Hoe gratis zijn gratis vpn-abonnementen?

© CIDimport

Hoe gratis zijn gratis vpn-abonnementen?

Geplaatst: 19 maart 2020 - 04:12

Aangepast: 14 december 2022 - 13:19

Gertjan Groen

Er zijn allerlei stunts met wel heel voordelige abonnementsprijzen voor vpn-diensten en wel héle lange (levenslange) overeenkomsten. Wat moeten we hiervan denken? Nog zo’n trend is dat steeds meer aanbieders niet alleen een betaald aanbod hebben maar ook een gratis alternatief bieden. Dat lijkt een mooie instap zonder risico’s, maar wat zijn de beperkingen en valkuilen?

Maak je regelmatig gebruik van vpn-verbindingen, dan kan het aantrekkelijk zijn om voor de hoogste kortingen te gaan. Er wordt in deze competitieve markt vaak met prijzen gestunt, met tientallen procenten kortingen of gratis maanden. We zien een opvallende opkomst van langdurige of zelfs levenslange abonnementen. Vooral rond Black Friday en Cyber Monday vind je veel van zulke aanbiedingen, waar zeker bij levenslange abonnementen wel wat risico’s bestaan (zie kader ‘Levenslange vpn-diensten’). Maar wat moeten we dan denken van gratis vpn-diensten? Een financieel risico is er niet, maar zijn er beperkingen of valkuilen? De meeste zijn hopelijk vooraf duidelijk, maar zijn er ook andere – minder voor de hand liggende – beperkingen of valkuilen? We leggen uit waar je op moet letten.

 

© PXimport

Levenslange vpn-diensten

Gratis náást betaald

Welk vpn-pakket je ook kiest, in de eerste plaats is het natuurlijk belangrijk dat je een betrouwbare aanbieder kiest die je vertrouwt. Je wilt niet het risico lopen dat de aanbieder bijvoorbeeld je gegevens doorverkoopt. Een partij als Hola VPN valt dan al snel buiten de boot. In tweede instantie kijk je naar de specificaties kijken. Bij gratis vpn-diensten zijn er vrijwel altijd beperkingen, zoals een snelheids- of datalimiet, maar die zullen vooraf wel duidelijk zijn. Meestal heeft de aanbieder naast een gratis pakket ook betaalde abonnementen. In de hoop dat klanten, als de dienst bevalt en behoeften en wensen groeien, opwaarderen naar een betaalde dienst.

Het Zwitserse ProtonVPN is een bekend voorbeeld. Het gratis aanbod heeft het bedrijf naar eigen zeggen omdat het online privacy als fundamenteel mensenrecht ziet. Het komt er uiteindelijk natuurlijk wel op neer dat betalende gebruikers opdraaien voor de kosten van de gratis dienst. Dat is bij TunnelBear, sinds 2018 eigendom van McAfee, uiteraard niet anders. De vpn-aanbieder heeft net als ProtonVPN zowel gratis als betaalde abonnementen. Beide vpn-aanbieders worden als betrouwbare optie gezien. Maar wat zijn de beperkingen?

 

© PXimport

Limieten gratis aanbod

Zowel bij ProtonVPN als TunnelBear zijn er enkele beperkingen bij het gratis aanbod. De belangrijkste is dat je maar met maximaal één apparaat tegelijkertijd verbinding kunt maken. Bij TunnelBear geldt voor het gratis aanbod een datalimiet van 500 MB per maand, wat vermoedelijk voor de meeste mensen te beperkt is. ProtonVPN heeft weliswaar geen datalimiet, maar staat geen p2p-verbindingen toe, zodat bijvoorbeeld het downloaden via torrents geen optie is. De servers die je met gratis pakket kunt bereiken heeft ProtonVPN alleen in Nederland, Japan en de Verenigde Staten en ze zijn vaak drukker bezet. TunnelBear is op dit punt in het voordeel: met het gratis account kun je de servers op alle twintig locaties gebruiken.

Geen echte vpn?

Cloudflare biedt sinds de herfst van 2019 een vpn-abonnement voor smartphones, maar niet met de privacy van een volwaardige vpn. Hoe zit dat precies? Even naar het begin: het bedrijf heeft met de inmiddels beroemde 1.1.1.1 een snel en op het oog veilig alternatief voor bijvoorbeeld de dns-resolvers van Google of die van je internetprovider. Ook beheert het al heel lang wereldwijde servers die voor websites veiligheidsrisico’s zoals ddos-aanvallen afvangen en toegang versnellen. Cloudflare biedt nu een gratis vpn-dienst genaamd Warp.

Het snellere Warp Plus kost 4 euro per maand, beide hebben geen datalimiet. Privacy is niet de prioriteit bij de dienst. Warp is vooral bedoeld om je internetsnelheid op het mobiele netwerk te verhogen en om te voorkomen dat het verkeer kan worden afgeluisterd. Je ip-adres wordt bijvoorbeeld meestal niet verborgen voor de websites die je bezoekt. Je kunt evenmin een land of regio kiezen om langs te verbinden en dus ook geen geo-restricties omzeilen. Je moet je dus vooral afvragen of je kunt leven met privacy-beperkingen en of het acceptabel is dat je verkeer wordt gerouteerd langs een bedrijf dat ook een groot deel van de infrastructuur voor websites faciliteert.

 

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten