Heb je Windows gesloopt? Zo repareer je het...

© PXimport

Heb je Windows gesloopt? Zo repareer je het...

Geplaatst: 22 november 2013 - 12:19

Aangepast: 24 november 2022 - 10:29

Redactie Computer!Totaal

Windows is zo bewerkelijk dat het verleidelijk is om ermee te gaan prutsen. En als je echt avontuurlijk aangelegd bent, kun je een heleboel veranderen in het breekbare Windows register. Maar er zit een gevaarlijke kant aan al deze vrijheid: Je kunt de boel echt heel erg in de war gooien.

Maar je hoeft niet meteen van je dappere ontdekkingsreis af te zien. Microsoft heeft een hele reeks aan besturingselementen ingebouwd waarmee je allerlei afzonderlijke onderdelen van het besturingssysteem kunt resetten. Meestal hoef je niet meteen drastisch de hele boel opnieuw te installeren! Lees eerst dit voordat je je installatie met de grond gelijk maakt en met een schone lei begint.

IE nieuw leven inblazen

Van alle onderdelen van Windows heeft Internet Explorer het zwaarste te lijden onder overmatig knutselen - vooral als je veel gratis software installeert, die maar al te vaak gebundeld is met extra werkbalken en instellingen die je homepagina overnemen.

 

© PXimport

Als je erin geslaagd bent om de desktopversie van je browser onherstelbaar te beschadigen, klik dan op het tandwielicoon aan de rechterkant van de IE-werkbalk, en selecteer Internet Options. Open in het nieuwe venster het tabblad Advanced en klik helemaal onderaan op de knop Reset. Beslis of je persoonlijke instellingen (zoals je thuispagina) ook wilt verwijderen, en klik nogmaals op Reset om je browser volledig te herstellen.

File History

Als je de overstap naar Windows 8 of Windows 8.1 (review) hebt gemaakt, stelt Microsoft je zelfs in staat om van buiten het systeem zelf je belangrijke persoonlijke bestanden te beschermen - mits je de nieuwe File History functie instelt.

 

© PXimport

File History maakt regelmatig back-ups van je Windows Libraries, desktop, contactpersonen en mappen met favorieten naar een externe schijf, netwerkschijf, of een andere opslaglocatie die niet de primaire Windows schijf is. Standaard wordt er ieder uur een back-up gemaakt. Bovendien wordt er elke keer dat een bestand wordt opgeslagen een nieuwe versie aangemaakt, zodat je meerdere stappen terug kunt nemen om een bestand naar een oudere toestand te herstellen.

Om File History in te stellen, zorg ervoor dat er een andere schijf met je systeem verbonden is, en ga vervolgens naar Control Panel > System and Security > File History om het in te stellen. In het linker menupaneel kun je geavanceerde opties vinden.

Er zijn een aantal belangrijke kanttekeningen bij deze anderzijds geweldige functie - die met name te maken hebben met de afhankelijkheid van Libraries. (Waarom geen SkyDrive back-up optie, Microsoft?)

Eerst: standaard worden Libraries in Windows 8.1 automatisch verborgen, dus je moet ze eerst opnieuw inschakelen. En wat als je een map wilt opslaan die geen onderdeel uitmaakt van de standaard Windows Libraries? Simpel: Voeg de map aan een Library toe. Klik met de rechtermuisknop op de Library waarin je je map wilt laten verschijnen (Documents, Music, etc.) en selecteer Properties > Add..., en verwijs het systeem naar de gekozen locatie.

Je Libraries resetten

Maar wacht! Wat als je je Libraries bij het voorbereiden van File History hebt omgetoverd in een onoverzichtelijke, nauwelijks bruikbare rotzooi? Geen zorgen. Klik gewoon met de rechtermuisknop op Libraries in Windows File Explorer en selecteer Restore default libraries om weer schoon te beginnen. Je kunt ook individuele Libraries opschonen door er met de rechtermuisknop op te klikken, Properties te selecteren, en vervolgens op de knop Restore defaults onderaan het venster te klikken. Of je kunt simpelweg op de knop Restore settings klikken die in het tabblad Manage verschijnt van de Windows 8 Ribbon interface wanneer je in de File Explorer een Library bekijkt.

 

© PXimport

Wees gewaarschuwd: Windows vraagt niet of je zeker weet of je Libraries wilt herstellen, dus klik niet op de knop tenzij je er echt mee door wilt gaan.

De Ribbon interface resetten

Nu we het toch over de Ribbon interface in Windows 8's File Explorer hebben, het is veel meer aanpasbaar dan de traditionele bestandsmenu's in Windows 7 en eerder. Maar zoals met veel van Windows' stappen in de richting van flexibiliteit is het bijna te eenvoudig om de lei schoon te vegen.

Open Windows File Explorer op de desktop en ga naar het tabblad View. Klik op de knop Options aan de rechterkant van het Ribbon menu. Alle drie de tabbladen die verborgen zitten in het Folder Options venster dat tevoorschijn komt hebben hun eigen Restore defaults knop, en die doet precies wat je verwacht. Nogmaals: Als je eenmaal op die knop gedrukt hebt, is er geen weg terug.

De taakbalk en het startmenu resetten

De Windows taakbalk is geweldig. Je krijgt in één oogopslag informatie over je openstaande programma's en wanneer nodig komen er systeemmeldingen tevoorschijn. Maar Windows blijft Windows: Je hebt de optie om individuele software in de taakbalk en systeembalk te dempen.

Als je vindt dat je teveel gedempt hebt, klik dan met de rechtermuisknop op een leeg gedeelte van de taakbalk en selecteer Properties. Open het tabblad Taskbar en klik op Customize. Onder de lijst met opties staat de blauwe link waar je naar op zoek bent: Restore default icon behaviors.

 

© PXimport

En terwijl je toch met de taakbalkinstellingen in de weer bent, kun je de standaarden van het startmenu herstellen (als je Windows 7 of een andere versie van Windows gebruikt die het startmenu ondersteunt). Open het tabblad Start Menu - dit is niet van toepassing op Windows 8 - en klik op Customize. Klik vervolgens op de knop Use default settings onderaan het pop-up menu Customize Start Menu.

De firewall herstellen

Firewalls zijn kieskeurig. Als je per ongeluk een programma dat je nodig hebt blokkeert (of per ongeluk een kwaadwillend programma toestaat) kunnen er problemen met de connectiviteit optreden. Microsoft's ingebakken Windows Firewall is zo gebruiksvriendelijk als een firewall kan zijn, maar hij heeft ook een resetknop voor het geval er iets misgaat.

 

© PXimport

Ga naar Control Panel > System and Security > Windows Firewall, en klik in het linker paneel op Restore Defaults. Bevestig wat je wilt doen, en klaar is Kees! (Wees deze keer wat voorzichtiger.)

Systeemherstel

Het eerbiedwaardige System Restore werkt een beetje zoals File History, maar voor je systeembestanden en programma's: je kunt je PC naar een eerdere, werkbare toestand herstellen als er iets misgaat. (Persoonlijke bestanden worden niet aangeraakt.)

 

© PXimport

System Restore punten worden automatisch wekelijks aangemaakt, of telkens wanneer je een nieuwe app of update installeert. Om handmatig een snapshot van je systeem te maken - bijvoorbeeld voordat je probeert een cruciale systeemupgrade te installeren - ga naar Control Panel > System and Security > System en selecteer System Protection in het linker paneel. Klik op de knop Create onderaan en je back-up is voltooid.

Als je deze functie ooit moet gebruiken, ga naar dezelfde plek en klik op de knop System Restore... waarna een wizard je door de duidelijke functie heen helpt.

 

© PXimport

Refresh en Reset

Op naar de drastischere opties! Windows 8 heeft nieuwe "refresh and reset" opties die kernaspecten van Windows naar hun oorspronkelijke staat herstellen.

Van de twee is Refresh de vriendelijke, zachte optie. Je persoonlijke bestanden worden met rust gelaten, maar al het andere wordt gewist. Instellingen, apps, desktopprogramma's, noem maar op: Allemaal weg, vervangen door de fabrieksinstellingen en apps die met je pc meegeleverd werden. Opgepast: Alle persoonlijke bestanden die in de Program Files map opgeslagen staan ben je ook kwijt.

Reset is de nucleaire optie, het allerlaatste redmiddel. Alles wat je geïnstalleerd, aangemaakt, of veranderd hebt op je computer verdwijnt, en wordt vervangen door een volledige recht-uit-de-doos Windows installatie. Zorg dat je een back-up van al je belangrijke bestanden hebt!

 

© PXimport

Als je je besturingssysteem tot een dergelijk niveau hebt weten te verpesten, kun je de Refresh en Reset opties vinden in de Settings Charm van Windows 8. Open het, klik op Change PC Settings en selecteer General in het PC Settings menu van Windows 8, of Update and recovery > Recovery in Windows 8.1. Maak een back-up van je data, geef de kinderen een zoen, en selecteer de optie die je wilt gebruiken.

Ga knutselen

En nu ben je op de hoogte van alle manieren waarop Windows je kan helpen. Installeer al die prachtige, enorm handige, gratis desktopprogramma's! Knutsel met die vervelende PC irritaties! Hack je register om Windows sneller dan ooit tevoren te maken! Zelfs als je alles helemaal in de war stuurt is een herstelde geestelijke gezondheid slechts een resetknop weg.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite PCWorld.com, geschreven door Brad Chacos (@BradChacos). Het artikel wordt door Computer!Totaal gepubliceerd om je zo snel mogelijk van handige How To's, slimme tips en praktische oplossingen te voorzien. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regio gebonden zijn.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten