Hoe start je Windows 10 op in veilige modus?

Door: Martin Gijzemijter | 07 september 2021 16:58

How To

Loopt je pc continu vast of loop je tegen andere problemen aan tijdens het computeren? Probeer je Windows-desktop eens op te starten in de veilige modus. Dat kan op veel verschillende manieren.

Hoe start ik Windows 10 in veilige modus?

 • Klik op start
 • Instellingen
 • bijwerken en beveiliging / Systeemherstel
 • Klik vervolgens op de optie Nu opnieuw opstarten onder het kopje Geavanceerde opstartopties.
 • Nadat je pc opnieuw is opgestart en het scherm Kies een optie wordt weergegeven, klik je op Probleemoplossing / Geavanceerde opties / Opstartinstellingen / Opnieuw opstarten
 • Je pc zal nu nog een keer opnieuw opstarten, waarna er een lijst met opties wordt getoond Optie 4 (of F4) laat je de pc in veilige modus opstarten, optie 5 of (F5) laat je de pc opstarten in veilige modus met netwerk.

Wat is de veilige modus?

De veilige modus biedt een versimpelde Windows-omgeving met beperkte functionaliteit en een lage resolutie, die handig is voor diagnostische en reparatiedoeleinden. Als er iets misgaat op je pc, kan het een handige modus zijn om te gebruiken. Bijvoorbeeld als je een programma steeds niet kunt deïnstalleren, kan het zijn dat het in de veilige modus wel lukt.

Heb je problemen met de installatie van Windows 10 en geeft het installatieprogramma een vreemde fout? De foutcodes zijn meestal nietszeggend. Gelukkig heeft Microsoft een overzicht online geplaatst van de meest voorkomende foutcodes en de bijbehorende oplossing of oorzaak.

Toegegeven, het is in Windows 10 veel minder vaak nodig om je pc op te starten in de veilige modus. Maar veel minder vaak betekent natuurlijk niet nooit. Gelukkig heeft Microsoft het alleen verstopt, niet onmogelijk gemaakt. Je kunt Windows vanaf twee locaties opstarten in veilige modus.

Waarom de veilige modus?

Met de veilige modus van Windows start het besturingssysteem op met zo min mogelijk achtergrondprocessen. Dit kan handig zijn, omdat een proces er mogelijk voor kan zorgen dat Windows niet normaal op wil starten of vaak vastloopt of 'blue screens of death' vertoont. Dit kan verschillende oorzaken hebben: een driver die een verkeerde update heeft gehad, een pc-onderdeel dat mankementen heeft opgelopen of een malware-besmetting. Door in de veilige modus op te starten krijg je de mogelijkheid om bijvoorbeeld bestanden veilig te stellen of de diagnose te stellen wat er mis is met het systeem.

Het beruchte Blue Screen of Death van Windows 10.

Windows 10 opstarten in veilige modus vanuit Instellingen

Klik op de knop Start en vervolgens op Instellingen in het menu dat verschijnt. Er opent nu een venster (Instellingen) waarin je kunt kiezen voor de optie Bijwerken en beveiliging / Systeemherstel. Klik vervolgens op de optie Nu opnieuw opstarten onder het kopje Geavanceerde opstartopties. Nadat je pc opnieuw is opgestart en het scherm Kies een optie wordt weergegeven, klik je op Probleemoplossing / Geavanceerde opties / Opstartinstellingen / Opnieuw opstarten. De pc zal nu nogmaals opnieuw starten, waarna er een lijst met opties wordt getoond. Optie 4 (of F4) laat je de pc in veilige modus opstarten. 

Optie 5 of (F5) laat je de pc opstarten in veilige modus met netwerk. Standaard kun je in de veilige modus namelijk niet netwerken. Maar omdat je voor sommige diagnostische taken netwerken en internettoegang nodig hebt - zoals het scannen op malware en het updaten van drivers - biedt Windows ook een alternatieve veilige modus omgeving met netwerk. Als je voor optie 5 kiest (F5) dan kom je dus terecht in de veilige modus met netwerken. 

Windows 10 opstarten in veilige modus vanuit het aanmeldscherm

Ook al werkt het niet meer met F8, er is tóch nog een manier om Windows te laten starten in veilige modus door middel van het indrukken van een toets tijdens het starten. Start de pc opnieuw op. Wanneer het aanmeldingsscherm wordt getoond, houd je de Shift-toets ingedrukt en klik je op Voeding / Opnieuw opstarten. Nu werkt het proces hetzelfde als via de andere optie: de pc zal nu nogmaals opnieuw starten, waarna er een lijst met opties wordt getoond. Optie 4 (of F4) laat je de pc in veilige modus opstarten, optie 5 of (F5) laat je de pc opstarten in veilige modus met netwerk.

Windows 10 opstarten in veilige modus met msconfig

De veilige modus van Windows 10 is ook te activeren via de ingebouwde systeemconfiguratie. Druk daarvoor op Windows-toets + R, typ msconfig en druk op Enter. Je kunt ook de zoekfunctie van Windows 10 gebruiken, msconfig typen en Systeemconfiguratie kiezen. In het tabje Computer opstarten kun je linksonderaan een vinkje zetten bij Opstarten in veilige modus, en kun je zelfs nog wat extra opties kiezen. De volgende keer dat je je pc opnieuw opstart zal dat in de veilige modus gebeuren. Wil je weer normaal opstarten? Herhaal dan de stappen en haal het vinkje weg.

Windows 11 opstarten

Werk je al met Windows 11? Om in de veilige modus van Windows 11 te komen open je het startmenu en druk je rechts met je linker muisknop op de poweropties. Houd vervolgens de Shiftknop ingedrukt op het moment dat je Opnieuw opstarten aanklikt. Dit is de snelle methode. Je activeert de Safe Mode ook via de app voor instellingen. Open de instellingen door Windows + i in te drukken. Vul in het zoekveld Systeemherstel in. Zoek het kopje Geavanceerde opstartopties op en druk op de knop waarmee je de pc opnieuw opstart. Windows 11 vraagt nu of je niet eerst al je werk wil opslaan voordat je deze handeling uitvoert.

Ben je klaar met instellen? Dan zet je je pc gewoon uit of start je hem wederom opnieuw op.

10 Reactie(s) op: Hoe start je Windows 10 op in veilige modus?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 5 maart 2016 09:01 bertje
  Je vergeet nog 1 manier om veilige modus te starten namelijk via systeemconfiguratie
  http://decomputer.be/windows-10-veilige-modus-opstarten/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 maart 2016 10:44 Anoniem
  Tevens is het ook nog mogelijk door msconfig te draaien en via de tab "computer opstarten" daarin kun je aangeven om in de veilige modus te starten, je moet wel als je uit de veilige modus komt weer even het vinkje weghalen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 mei 2016 09:37 Anoniem
  Als je de computer wil opstarten in de veilige mode's,kan dat ook heel simpel in het zoekvak MSCONFIG te tikken,verder wijst het vanzelf.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 april 2017 23:56 BuddhaOssewaarde
  Beste Martijn, leuk en aardig maar beiden opties werken niet en ook door lezers ingebrachte opties werken niet. Om de eenvoudige reden dat ons Opstartscherm op zwart gaat op het moment dat wij het wachtwoord invoeren voor onze account. Wat is hier aan de hand. We kunnen er gewoonweg niet meer in, terwijl alles in BIOSsyteem wel werkt. Wie heeft raad?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 april 2017 18:53 mysty71
  @buddhaossewaarde wellicht is er iets met je grafische kaart aan de hand. Had dit pas geleden ook. Pc opstarten en bios gegevens zie je wel goed, opstart scherm ook, totdat je inlogt…… baf zwart…… andere grafische kaart er ff in gezet ter test…..en die deed het wel…… dus was het de grafische kaart…… Het scherm vooraf zijn de basis instellingen (niks hoogwaardig) en nadat je inlogt ga tie op hogere resolutie en dat pakt ie dan niet….. wellicht ook driver probleem ?? Hoop dat het hiermee opgelost is …….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 september 2019 17:33 Patrick12
  Ik heb een vraag om via mijn BIOS de pc eerst de keuze te geven om te starten vanaf mijn CD/DVD-station om een vorige versie van een backup terug te plaatsen na een probleem. Met de vorige versie's van Win95 tot Win7 had ik daar geen enkel probleem mee. Win10 maakt mij het leven zo zuur als wat en onaangekondigd zijn ze alsmaar aan het upgraden waardoor een vorige versie ineens niet meer werkt. Dus wie weet raad om in mijn BIOS de keuze te maken om eerst mijn CD/DVD-station aan te spreken en daarna mijn SSD schijf?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 september 2019 16:20 Kasander1
  Er is helaas geen vaste manier voor. Zo'n beetje ieder merk/type heeft weer een andere manier. Een antwoord geven is dus onmogelijk.

  Maar!

  Je kan er een Google aan geven met de volgende zoekopdracht:
  Merk bios key

  Voorbeeld:
  packard bell hp bios key

  En daarna nog even:
  Merk bios boot order

  Voorbeeld:
  packard bell bios boot order
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 oktober 2019 13:16 blablablablaap
  Het kan simpeler. Zet je windows 10 computer helemaal uit. Start op, zodra je het windows symbool ziet de uitknop 6 seconden ingedrukt houden. Weer opstarten en nogmaals uitzetten.. nu start windows op met herstelmogelijkheden en ook kale opstart.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 oktober 2019 16:19 Teun1946
  Via msconfig startte ik WIN10 op in safe mode. Echter, WIN vraagt dan om een nieuw wachtwoord. Geen idee wat dat moet zijn, huidige, oude, MS, etc geprobeerd maar niets werkte. Bij opnieuw opstarten gaat WIN10 opnieuw en onomkeerbaar naar de safe mode. Image C schijf terugzetten veranderde dit niet, safe mode opstarten zit kennelijk 'dieper'.
  Gebruik msconfig route raad ik daarom sterk af. Dankzij aanwezigheid van oude, drie maanden geleden vervangen HDD schijf kreeg ik de zaak weer aan de praat. Daarns SSD schijf geheel gewist en full image van HDD er op gezet. Dat werkte.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 september 2020 15:42 Lex1
  ik vond F8 toch wel een stuk handiger.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.