Foto’s oppeppen op Android met de Foto’s-App

© PXimport

Foto’s oppeppen op Android met de Foto’s-App

Geplaatst: 2 april 2021 - 02:02

Aangepast: 13 oktober 2023 - 15:56

Ronald Smit

Iedereen schiet weleens een fotootje met zijn of haar Android telefoon of tablet. Met de app Foto’s kun je foto’s mooier maken. Zeker als je een van de meer recente versies van de app gebruikt.

De app Foto’s is een standaard onderdeel van Android. Het is een fotobeheerder, maar zeker ook een fotobewerker. Die laatste functionaliteit komt zo af en toe best van pas. Heb je een foto gemaakt op een meer druilige dag die wat kleur betreft een oppepper benodigd? Of is je sneeuwfoto wat blauwig uitgevallen? Of liever toch maar zo’n kazig kant-en-klaar filtertje? Het zijn allemaal dingen die met de app opgelost kunnen worden. Check voor gebruik of je de meest recente versie van Foto’s op je apparaat hebt geïnstalleerd, dan ben je zeker van de nieuwste (bewerkings)mogelijkheden. Start de app en open een foto door erop te tikken. Tik dan op de knop met de schuifregelaartjes, rechtsboven in beeld.

De knop die leidt naar de bewerkingsmodus.

© PXimport

Automatisch of zelf doen

Je bent nu in de bewerkingsmodus van Foto’s aanbeland. Voor de meer lui aangelegde mensen volstaat – soms – een tik op de knop Verbeteren. Of maak een foto wat warmer of juist koeler gekleurd middels de daarvoor bestemde knoppen. Deze manier werkt lang niet altijd en veel betere resultaten zijn na een tik op Aanpassen haalbaar. Je krijgt nu een hele serie knoppen te zien met termen die een ieder die weleens met Lightroom gewerkt heeft bekend voorkomen. We kijken naar onze voorbeeldfoto. Die oogt wat weinig sprankelend, terwijl het winterlandschap zeker interessant is. Om te beginnen gaan we de helderheid middels de gelijknamige knop wat opschroeven. Je doet dat middels de schuifregelaar die verschijnt na een tik erop. Overdrijf niet, want dan raak je detail kwijt in de lichtste delen!

De Helderheid-regelaar in actie.

© PXimport

Blauwige sneeuw, weg ermee!

Ook mag onze foto best wat contrastrijker, wat te realiseren is met de knop Contrast. Waar het verder vaak misgaat met sneeuwfoto’s is de kleur van de sneeuw. Die wordt maar al te snel wat blauwig. Om dat euvel te verhelpen, tik je op de knop Blauwe tint. Door de bijbehorende regelaar meer naar links te zetten, verdwijnt het blauw als sneeuw voor de zon. Kijk niet vreemd op als je winterfoto’s flink ontblauwd moeten worden.

Finetunen

Blijk je wat detail in de lichte delen van je foto kwijt te raken zo tussen het bewerken door, maak dan gebruik van de knop Wit punt. Door een lagere waarde te kiezen zie je dat detail – als het een beetje meezit – weer terugkeren. Mogelijk moet je dan ook het contrast wat opschroeven als je dat niet al gedaan had. Het is een beetje balanceren tussen de instellingen van de knoppen Helderheid, Contrast en Wit punt wat dit betreft. Te donkere plekken zijn op te lichten via de knop Zwart punt. Bedenk daarbij overigens wel dat je daar ook meer ruis mee tevoorschijn haalt. Een zwaar onderbelichte foto zal dan ook niet altijd volledig te redden zijn. 

Heel erg ‘koude’ foto’s kun je verder ook nog wat meer kleur geven via de knop Verzadiging. Ook geschikt om strandfoto’s die bekende overdreven reisgidsen-uitstraling mee te geven. Ook met Warmte kun je een beetje spelen, al maak je daar een winterfoto vaak weer wat te warm mee naar onze smaak. De regelaar Details geeft meer structuur aan oppervlakken, wat ook onze winterfoto ten goede komt. Tevreden met het resultaat? Tik dan op Klaar.

Zo ziet het er alweer een stuk beter en realistischer uit.

© PXimport

Filters

Om de bewerkte foto te bewaren in de fotobibliotheek van je Android-apparaat tik je op de knop Kopie opslaan. Je originele afbeelding wordt dus – gelukkig – niet automatisch overschreven. Verder geldt dat ook de onvermijdelijke kant-en-klare filters niet ontbreken in de app Foto’s. Ze zorgen voor de welbekende (en tegelijk ook wat fantasieloze) ‘Instagram-look’. Eigenlijk moet je die filters ook gewoon vermijden, via de hierboven beschreven manier heb je veel meer controle over een mooi eindresultaat. Maar als je toch de snelle filterweg wilt bewandelen, dan kan dat. Open een foto en tik weer op de knop met de schuifregelaars. Tik dan op Filters en kies iets van je gading. 

Helaas kun je niets finetunen aan de beschikbare filters, dus hier moet je het mee doen. Min of meer praktisch zijn in ieder geval de beide beschikbare zwart-wit-filters. Vista geeft het meest ‘zware’ en dramatische effect, mooi om wolkenluchten in een landschap stevig mee aan te zetten bijvoorbeeld (zie afbeelding helemaal bovenaan dit artikel). En ook nu geldt weer dat wanneer je tevreden ben, de foto als een bewerkte kopie is op te slaan via de daarvoor bedoelde knop.

De basis blijft een goede foto

Al met al blijkt Foto’s een aardige app voor het snel bewerken van foto’s. Het heeft nog niet de finesse en nauwkeurigheid van bijvoorbeeld z’n iPhone-equivalent. Maar slecht is het allemaal zeker niet! Overigens geldt natuurlijk wel dat een goede foto staat of valt met de bron. Is de originele foto onscherp, zwaar onder- of overbelicht of deugt de compositie voor geen meter dan valt er meestal weinig meer aan te redden. Ook is het van belang dat je de camera-app van jouw toestel goed kent. Zorg in ieder geval dat deze is ingesteld om in de hoogst beschikbare resolutie te fotograferen, in de beeldverhouding van de beeldsensor in de camera (meestal 4:3 in het geval van smartphones).

Camera-instellingen

Om de mogelijkheden van jouw camera te bekijken, start je de app Camera. Tik vervolgens op het instellingentandwiel boven in beeld. Via het selectiemenu achter Grootte van foto zie je de voor jouw Android apparaat beschikbare resoluties. In dit voorbeeld betreft het een simpele tablet met een 8 Megapixel-camera. Wij kozen hier dus voor 8MP(4:3). Verder kun je allerlei andere zaken naar wens aanpassen. Zo kun je bijvoorbeeld met een schakelaar het sluitergeluid uitzetten. Handig voor als je onopvallend foto’s wilt maken bijvoorbeeld. Ook de aloude timer kan nog best van pas komen. Zeker als je eens een foto van jezelf wilt maken met de hoofdcamera van je toestel. Bij veel toestellen is dat namelijk de enige camera waar je echt fatsoenlijke foto’s mee kunt maken. Let wel op dat als jij je toestel op bijvoorbeeld een muurtje zet, een snelle gauwdief z’n kans niet pakt natuurlijk. Snapshotfotografen kunnen het best van meer geavanceerde instellingen afblijven, maar een ieder die net wat meer controle wil moet eens kijken naar opties als ISO, Witbalans, Belichting enzovoorts.

Check zeker de instellingen van je camera (app) even!

© PXimport

Google gaat geld vragen voor foto-opslag

Nog een waarschuwing tot slot: Google laat je foto’s in hoge resolutie vanaf 1 juni dit jaar niet meer onbeperkt opslaan binnen je Google-account. Elke foto gaat qua opslagruimte af van de standaardopslagruimte binnen je account. Veel foto’s uploaden zorgt er dus voor dat die opslag snel vol zal lopen. Enige remedie is dan opslagruimte bij kopen. De plezierdagen van alles voor nop zijn duidelijk voorbij.

Let op je opslagruimte na 1 juni dit jaar!

© PXimport

Bekijk hier de vier beste Google Foto's-alternatieven

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten