Geweldige spraakherkenning, ook in het Nederlands

Door: carolien-danckaerts | 20 februari 2012 18:38

Review

De iPhone 4S, met Siri, is in korte tijd razend populair geworden. Dit ondanks het feit dat Siri alleen Engels verstaat. E-mails of sms-berichten inspreken is een functie die voor sommigen best wel eens van pas kan komen en de makers van Voice Dictation zijn in dit gat in de markt gesprongen.

Voice Dictation is een app die grafisch niet echt een hoogstandje is. Het scherm bestaat uit een microfoon waarop geklikt kan worden om op te nemen. Dit werkt ook in samenwerking met VoiceOver, waardoor dit een ideale combinatie vormt. Typen met VoiceOver is namelijk niet voor iedereen weggelegd. Bij het inspreken van een tekst moet de gebruiker wel zelf de interpunctie aangeven door 'punt' of 'komma' te zeggen. Dit went echter snel waarna het inspreken makkelijk gaat.

Deze applicatie heeft een zeer goede spraakherkenning: niet alleen Algemeen Beschaafd Nederlands wordt foutloos herkend, ook als je een accent hebt kan deze app gebruikt worden. Na het inspreken van een tekst kan deze nog nabewerkt worden in het programma waar de tekst heen gestuurd is.

Wat jammer is, is dat na het opnemen niet nog eens een stuk tekst voor datzelfde bericht opgenomen kan worden. Het is dus noodzakelijk dat het hele bericht in één keer ingesproken wordt. Het enige waar de app af en toe moeite mee heeft zijn woorden als 'wordt' en 'doodt'. 'Ik word moe' wordt al gauw 'ik wordt moe'. Op zich is dit niet heel erg, want later kan dit weer gecorrigeerd worden. In vergelijking met andere applicaties met dezelfde functie, zoals Dragon Dictation, functioneert Voice Dictation veel beter, met name samentrekkingen en langere woorden gaan deze applicatie een stuk beter af.

Een minpunt van Voice Dictation is dat het gebruik maakt van een internetverbinding om de goede tekst te genereren. Bij een beperkte databundel of gebruik in het buitenland moet hier dus wel op gelet worden.

Kortom

Voice Dictation is een verschrikkelijk handige app. Het omzetten van spraak naar tekst gaat snel en nagenoeg alle tekst wordt correct overgenomen. Ook de meeste namen zijn voor Voice Dictation geen probleem. De app mag er dan niet spectaculair uitzien, maar dat maken de prestaties meer dan goed.

0 Reactie(s) op: Geweldige spraakherkenning, ook in het Nederlands

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.