eye, heal, sharpen en auto contrast, waarvan de werking voor zich spreekt.

8 Effecten

Met Brushes (penseel-pictogram) kun je met je vinger gedeelten van een foto donkerder, lichter of pixelig maken. Dat laatste is handig wanneer je een vertrouwelijk document doorstuurt, zoals een paspoort of identiteitsbewijs. Met double exposure voeg je een tweede fotolaag toe om bijvoorbeeld twee portretten op een creatieve manier te combineren. Pixlr biedt daarnaast aan aantal fraaie effecten, overlays en randen om je foto een net wat andere look te geven. Het toepassen hiervan is in een handomdraai gedaan.

9 Fotocollage maken

Pixlr leent zich ook uitstekend voor het maken van collages via de optie Collage. Pluk maximaal tien foto’s uit je galerij en pas de collage naar wens aan. Druk op een foto om hem te vervangen of te bewerken. Onder de preview kies je voor een van de tientallen indelingen en vind je opties om fotovlakken aan te passen. Maak bijvoorbeeld de hoekjes afgerond of de afstand tussen vlakken kleiner. Is je creatie klaar, tik dan op next. Hierna kun je nog tekst, filters en vignetten toevoegen. Druk op done om de collage te bewaren of te delen.

Fotowerking in Facebook en Instagram

Bij het delen van foto’s op Facebook en Instagram heb je ook bewerkopties. Hier moet je niet te veel van verwachten, maar voor de basics is het voldoende. De Facebook-app biedt een automatische verbeterfunctie, filters, stickers en de mogelijkheid om je foto bij te snijden. Instagram heeft naast allerlei filters ook opties om een foto recht te zetten, gedeelten te vervagen of te verscherpen en de helderheid op te krikken.

10 Maak er een kunstwerk van

Met de app Prisma tover je zelfs het saaiste plaatje om tot een prachtig kunstwerk in de stijl van Edvard Munch (De Schreeuw) of Kandinsky. De app is simpel van opzet: na het starten druk je de sluiterknop of open je de galerij via de knop linksonder. Heb je de juiste foto te pakken, dan selecteer je het gewenste filter. Het resultaat is een olieverfschilderij, mozaïek of abstract Mondriaan-achtig kunstwerk. En dat resultaat is verrassend mooi. Om het bewerkte beeld in hogere resolutie te hebben moet je over op de betaalde versie. De sd-kwaliteit kun je wel gewoon opslaan en delen.

11 Fotoboek samenstellen

Wil je de mooiste beelden direct vanaf je smartphone laten afdrukken in een fotoboek? Dat kan bijvoorbeeld met de Albelli-app. Na een korte uitleg kun je aan de slag met het maken van een fotoboek, kaart of kalender. Kies het formaat en selecteer de foto’s die je wilt gebruiken. Je vindt onderaan je foto’s en opties om kleuren en de indeling aan te passen. De service biedt verschillende mogelijkheden om je foto’s in te delen, met of zonder bijschrift. Tevreden met het resultaat? Druk op Klaar en je kunt vanuit de app je album bestellen.

Raw-fotografie met je smartphone

De meeste smartphonecamera’s slaan foto’s op als jpg’s. Hierbij wordt er compressie toegepast en in de meeste gevallen ook optimalisaties met betrekking tot scherpte, helderheid en het contrast. Prima voor beginners, maar de meeste gevorderde fotografen wensen meer controle over hun fotografie, ook als ze hun smartphone gebruiken. Gelukkig laten steeds meer telefoons je kiezen hoe en in welk formaat foto’s worden opgeslagen. Bijna alle high-end smartphones ondersteunen tegenwoordig raw-fotografie.

Raw-foto’s hebben de hoogst mogelijke kwaliteit, het is een directe weergave van wat de sensor van de camera heeft geregistreerd, zonder compressie. Het nadeel hiervan is dat je de beelden moet bewerken voor je ze kunt delen, en dat de bestanden (veel) groter zijn. Professionele fotografen prefereren raw boven jpg, omdat bij raw meer kleuren worden vastgelegd en je veel meer correcties kunt toepassen. Denk aan het wijzigen van de witbalans en het terughalen van detail bij over- of onderbelichting. Zoek in de instellingen van je camera-app of jouw smartphone dit ook ondersteunt.

0 Reactie(s) op: Foto's bewerken, beheren en delen op Android

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.