Help, waar is het Configuratiescherm in Windows 10?

© PXimport

Help, waar is het Configuratiescherm in Windows 10?

Geplaatst: 11 september 2015 - 10:48

Aangepast: 14 december 2022 - 15:17

Martin Gijzemijter

Er is veel veranderd in Windows 10 ten opzichte van Windows 8.1. Zoals het Configuratiescherm, dat lijkt volledig verdwenen. Met nadruk op lijkt.

Wanneer je in Windows 10 op de knop Start drukt (waarbij we nog altijd juichen dat die weer terug is) zie je nergens de vermelding Configuratiescherm, maar in plaats daarvan zie je wel een optie Instelling. Wanneer je hierop klikt krijg je een minimalistisch menu te zien, met daarin opties als Systeem, Apparaten, Netwerk en internet, enzovoort. Is dit nu het nieuwe Configuratiescherm? Lees ook: Zo pas je het startmenu van Windows 10 aan.

Ja en nee. Microsoft heeft ervoor gekozen om de meestgebruikte opties uit het Configuratiescherm onder te brengen in Instellingen (overigens op een manier die eenvoudiger te bedienen is voor apparaten met aanraakschermen). Dus of je nu een printer wilt toevoegen, je bureaubladachtergrond wilt wijzigen of een gebruikersaccount wilt aanmaken, je kunt dat allemaal doen via het menu Instellingen.

 

© PXimport

Het configuratiescherm lijkt vervangen door een minimalistisch menu.

Configuratiescherm?

Het bovenstaande is handig, maar het is goed om te weten dat het Configuratiescherm nog wel degelijk bestaat, zij het in een lichtelijk gewijzigde vorm. Het menu Instellingen kun je dan ook het beste zien als een gebruiks- en aanraakschermvriendelijke schil die over het Configuratiescherm heen is gelegd. Heb je heimwee naar het oude menu, of heb je simpelweg een optie nodig die niet in het menu Instellingen staan, dan kun je Configuratiescherm eenvoudig oproepen.

De snelste manier om dat te doen is door op de knop Start te klikken of op de starttoets te drukken op je toetsenbord en Configuratiescherm in te typen. Je ziet het oude vertrouwde pictogram direct verschijnen en wanneer je daarop klikt, opent het Configuratiescherm met (bijna) alle opties die je gewend bent. Het is een tikje omslachtig, maar je kunt het menu Instellingen natuurlijk ook volledig negeren als je wilt.

 

© PXimport

Maar het is goed om te weten dat het oude vertrouwde configuratiescherm nog steeds bestaat.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten