In 12 stappen je financiën regelen op de iPad

Door: Martin Gijzemijter | 24 maart 2016 07:32

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Numbers is fantastisch, maar stiekem zijn we toch heel blij dat Excel nu ook beschikbaar is voor de iPad, simpelweg omdat dát het programma is dat we goed kennen. En dat het perfect werkt, laten we je zien in dit artikel waarin we de maandelijkse financiën regelen.

Een maandbudget maken in Excel is altijd handig om inzicht te krijgen in je inkomsten en uitgaven. En nu Excel ook gratis beschikbaar is voor de iPad, is het extra efficiënt. Je kunt je iPad immers overal mee naartoe nemen, zodat je altijd inzicht hebt in je financiële zaken. Maar hoe maak je zo'n maandbudget eigenlijk? In deze workshop laten we je zien hoe je zo'n overzicht heel eenvoudig in elkaar knutselt, waarbij je al doende merkt hoe de mobiele versie van Excel precies werkt. En goed nieuws, wat geldt voor Word, geldt ook voor Excel: je hebt géén abonnement meer nodig om documenten in Excel op de iPad te kunnen bewerken. Lees ook: Hoe kies je de perfecte tablet?

Microsoft Excel ****

Prijs: Gratis (+ in-app aankopen)

Omvang: 244 MB

1 Nieuw of template

In dit artikel gaan we vanuit het niets een maandbudget maken met een overzicht van je inkomsten en uitgaven. We zijn natuurlijk geen pioniers wat dit onderwerp betreft, oftewel: er zijn allerlei handige templates dit je wat werk uit handen kunnen nemen. Dat is fantastisch. Maar omdat we willen leren omgaan met Excel, gaan we toch zelf bouwen. Hierdoor weet je ook beter hoe je iets moet repareren als de sheet ineens raar doet. We kiezen bij het starten van Excel dus niet voor een sjabloon maar voor Lege werkmap.

Je kunt een template gebruiken, maar van zelf doen leer je het meest.

2 Overzicht maken

Wanneer je de lege werkmap hebt geopend en je hebt bovenin een titel ingevuld, dan is het tijd om een overzicht te maken. Dat klinkt gek, want hoe maak je een overzicht voor de uitkomst van gegevens die je nog moet invullen? Toch raden we aan dit eerst te doen. Ten eerste reserveer je zo direct een plek in je spreadsheet voor het overzicht, ten tweede dwingt het je direct om na te denken over de onderdelen die je in je budget wilt hebben, zoals inkomsten, uitgaven, spaargeld en kassaldo.

3 Opmaak

Het klinkt als iets dat je doet in een Word-document, maar juist in een sheet vol met getallen is opmaak heel belangrijk. Zo maak je een heel duidelijk overzicht tussen titels, kopjes, items en bedragen. Opmaak kun je heel eenvoudig toepassen door op een cel te tikken (of een reeks cellen te selecteren) en in het lint bovenin opties te selecteren zoals lettertype, dikgedrukt, celranden, tekstkleur, uitlijning enzovoort.

4 Tabel toevoegen

Nu we ruimte hebben gereserveerd voor het overzicht, is het tijd om de daadwerkelijke onderdelen van het budget toe te voegen. We doen dat door een hele nieuwe tabel in te voegen binnen het werkblad, dit stelt je namelijk in staat om de inhoud van die specifieke tabel te sorteren zonder dat dit invloed heeft op de andere tabellen. Druk in het lint op Invoegen / Tabel. Door de greep rechtsonder naar beneden en/of rechts te slepen, kun je zelf aangeven hoeveel rijen en kolommen de tabel moet hebben. Wij hebben twee kolommen nodig voor onze tabel.

1 Reactie(s) op: In 12 stappen je financiën regelen op de iPad

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 5 april 2016 15:03 Anoniem
  Ik werk er ook mee, werkt fantastisch.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.