In 11 stappen je oude games op je moderne pc spelen

Door: Robbert Brus | 05 juni 2015 12:57

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Virtualiseren en emuleren zijn handige manieren om andere besturingssystemen op je pc te kunnen testen. Ook zijn het prachtige oplossingen om oude computergames te spelen op je pc. We laten je zien hoe bijna veertig jaar computergeschiedenis op een moderne computer kunt terughalen.

1 Wat is emuleren?

Waarschijnlijk weet je wel wat virtualiseren is: een manier om via een programma een extra besturingssysteem binnen je 'echte' besturingssysteem gebruiken. Anders dan met virtualiseren, waarbij de software compatibel is met de hardware, wordt met emuleren ook de hardware gesimuleerd. Zo kan een moderne Windows-pc met een emulator dus doen alsof het een oude Commodore 64 is, zodat je er software uit de jaren 80 op kunt draaien. Een emulator is zeker niet alleen aan Windows gebonden. Er zijn ook emulators voor Android en andere systemen te vinden. Zo kun je bijvoorbeeld ook Commodorespellen op je tablet spelen.

2 Een ROM-back-up

Back-ups van oude spellen worden ook wel ROM's genoemd. Van oorsprong is een ROM-back-up een back-up van de chip op een cartridge. Tegenwoordig wordt de benaming ook gebruikt voor andere media. Cd's en diskettes kun je vaak nog lezen op je pc, maar een cartridge is iets lastiger. Hiervoor heb je een zogenoemde ROM-dumper of een copybox nodig. Overigens is zelf een back-up maken de enige manier om legaal een ROM op de pc af te spelen. Het is in veel gevallen verboden om ROM's te downloaden, vanwege auteursrechtbescherming. De website www.pdroms.de daarentegen is een leuke uitzondering: hier vind je allemaal ROM's die legaal en vrij te gebruiken zijn.

3 Controllers

Om echt dat nostalgische gevoel te krijgen, is het natuurlijk ontzettend leuk om de originele controller te gebruiken van de spelcomputer die je probeert te emuleren. Op internet zijn converters te vinden die het mogelijk maken je oude SEGA- of Nintendo-controller op de usb-poort aan te sluiten. Heb je geen oude controller, dan zijn er ook imitatiecontrollers te vinden. Op eBay kun je al een imitatiecontroller vinden vanaf zo'n twee euro. Moderne controllers zoals de Wiimote kun je via een bluetooth-verbinding koppelen. De meestgebruikte en best ondersteunde controller is de usb-controller van de Xbox 360.

4 RetroArch

Het programma RetroArch kan overweg met veel verschillende ROM-back-ups, waardoor je niet telkens een ander programma hoeft te installeren. Op deze website kun je twee archiefbestanden downloaden. Download eerst het archiefbestand RetroArch-v1.0.0.2.zip en pak de inhoud uit naar de map RetroArch. Maak in deze map een map met de naam cores aan. Download het tweede archiefbestand Cores-v1.0.0.2.zip en kopieer de inhoud naar de zojuist gemaakte map cores. Open in de map RetroArch het bestand retroarch.cfg met het kladblok. Verander de tekst config_save_on_exit = "true" naar config_save_on_exit = "false" en sla het bestand op.

2 Reactie(s) op: In 11 stappen je oude games op je moderne pc spelen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 5 juni 2015 22:12 darknessblade
  en hoe krijg je steam games waarvan de laaste update uit 2010 stammen dan aan de praat in win 7/8

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 juni 2015 09:38 robbert.brus
  Bedankt voor het lezen van het artikel. Om welke games gaat het precies? Als je in de map C:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common kijkt, vind je de geïnstalleerde spellen. Het helpt soms om de compatibiliteitsmodus op Windows XP of Windows Vista te zetten. Je doet dit door met de rechtermuisknop op het exe-bestand te klikken en te kiezen voor Eigenschappen. Onder het tabblad Compatibiliteit vind je Compatibiliteitsmodus. Selecteer Dit programma uitvoeren in compatibiliteitsmodus en kies in het menu Windows XP. Grote kans dat het spel nu wel werkt. Mocht je nog vragen hebben, mag je me gerust een e-mail sturen (klik bovenin op mijn naam).
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.