Hulp op afstand

Door: wouter-diemer | 07 december 2011 14:37

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Wat doet u als u met een hardnekkig computerprobleem kampt? U kunt met de fabrikant van het apparaat bellen of tijdens een verjaardagsfeestje een handig familielid vragen. De computerfabrikant kan u waarschijnlijk niet direct helpen en een verjaardagsfeestje staat ook niet altijd voor de deur op het moment dat u een probleem hebt. Daarom biedt Hulp op afstand uitkomst. In dit artikel geven we u hier uitleg over en bespreken we een aantal mogelijkheden.

1. Hulp op afstand

Om hulp op afstand te krijgen, hoeft geen aparte programma's te downloaden als u Windows XP, Vista of 7 hebt. De functie is namelijk in alle drie de Windows-versies ingebouwd. Om de functie Hulp op Afstand te starten, gaat u in Windows 7 naar het menu Start, waarna u Hulp op afstand intypt in het venster. In het volgende venster kunt u kiezen of u iemand wilt uitnodigen of een uitnodiging wilt accepteren. U kunt het beste kiezen om een uitnodiging per mail te versturen, want dan hoeft u geen extra bestanden op te slaan. De ontvanger krijgt een mailtje en u krijgt een wachtwoord te zien dat u door moet geven aan de persoon die u zal helpen. Zodra uw helper het mailtje heeft geaccepteerd en u het wachtwoord hebt doorgegeven, kan de ontvanger uw bureaublad bekijken en kunt u via chat uw probleem bespreken. Helaas is Hulp op afstand in Windows nogal beperkt en het lijkt er zelfs op dat deze functie niet helemaal is doorontwikkeld. Als u de sessie wilt beëindigen, klikt u op Annuleren of op Delen beëindigen. Door op de Esc-toets te drukken, stopt u de sessie ook.

Met Hulp op afstand geeft u de bediening van uw computer op een simpele manier uit handen.

2. Kort houdbare code

In Windows krijgt u een inlogcode die u door kunt geven aan de persoon waarmee u het scherm wilt gaan delen. Deze code is handig, maar houd er rekening mee dat de houdbaarheid ervan beperkt is. Na zes uur vervalt het wachtwoord. Op deze manier kunnen anderen er op een later moment geen misbruik van maken.

Met deze code geeft u anderen toegang tot uw computer.

3. Verbindingsproblemen verhelpen

Het kan gebeuren dat u geen verbinding kunt krijgen met een andere computer. Waarschijnlijk blokkeert uw firewall dan de Hulp op afstand-functie in Windows. Ga naar het menu Start en klik op Configuratiescherm. Ga vervolgens naar Beveiliging,kies hier voor Windows Firewall en klik op Een programma via Windows Firewall toestaan. Het kan zijn dat u gevraagd wordt om uw administratorgegevens in te voeren. Ga daarna naar het tabblad Uitzonderingen, zet een vinkje voor Hulp op afstand en klik Ok om te bevestigen. Als het goed is, kunt u nu gebruikmaken van Hulp op Afstand. Werkt het nog niet? Dan bestaat de kans dat een andere firewall de verbinding blokkeert. Het is verstandig om dit na te gaan door de instellingen van deze firewall te controleren.

4. Live Messenger

Ook in Live Messenger zit een functie waarmee u hulp kunt vragen aan iemand anders. Daarbij chat u dus direct met de persoon die u helpt. Start in Live Messenger een gesprek en ga in het chatvenster naar Activiteiten. Onder deze knop klikt u op Hulp op afstand aanvragen. Vervolgens wordt gevraagd of de persoon waarmee u chat het verzoek wil accepteren. Nadat u de aanvraag hebt verstuurd en iemand anders de uitnodiging heeft geaccepteerd, start het Hulp op afstand-programma in Windows, waarmee u net zoals bij tip 1 een code moet doorgeven aan de persoon die u gaat helpen. Zodra de code is ingevoerd, kunt u starten met Hulp op afstand. De verbinding met MSN blijft openstaan, zodat u ook verder kunt gaan met uw gesprek.

Ook in Live Messenger is de Hulp op afstand-functie ingebakken. Zo kunnen mensen u helpen via een chatsessie.

5. Remote Desktop

Als u in het bezit bent van Windows 7, Vista of XP Professional is de functie Remote Desktop een stuk uitgebreider dan Hulp op afstand. Remote Desktop geeft u de mogelijkheid om vanaf een computer direct op een andere pc in te loggen en deze ook meteen te bedienen. Zorg er wel voor dat u toestaat dat u verbinding kunt maken met andere computers. Ga daarvoor naar het menu Start en typ Instellingen voor externe verbindingen. Ga vervolgens naar het tabblad Extern Bureaublad, selecteer in het volgende venster de onderste bullet Verbindingen met Extern Bureaublad toestaan, ongeacht de versie van Extern Bureaublad.

In vergelijking met Hulp op afstand geeft het externe bureaublad u meer mogelijkheden om een computer te bedienen vanaf een andere pc.

Klik nu op Ok om het venster weer te sluiten. Ga vervolgens weer naar het menu Start, klik met uw rechtermuisknop en kies voor Systeemeigenschappen. Bekijk hier de naam van uw computer. Om nu in te loggen op deze computer gaat u naar een andere computer, waarop u ook weer voor het menu Start kiest en in het venster onderin beeld Extern Bureaublad typt. Typ in het volgende venster de naam van de computer waar u in wilt loggen en bevestig met Ok. Voer in het volgende venster een wachtwoord en gebruikersnaam in van de computer waarop u inlogt en bevestig nogmaals met Ok. Nu verschijnt een venster waarin u het bureaublad ziet van de computer waar u toegang toe hebt. U kunt via dit venster de andere computer gewoon bedienen. Op deze manier kunt u ook iemand anders in laten loggen op uw eigen pc. Let er wel op dat deze persoon al genoeg heeft aan uw wachtwoord om binnen te kunnen komen.

3 Reactie(s) op: Hulp op afstand

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 8 december 2014 15:10 Anoniem
  ComputerFree.nl ComputerHulp Op afstand
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 augustus 2015 14:28 Anoniem
  wie kan mij vertellen hoe ik de prullenbak pictogram krijg in windows 10
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 september 2015 11:53 Anoniem
  hoe kan ik de kleur en de transparantie van de taakbalk aanpassen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.