In 10 stappen al je oude hardware en software draaien in Windows 10

© PXimport

In 10 stappen al je oude hardware en software draaien in Windows 10

Geplaatst: 11 mei 2016 - 06:31

Aangepast: 14 december 2022 - 12:02

Redactie ID.nl

Sinds de introductie van Windows 10 loopt onze mailbox over. Veel mensen hebben problemen om oudere hardware en programma's werkend te krijgen onder het nieuwe besturingssysteem. In dit artikel lees je hoe je dit meestal wel voor elkaar krijgt.

Oude hardware

01 Back-up maken van Windows 10

We beginnen dit artikel met een waarschuwing. Er zijn veel programma's en websites die pretenderen jouw driverprobleem op te lossen. Je komt deze tegen als je via Google zoekt naar een oplossing om oude (of onbekende) hardware aan de praat te krijgen. Wees hiermee extra voorzichtig. Als je pech hebt, installeer je adware en andere ellende op je computer. Gebruik bij voorkeur de website van de fabrikant van je apparatuur of lees fora van 'lotgenoten' met hetzelfde probleem. Als je na veel moeite je hardware toch aan de praat hebt weten te krijgen, is het goed om een back-up te maken van je stuurprogramma's. Dit kan met DriverBackup. DriverBackup exporteert je stuurprogramma's naar een map zodat je ze altijd achter de hand hebt als je ze in de toekomst nog eens moet installeren. Lees ook: 13 tips voor een nieuw leven van je oude pc.

 

© PXimport

Extensies zichtbaar

Als je stuurprogramma's handmatig gaat installeren, is het handig dat Windows Verkenner de volledige bestandsnaam toont. Standaard worden bekende bestandstypes verborgen. Bij een Word-document zie je bijvoorbeeld alleen 'mijndocument' in plaats van 'mijndocument.docx'. Klik in Verkenner op Bestand en kies Map- en zoekopties wijzingen. Verwijder in het tabblad Weergave het vinkje bij Extensies voor bekende bestandstypes verbergen.

02 Automatisch geïnstalleerde stuurprogramma's

Om een apparaat aan de praat te krijgen op je computer, heeft je besturingssysteem een stuurprogramma (driver) nodig. Dit geldt ook voor apparaten die ogenschijnlijk automatisch werken, zoals je muis, usb-stick of externe schijf. Windows 10 heeft veel stuurprogramma's aan boord, waardoor de hardware vrijwel direct wordt geïnstalleerd en werkt. Ook kan Windows 10 ontbrekende drivers automatisch downloaden. Deze ideale situatie werkt niet voor complexe apparatuur en ook niet voor veel oude hardware. Hiervoor is handmatige installatie nodig.

 

© PXimport

03 Website van de fabrikant

Bij problemen met een stuurprogramma of apparaat kun je het best eerst rondkijken op de website van de fabrikant. Kijk bij ondersteuning, downloads, support of iets dat hierop lijkt. Voordat je het juiste stuurprogramma binnenhaalt, moet je aangeven welke Windows-versie je gebruikt. Hier gaat het mis omdat oudere apparaten bijvoorbeeld niet verder gaan dan Windows Vista of Windows 7. Met een beetje geluk heeft de fabrikant inmiddels een oplossing om populaire oudere apparatuur wel aan de praat te krijgen onder Windows 10.

 

© PXimport

04 Universele driver installeren

Als je hardware-fabrikant geen Windows 10-stuurprogramma aanbiedt en de hardware ook niet wordt ondersteund onder Windows 10, kun je meerdere scenario's uitproberen. Zoek eerst naar een universele (generieke) driver op de website van de fabrikant. Dit is een stuurprogramma dat de basisfuncties van een apparaat aankan van 'alle' hardware van de fabrikant. Veel oudere printers zijn op deze manier wel aan de praat te krijgen. Soms gaan specifieke functies van bijvoorbeeld een printer verloren, zoals de scan-functie van een multifunctional. Je kunt dan wel de afdrukfunctie blijven gebruiken.

Wil je graag een oude scanner aan de praat krijgen, kijk dan eens naar het tooltje VueScan (39,95 euro).

 

© PXimport

Stuurprogramma uitpakken

Een driver van de hardware-fabrikant is meestal verpakt in een installatieprogramma of zip-bestand. Een zip-bestand kun je eenvoudig uitpakken. Het stuurprogramma komt terecht in een map die je gewoon via je verkenner kunt openen. Bij een installatieprogramma kan er veel misgaan, bijvoorbeeld omdat het installatieprogramma je Windows-versie niet herkent, bestempelt als 'ongeldig' en de procedure afbreekt. In dit geval kun je de driver uit het installatieprogramma proberen te halen via een goed uitpakprogramma als 7-Zip (gratis). Als het installatieprogramma wel werkt en 'iets' lijkt uit te pakken, probeer dan via de Verkenner te achterhalen waar de drivers zijn uitgepakt.

 

© PXimport

05 Apparaatbeheer gebruiken

Alles wat met stuurprogramma's te maken heeft, vind je terug in Apparaatbeheer. Druk op Start en typ apparaatbeheer om het gelijknamige onderdeel te vinden. Een uitroepteken in het overzicht geeft aan dat een apparaat niet correct geïnstalleerd is. Dubbelklik op een apparaat om te zien wat er aan de hand is. Je krijgt meestal de melding dat het stuurprogramma niet geïnstalleerd is. Ga naar het tabblad Stuurprogramma en klik op Stuurprogramma bijwerken. Kies Automatisch naar bijgewerkte stuurprogramma's zoeken. De drivers worden opgehaald via internet en het apparaat werkt. De kans is helaas groot dat dit mislukt. In dat geval kun je de driver handmatig binnenhalen en installeren. Vaak lukt het met een driver van een eerdere Windows-versie. Let hierbij op de bit-versie van het besturingssysteem (zie kader 32 of 64 bit).

 

© PXimport

06 Het inf-bestand vinden

Download het stuurprogramma en pak de inhoud uit, al dan niet via een installatieprocedure. Open de map in Windows Verkenner. Als het goed is, vind je hier een of meerdere bestanden met de extensie .inf. Als je het inf-bestand niet vindt, controleer dan of Verkenner de volledige bestandsnaam toont. Het inf-bestand bevat de informatie die nodig is om de driver te installeren via Apparaatbeheer.

 

© PXimport

07 Geavanceerde installatie

Open de eigenschappen van je hardware via Apparaatbeheer zoals besproken bij stap 5. Klik op Stuurprogramma bijwerken en kies Op mijn computer naar stuurprogramma's zoeken. Je hebt nu de keuze om de map aan te wijzen waar je stuurprogramma met het inf-bestand te vinden is. Probeer deze optie uit, maar de kans is groot dat dit niet werkt. Kies in plaats daarvan voor Ik wil kiezen uit een lijst met (...). Kies Alle apparaten weergeven en bevestig met Volgende. Wijs nu het inf-bestand aan met Bladeren. Op deze manier installeer je de driver handmatig op je systeem.

 

© PXimport

32 of 64 bit-versies van Windows

Het is belangrijk om te weten wat voor type Windows-systeem je hebt. Druk gelijktijdig op Windows-toets+Pause en kijk bij Type systeem. Hier vind je de aanduiding 32-bit (x32) of 64-bit (x64). Een 32bit-programma werkt ook op een 64bit-Windows-versie, omgekeerd is dit níet het geval. Voor stuurprogramma's geldt: als je een 64-bit Windows-versie hebt, heb je de 64-bit driver nodig. Onder een 32-bit versie van Windows zijn alleen 32-bit drivers werkend te krijgen. Vrijwel alle Windows 10-computers draaien een 64-bit versie van het besturingssysteem. Dit geldt ook voor veel Windows 8.1-systemen. Bij Windows 7 komen we ook veel 32-bit versies tegen en bij Windows Vista nauwelijks 64-bit versies.

 

© PXimport

Oude software

08 Software updaten naar laatste versie

Als een programma niet werkt onder Windows 10, kun je het beste op zoek gaan naar een geüpdatete versie die wel wordt ondersteund. Dit scheelt veel ergernis en uitzoekwerk. Dit geldt in het bijzonder voor freewareprogramma's omdat je deze toch kosteloos kunt updaten. Raadpleeg de website van de makers of gebruikt een update-tool als Patch My PC Updater. Patch My PC Updater zoekt op je computer naar programma's die verouderd zijn en kan deze automatisch voor je bijwerken naar de meest recente versie.

 

© PXimport

09 Compatibiliteitsmodus

Als oudere software niet werkt onder Windows 10, heb je een goede kans dat je het programma via een kleine omweg alsnog kunt gebruiken. Hierbij start je het programma in compatibiliteitsmodus zodat het programma 'denkt' dat je bijvoorbeeld werkt met Windows Vista. Allereerst heb je de snelkoppeling van het programma nodig, bijvoorbeeld op je bureaublad. Heb je nog geen snelkoppeling, dan kun je die op verschillende manieren maken. Ga bijvoorbeeld naar Start en typ een gedeelte van de programmanaam totdat het programma in je startmenu verschijnt. Klik met de rechtermuisknop op de programmanaam en kies Bestandslocatie openen. Verkenner opent met het programma geselecteerd. Rechtsklik erop en kies Kopiëren naar / Bureaublad (snelkoppeling maken).

10 Snelkoppeling aanpassen

Klik met de rechtermuisknop op de snelkoppeling op je bureaublad, kies Eigenschappen en ga naar het tabblad Compatibiliteit. Probeer de wizard Probleemoplosser voor compatibiliteit starten om het probleem automatisch op te lossen. Als dit geen uitkomst biedt kun je handmatig aanpassingen doen, bijvoorbeeld met de keuze Dit programma uitvoeren in compatibiliteitsmodus voor Windows Vista. Met Dit programma als Administrator starten geef je een programma alle rechten. Bewaar je aanpassingen en gebruik de snelkoppeling om te controleren of de truc gewerkt heeft.

 

© PXimport

Alternatief

Sommige oude programma's zijn niet aan de praat te krijgen in een nieuw besturingssysteem. Dit geldt ook voor betaalde programma's. De compatibiliteitsmodus-wizard kan melden dat er een betaalde upgrade mogelijk is. Maar je hebt natuurlijk ook de mogelijkheid om te zoeken naar een gratis alternatief voor het oude programma. Hoe weet je wat een goed alternatief is? De website www.alternativeto.net biedt veel keuzes als je bijvoorbeeld zoekt naar een alternatief voor Photoshop, Word of andere bekende (en onbekende) programma's. Kies bij License voor Free of Open Source om alleen de gratis resultaten te tonen in de zoekresultaten.

 

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten