Hoe gevaarlijk is het om Popcorn Time te gebruiken?

Door: Maikel Dijkhuizen | 04 november 2015 08:43

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Bij de dienst Popcorn Time komt bij menigeen dezelfde gedachte naar boven: het is weliswaar illegaal, maar tegelijkertijd té goed om zomaar links te laten liggen. Waarom is Popcorn Time zo populair en hoe groot is het risico wanneer je deze illegale dienst toch gebruikt?

"Popcorn Time is Netflix, maar dan beter", is een veelgehoorde kreet. Daar schuilt zeker een kern van waarheid in. Het aanbod is namelijk heel wat uitgebreider dan dat van de Amerikaanse streaming-filmdienst. In tegenstelling tot Netflix, bevat Popcorn Time namelijk wel de nieuwste films en afleveringen van series. Zo hoef je bijvoorbeeld geen jaren te wachten voordat het laatste seizoen van de populaire serie Homeland eindelijk een keer beschikbaar is. Bovendien verschijnen de nieuwste Hollywood-krakers vliegensvlug in de catalogus. Aangezien Popcorn Time net als Netflix een zeer gebruiksvriendelijke interface kent en het streamen van Full HD-beelden ondersteunt, voelt lang niet iedereen de behoefte om een abonnement van een tientje per maand af te sluiten. Waarom zou je ergens voor betalen als er een beter alternatief gratis voor het grijpen ligt? Lees ook: Gratis films streamen zonder Popcorn Time.

Hoe illegaal is Popcorn Time?

Hoewel Popcorn Time zich heeft ontpopt tot dé publiekslieveling onder liefhebbers van films en series, mag je het programma volgens de wet om twee redenen niet gebruiken. Zowel het downloaden als het verspreiden van auteursrechtelijk beschermde bestanden is verboden wanneer je daarvoor geen toestemming hebt van de rechthebbenden. Bij Popcorn Time is er dus feitelijk sprake van twee overtredingen, namelijk downloaden en uploaden van beschermde bestanden.

Om dat beter te begrijpen, is het goed om de achterliggende techniek van het programma eens onder de loep te nemen. Popcorn Time maakt handig gebruik van het bittorrentnetwerk om videobestanden te streamen. Zodra je een film gaat kijken, downloadt het programma op de achtergrond telkens een stukje van de film vanaf andere bittorrentclients. Dat zijn computers die het betreffende videobestand al hebben opgeslagen. Tijdens het kijken, deel je de beelden automatisch weer met andere gebruikers. Op die manier draag je zelf ook een steentje bij aan het bittorrentnetwerk. P2P-technologie is een prachtig hulpmiddel om onderling films te delen, maar helaas is het in deze vorm dus verboden om te gebruiken.

Zodra je een film of serie in Popcorn Time opent, maakt het programma verbinding met het bittorrentnetwerk.

Popcorn Time en de juridische gevolgen

Wie Popcorn Time evengoed installeert en films streamt, loopt in theorie kans op een juridische aanklacht. Auteursrechtorganisaties en filmmaatschappijen kunnen overtreders aansprakelijk stellen voor gemiste inkomsten. In Nederland zijn daar nog geen voorbeelden van bekend.

Stichting BREIN liet ons onlangs weten dat het voorlopig geen maatregelen tegen individuele gebruikers van Popcorn Time neemt. Deze auteursrechtorganisatie pakt liever de aanbodzijde van illegale streamingdiensten aan, al zou dat naar eigen zeggen door toekomstige ontwikkelingen kunnen veranderen. Verder kunnen filmmaatschappijen natuurlijk ook op eigen initiatief individuele gebruikers van Popcorn Time voor de rechter dagen. Overigens is dat een nogal lastig karwei, want internetproviders staan in Nederland uit privacyoverwegingen in principe geen klantgegevens af aan derden. Om die reden zijn de gebruikers nog betrekkelijk anoniem. De pakkans is dus in Nederland weliswaar klein, maar er blijft natuurlijk altijd een risico.

Over de grens

Het Nederlandse Stichting BREIN stelt zich eigenlijk best sympathiek op ten opzichte van Popcorn Time-gebruikers. Vergelijkbare organisaties over de grens kiezen voor een hardere aanpak. Zo stuurde de Noorse instantie Rettighets-Alliansen de afgelopen maanden naar zo'n 50 á 75 duizend vermeende Popcorn Time-gebruikers een waarschuwingsbrief. De organisatie heeft de database opgebouwd aan de hand van IP-adressen die het opgevraagd heeft bij internetproviders. In Duitsland maken advocatenkantoren er een sport van om verspreiders van auteursrechtelijk beschermde content boetebrieven te sturen.

Onder de slachtoffers zitten veel Popcorn Time-gebruikers, omdat ze de bestanden automatisch delen met andere computers binnen het bittorrentnetwerk. De hoogte van dergelijke boetes is overigens niet misselijk, vaak betaalt men een bedrag van boven de duizend euro. Verder nemen veel landen maatregelen om het gebruik van Popcorn Time aan banden te leggen. Zo mogen Britse internetproviders diverse websites waarop het installatiebestand van de streamingdienst staat niet meer doorgeven. In Denemarken zijn er tot slot twee mannen gearresteerd die instructiewebsites van Popcorn Time beheerden.

KsaRedFx

De makers van Popcorn Time begeven zich op glad ijs. Diverse instanties uit de filmindustrie, auteursrechtwaakhonden en overheden van veel westerse landen hekelen het illegale aanbod. Zij halen alles uit de kast om de dienst offline te krijgen. Logischerwijs blijven de mensen die de ontwikkeling van Popcorn Time bewaken om die reden liever anoniem. Wij spoorden een belangrijke ontwikkelaar (KsaRedFx) van de illegale streamingdienst op en stelden hem of haar enkele vragen.

Het gebruik van Popcorn Time is wereldwijd illegaal. Wat is jouw mening hierover?

Popcorn Time is inderdaad in de meeste landen illegaal, maar dus niet overal. Op onze website staat duidelijk vermeld dat het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal mogelijk illegaal is in jouw land en dat het gebruik ervan op eigen risico is. Om onze gebruikers te beschermen, adviseren we ze om een VPN-server te gebruiken zodat hun IP-adres is gecamoufleerd. Als ze willen, kunnen ze hiervoor ook de ingebouwde VPN-server van Popcorn Time gebruiken.

Wat is de reden dat je actief bijdraagt aan de ontwikkeling van Popcorn Time?

Persoonlijk wil ik graag met Popcorn Time laten zien hoe goed we een streamingdienst kunnen bouwen als we geen rekening hoeven te houden met allerlei bureaucratische instanties. Het is namelijk niet bijster ingewikkeld om een fantastische streamingdienst met nieuwe films en series wereldwijd aan te bieden. Verder wil ik met Popcorn Time filmmaatschappijen uitdagen om met ons te concurreren. Uiteindelijk hoop ik dat ze met een streamingdienst komen die een soortgelijke of betere ervaring biedt tegen een redelijke prijs.

Veel auteursrechtorganisaties willen Popcorn Time graag neerhalen. Hoe voorkom je dat?

Zodra een gebruiker Popcorn Time eenmaal heeft gedownload, bezoekt diegene onze website alleen nog maar voor updates van het programma. Het actuele aanbod is rechtstreeks afkomstig van bittorrent. Omdat de bestanden op miljoenen computers staan opgeslagen, is het onmogelijk om het gebruik van Popcorn Time tegen te houden.

Ben je bang dat auteursrechtorganisaties medewerkers van Popcorn Time aansprakelijk stellen, zoals dat eerder bij de makers van The Pirate Bay is gebeurd?

Ik ben me ervan bewust dat de kans op een rechtszaak tegen ons reëel is. We doen veel dingen echter anders dan The Pirate Bay en bieden een heel andere dienst aan. Op juridisch vlak begeven we ons met Popcorn Time in een grijs gebied en dat maakt het beginnen van rechtszaken voor veel instanties moeilijk.

De anonieme ontwikkelaar KsaRedFx adviseert gebruikers om Popcorn Time via de ingebouwde VPN-server te gebruiken.

16 Reactie(s) op: Hoe gevaarlijk is het om Popcorn Time te gebruiken?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 4 november 2015 10:38 Kasander
  Vraag:
  Hoeveel is het je waard om een programma (addon) als popcorn LEGAAL te kunnen gebruiken?
  Kleine beperking: Er komen alleen films en series op die minimaal een half jaar oud zijn om de andere aanbieders ook een kans te geven.
  Daar ben ik benieuwd naar.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 november 2015 16:31 Anoniem
  Beetje mosterd na de maaltijd, popcorntime. io ik al een tijdje uit de lucht dankzij MPAA.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 november 2015 16:42 Kasander
  Hoe zit het met kodi + genesis addon?

  Ik maak (helaas) geen gebruik meer van dat soort addons en kan dus niet testen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 november 2015 11:40 HansH
  Wil je minder risico lopen gebruik dan Kodi + Genesis. Stukje uitleg hier http://www.androidminicomputer.nl/nieuws/loop-je-in-kodi-net-zoveel-risico-als-in-popcorn-time/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 november 2015 13:05 Anoniem
  Pik je een mars dan ben je een dief, pik je een film dan …………
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 november 2015 14:07 Anoniem
  Pikken is iets afpakken van een ander. Downloaden en streamen is kopiëren. Je kunt veel vinden van downloaden, maar er wordt niks gestolen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 november 2015 16:25 Anoniem
  Volgens mij heeft Tweakers een week geleden gepubliceerd dat de Servers met content van de Popcorn-Time off-line zijn gehaald door de eigenaar zelf, en niet meer benaderbaar zijn vanwege copyright problemen.
  Waarom hier nu nu een week later dit "oud nieuws item" wordt gepubliceerd, vind ik vreemd en achterhaald.
  Het is immers niet meer geldig en off the record.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 november 2015 18:01 Anoniem
  Popcorn is nog steeds te gebruiken hoor, hier hebben ze geen servers voor nodig. Dat komt omdat de inhoud decentraal via Bittorrent verspreid wordt. Alive and kicking! :-D
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 november 2015 18:04 Anoniem
  als je een film in de bios kijkt, kan je hem daarna niet meer terug zien. kijk je op tv dan neem je hem op en kan je vaker kijken.
  dus wanneer de de film in de bios mee zou krijgen zou dat een hoger bezoekers aantal geven, want zo.n groot beeld en geluid is fantastisch. kan je tv niet tegen op. dus wat zeurt de film wereld. op naar nieuwe vernieuwingen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 november 2015 10:20 audb
  Popcorntime is offline of toch niet?
  Als je namelijk gaat googelen dan kom je op een .SE uit en daar schijn je het weer te kunnen downloaden…
  Maar maak dan wel gebruik van een VPN zoals http://www.vpnbook.com/
  Maar hou er wel rekening mee dat het nog steeds illegaal is en je gebruikt het op eigen risico.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 november 2015 09:56 Anoniem
  Hoeveel kwaad kan het nu eigenlijk,kan men localiseren of je gebruikt,
  kans op boete?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 november 2015 08:26 Anoniem
  Gebruik zelf al enige tijd vyprVPN om online te surfen of om films te kijken :) Denk dat de nieuwe opvolger van popcorn time ook illegaal is, maar misschien beter beveiligd? las een artikel op http://www.buttertime.eu waar in staat dat dit het geval is. anders maar weer terug naar de oude vertrouwde torrents op mijn synology :D
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 december 2015 14:15 Anoniem
  gebruik popcorntime al een hele tijd,met grote tevredenheid
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 december 2015 09:47 Anoniem
  Het zou mogelijk moeten zijn ,om Popcorn Time legaal te kunnen kijken door te betalen via een Nederlandse Bank ,zoals andere zaken op internet te koop worden aangeboden. Dus niet via een Credit Cart.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 januari 2016 12:19 Anoniem
  Pocorn time moet blijfen en gratis het is gewoon super denk na de meeste mensen hebben niet zo veel geld wat hebben mensen met geld dis is zo zielig echt je kan nergers films gratis kijken zo triest
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 februari 2016 21:45 Anoniem
  Popcorn Time werkt nog! http://popcorntimedownload.nl/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.