In 3 stappen URL's opschonen in Chrome en Firefox

Door: Martin Gijzemijter | 24 mei 2016 07:17

How To

Je kent ze ongetwijfeld: van die URL's (webadressen) die in de basis heel eenvoudig zijn, maar ineens complex worden door allerlei codes en tekens erachter. Gelukkig kun je ze eenvoudig verwijderen met behulp van de gratis Firefox-add-on of Chrome-extensie Pure URL.

Stap 01: Pure URL installeren

Pure URL is gratis te downloaden voor zowel Chrome als Firefox. In dit artikel gebruiken we Firefox als voorbeeld. Surf hiernaartoe. Op de pagina van de add-on klik je op Toevoegen aan Firefox en vervolgens op Installeren in de pop-up die verschijnt. Je hoeft je browser niet opnieuw te starten, Pure URL werkt meteen. Lees ook: De 15 beste extensies voor Google Chrome.

Installeer Pure URL in je browser (je hoeft de browser niet opnieuw te starten).

Stap 02: Werken met Pure URL

Het mooie van Pure URL is dat het een add-on is in z'n beste soort: hij werkt namelijk op de achtergrond waardoor je al snel niet eens meer merkt dat je er gebruik van maakt. Maar het verschil is er wel degelijk. De makkelijkste manier om snel het verschil te zien is door een zoekopdracht uit te voeren op Google en de muisaanwijzer op één van de gevonden resultaten te houden.

Voordat je Pure URL installeerde, zag de URL er onmogelijk lang uit. Mét Pure URL geïnstalleerd ziet de URL er heel anders uit, namelijk puur en alleen het adres dat linkt naar de pagina die je wilt hebben. Dat scheelt direct ook heel veel gedoe wanneer je probeert een dergelijk adres te kopiëren met behulp van een rechtsklik om naar iemand te sturen via mail of een messenger.

Mogen bepaalde tags niet gestript worden? Dan kun je die uitsluiten in de instellingen.

Stap 03: Kan het kwaad?

Zoals gezegd, de tekens achter de URL hebben voor jou als bezoeker geen functie. Maar de makers van de website dan? Tja, die hebben er stiekem wel een beetje last van, omdat de informatie over je surfgedrag niet meer wordt bijgehouden, maar eerlijk gezegd heb jij daar natuurlijk helemaal geen boodschap aan. Schakel ze dus gerust uit, het verhindert de werking van een website op geen enkele manier. Kom je op de één of andere manier tóch een situatie tegen waarin een bepaalde 'tag' niet gestript mag worden? Dan kun je het strippen van die specifieke tag uitschakelen. Klik op het pictogram met de drie streepjes rechtsboven en vervolgens op Add-ons, tabblad Extensies. Daar klik je op Opties naast Pure URL. Je kunt nu specifieke tags strippen.

0 Reactie(s) op: In 3 stappen URL's opschonen in Chrome en Firefox

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.