Gratis films & muziek

Door: frank-de-graaf | 17 maart 2010 09:43

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Het kabinet heeft eind 2009 voorgesteld een einde te maken aan de mogelijkheid om auteursrechtelijk beschermde films en muziek buiten de verkoopkanalen om legaal te kunnen downloaden. De afspeelmogelijkheden voor zulke bestanden worden echter steeds uitgebreider, bijvoorbeeld door de manier waarop mediaspelers zich ontwikkelen. Profiteer daar van, zolang het nog kan!

Dit artikel bestaat uit twee pagina’s:

Pagina 1 (huidige pagina)

- De mogelijkheden

- Download-websites

- Downloadmethodes

- Bittorrent

- Usenet

- Soulseek

- eMule

Pagina 2 (Online communities)

- De grote jongens

- NoProbs

- Forgive Them All

- X2L

- TwilightNZB

- NZBindex

- Mininova

- Isohunt

- Btjunkie

Weinig onderwerpen zijn zo controversieel als het downloaden van muziek- en filmbestanden. Sommige gebruikers zweren erbij en zien het gratis van internet plukken van muziek en films als een verworven recht, terwijl tegenstanders het als asociaal beschouwen en over diefstal spreken. Voorlopig is het downloaden onder bepaalde voorwaarden toegestaan. In dit dossier laten we zien op welke wijze u films en muziek kunt downloaden en waar u de leukste bestanden vindt. Over het algemeen levert het downloaden zelf geen technische problemen op. Die ontstaan vaak pas als iedereen met een zak chips klaarzit voor de televisie, terwijl u verwoede pogingen doet om het geluid aan de praat te krijgen of de ondertiteling tevoorschijn te toveren. In dit artikel bieden we u ook tips om dergelijk ongemakken op te lossen.

Opgelet

Wat mag (downloaden) en wat niet mag (verspreiden) is ­duidelijk. Programma’s als Bittorrent worden gemakkelijk ­verkeerd gebruikt. Let op met auteursrechtelijk beschermd werk en ­realiseer dat ook artiesten en filmmakers een ­vergoeding voor hun werk verdienen. Over de ontwikkelingen in de ­toekomst, leest u meer op pagina 34.

De mogelijkheden

De situatie in Nederland kan op zijn minst opmerkelijk worden genoemd. In tegenstelling tot in veel andere landen is het hier mogelijk om legaal films en muziek te downloaden, dankzij de wet op het auteursrecht uit 1912. Daarbij is er een manier bedacht om artiesten te compenseren via heffingen op blanco mediadragers, zoals beschrijfbare dvd’s. Deze heffing wordt geïnd en uitbetaalt door Stichting de Thuiskopie, maar de boekhouding van deze organisatie is zo ondoorzichtig dat het systeem in het verleden zelfs tot vragen in de Tweede Kamer heeft geleid. Het huidige kabinet heeft het voorstel gelanceerd om de genoemde heffingen op termijn af te schaffen en het downloaden vervolgens te verbieden. Op dit moment is het echter nog steeds mogelijk om legaal te downloaden, mits u daarbij niet voor een methode kiest waarbij bestanden automatisch worden verspreid. Dat laatste gebeurt bij de meeste peer-to-peer (p2p) programma’s, zoals LimeWire, eMule of Bittorrent. Bij gebruik van methodes als usenet, XDCC of ftp komen de bestanden die u binnenhaalt van een centraal opslagpunt, daarbij is er dus géén sprake van verspreiding. Het is wel jammer dat methodes als Bittorrent en eMule in een kwaad daglicht zijn komen te staan doordat ze vaak op een illegale manier worden toegepast. Ze bieden een bijzonder efficiënte mogelijkheid voor het verspreiden van legale bestanden. Overigens moet u er bij dit alles rekening mee houden dat het downloaden van software in vrijwel alle gevallen verboden is, welke methode u ook gebruikt.

Niets is zo vervelend als een film die niet wil starten terwijl iedereen klaar zit om hem te bekijken.

Download-websites

In Nederland worden de belangen van de entertainmentindustrie ­behartigd door Stichting Brein. Na jarenlang achterhoedegevechten te hebben geleverd, heeft deze stichting inmiddels de wind flink in de rug. Onder de dreiging van enorme claims worden Bittorrent-websites met bosjes tegelijk gesloten. De mensen achter Mininova durfden het aan om de strijdbijl op te nemen tegen het leger juristen van Brein, maar gingen kansloos ten onder. Eenzelfde lot was The ­Pirate Bay beschoren. Brein richt zijn pijlen inmiddels op usenet. Sinds vorig jaar zitten Brein en usenetcommunity FTD elkaar in de haren. Het einde van de bodemprocedure die hierbij wordt gevoerd is nog lang niet in zicht. Inzet is de vraag of het wel of niet legaal is om een verwijzend programma als FTD te gebruiken. Een antwoord hierop wordt ergens dit jaar verwacht.

Downloadmethodes

Doorgaans bepaalt de tijdgeest welke downloadmethodes het meest in zwang zijn. Vroeger werden vooral p2p-netwerken als Napster en Kazaa gebruikt, maar deze zijn voor een groot deel verdwenen. In Nederland zijn met name usenet en Bittorrent ervoor in de plaats gekomen. Dat neemt niet weg dat peer-to-peer-netwerken nog steeds goed functioneren. Programma’s als LimeWire, eMule, Soulseek en XDCC Catcher blijven populair, al worden ze vooral in internationaal verband gebruikt.

Bittorrent

Ooit genereerde Bittorrent meer dan de helft van al het internetverkeer. Dat geeft wel aan dat deze downloadmethode goed werkt en een efficiënt verspreidingsmechanisme vormt. Het nadeel van Bittorrent is dat u verplicht bent om bestanden te delen en dat vormt een beperking op de downloadmogelijkheden. uTorrent is een goed Bittorrent-programma. Het is te downloaden via utorrent en werkt ook in het Nederlands.

Bittorrent werkt goed, maar het is controversieel. uTorrent is een van de bekendste Bittorrent-programma’s.

Usenet

Ook om usenet kunnen we niet heen. De redenen zijn simpel: het aanbod is enorm, de kwaliteit is relatief goed, de downloadsnelheid is vaak hoog en het gebruik van usenet is in juridische zin veilig. Bovendien zijn er veel communities (gemeenschappen) op internet die zich richten op het in kaart brengen van het usenet-aanbod. Het systeem kent echter ook twee nadelen: het is vaak onduidelijk wat er is geplaatst en het gebruik ervan is niet helemaal gratis. U moet toegang hebben tot een nieuwsserver die binaire groepen voert. Daarvoor komt u al snel uit bij betaalde nieuwsdiensten die tussen de vijf en tien euro per maand kosten. Verderop in dit artikel komt het usenetprogramma SABnzbd+ aan bod, dat u kunt downloaden via sabnzbd.

Soulseek

Bent u vooral geïnteresseerd in het downloaden van muziek? Dan loont het de moeite om Soulseek eens uit te proberen. Dit programma is veel meer dan louter een downloadprogramma, het biedt ook een uitgebreide zoekmogelijkheid en er zijn chatrooms ingebouwd. Het is daarmee en community en een downloadprogramma ineen en kent een grote schare aanhangers. U kunt zelf aangeven wat u wilt delen, en dat is wel zo veilig. Als u besluit helemaal niets te delen zal dat echter snel een ban opleveren. Het programma is te vinden op slsknet

Voor muziekliefhebbers is Soulseek een aanrader, maar houd er wel rekening mee dat het programma volledig Engelstalig is.

eMule

Voor de echte peer-to-peer-liefhebber is eMule nog altijd een prettig programma. Handig aan eMule is dat u er direct mee kunt zoeken en dat het een gigantisch aanbod heeft. Wel is deze methode minder geschikt voor het binnenhalen van grote bestanden zoals films. Een goed alternatief voor eMUle is LimeWire, waarvan de laatste versie direct bij de configuratie al de mogelijkheid biedt om het delen van gedownloade bestanden te verhinderen. eMule vindt u hier en LimeWire vind u hier. eMule is freeware en LimeWire kent een gratis Basic-versie.

0 Reactie(s) op: Gratis films & muziek

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.