In 3 stappen WhatsApp op je pc of laptop

Door: Redactie Computer!Totaal | 27 april 2022 13:42

How To

De meeste mensen zullen WhatsApp gebruiken op hun telefoon, maar wist je dat de populaire chatdienst ook beschikbaar is voor je pc of laptop? Wij leggen uit waarom je WhatsApp Web wilt gebruiken en ook hoe de chatdienst in je browser werkt.

Hoe gebruik ik WhatsApp op mijn laptop?

 • Ga naar deze web.whatsapp.com of download WhatsApp voor je laptop of computer
 • Ga op je telefoon naar WhatsApp / Menu / Gekoppelde apparaten (voorheen Whatsapp Web) en scan de QR-code
 • Je kan nu met je computer berichten sturen naar iedereen in je contacten. Hou er wel rekening mee dat je telefoon altijd verbonden moet zijn met het internet.

Waarom Whatsapp op je pc?

Er zijn veel redenen te bedenken waarom je WhatsApp Web wilt gebruiken. Zo tik je je berichten gemakkelijk op je toetsenbord, hetgeen ongetwijfeld een stuk fijner werkt dan via het scherm van je smartphone. Zeker bij lange berichten.

Bovendien kun je gemakkelijker schakelen tussen je gesprekken en als je aan het werk bent kun je WhatsApp gewoon op je computer open laten staan.

Een ander voordeel is dat je direct toegang hebt tot bestanden op je pc. Wil je foto's of video's versturen die op je pc staan, dan kun je dat dus direct via de desktopversie van de chat-app doen. En andersom geldt hetzelfde: de video's en foto's die jij ontvangt van anderen, kun je meteen opslaan op je pc of laptop.

Je kunt via WhatsApp Web tot vier apparaten gebruiken. Je telefoon hoeft dan niet online te zijn om WhatsApp te blijven gebruiken. De optie om vier apparaten te onthouden is nog wel in béta op dit moment.

Sinds vorig jaar kun je ook (video-)bellen in de computerversie van WhatsApp. Dit kan nu nog alleen een-op-een, maar later zul je ook groepsgesprekken kunnen voeren, zoals nu al mogelijk is op de mobiele versie van de app. Bovenin het scherm vind je nu twee icoontjes, een camera en een telefoontje, waarmee je direct kunt bellen.   

WhatsApp Web is bovendien nóg veiliger geworden. In samenwerking met Cloudfare heeft de populaire chatdienst recent een browserextensie gepresenteerd, genaamd Code Verify. Code Verify is een extra beveiligingslaag die gebruikmaakt van de subresource integrity van een browser. Dat onderdeel controleert of de middelen die een browser binnenhaalt niet op wat voor manier dan ook aangepast en dus veilig voor gebruik zijn. In een ander artikel gaan we uitgebreid in op Code Verify

Code Verify maakt WhatsApp Web nóg veiliger.

Stap 01: Koppelen

Controleer in eerste instantie of je de meest recente versie van WhatsApp op je telefoon hebt en voer eventueel een update uit. Open vervolgens de browser op je Windows- , Linux- of Mac-computer en ga naar https://web.whatsapp.com. Let wel, enkel Google Chrome, Firefox, Edge en Opera worden momenteel ondersteund. Om je computer en telefoon aan elkaar te koppelen, genereert WhatsApp een QR-code. Gebruik de groene knop Klik om QR-code te herladen om de code te zien. Ga op je telefoon naar WhatsApp / Menu / Gekoppelde apparaten (voorheen WhatsApp Web) en scan de code. Vervolgens krijg je onmiddellijk een lijst van de laatste gesprekken op je computer te zien.

Je telefoon en computer koppelen gebeurt door middel van een QR-code.

Stap 02: Versturen via computer

WhatsApp Web maakt verbinding met je telefoon om berichten te synchroniseren. Dat wil zeggen dat de eerste keer dat je inlogt, je telefoon sowieso in de buurt moet zijn, ingeschakeld moet blijven en verbonden moet zijn met internet via wifi of een mobiel netwerk. In principe werkt WhatsApp Web net zoals de app. In de linkerkolom kies je een gesprek of start je een nieuwe chat. Je kunt gewoonweg typen of gebruikmaken van emoji. Door toegang te geven tot de microfoon van je computer kun je zelfs gesproken berichten opnemen en versturen. Hiervoor klik je op de knop met het microfoontje rechts onderaan in beeld. Met de knop met de paperclip bovenaan kun je foto's versturen of de webcam starten.

Nieuw voor WhatsApp Web is dat je tot vier laptops of andere apparaten (en één telefoon) zou kunnen onthouden. Zodra je een apparaat gekoppeld hebt hoeft je telefoon niet meer online te zijn als je WhatsApp wilt gebruiken op je computer.

WhatsApp op je pc
De interface op de computer ziet er nagenoeg identiek uit.

Stap 03: Bureaubladmeldingen

Dankzij WhatsApp Web kun je (ook op het werk!) ongestoord chatten zonder de hele tijd op je telefoon te zitten tokkelen. Als je ook nog bureaubladmeldingen inschakelt, kan je smartphone zelfs in je tas of broekzak blijven zitten. Kies links bovenaan in de browser voor Bureaubladmeldingen inschakelen en klik in het pop-upvenster op OK, begrepen. Klik vervolgens op Toestaan bovenaan in de balk om meldingen te ontvangen. Je kunt de browser nu gewoon minimaliseren. Zodra er een nieuw bericht is, krijg je een subtiele melding op je bureaublad.

WhatsApp op je pc
Dankzij de bureaubladmeldingen kun je de browser minimaliseren en blijf je toch op de hoogte van inkomende berichten.

WhatsApp beveiligen

Hoewel het risico klein is dat je WhatsApp-account in handen valt van hackers, kan het geen kwaad om je account zo goed mogelijk te beschermen. Dit kan door middel van de tweestapsverificatie, een methode waarbij er twee stappen voor nodig zijn om op je account in te loggen. Vaak hoef je niet elke keer met twee stappen in te loggen, maar alleen op wanneer je vanaf een ander apparaat inlogt dan normaal. In dit artikel lees je hoe je dat instelt.

Verder is het belangrijk waakzaam te blijven als je de app gebruikt. Let er dan vooral op dat je niet op links klikt die je niet vertrouwt, zeker niet als die links worden verstuurd door personen die je niet kent.

Bonustip: meerdere accounts en meerdere pc's

Je kunt met WhatsApp Web ook op meerdere pc's tegelijk ingelogd zijn. Ga op de pc die je wil koppelen naar web.whatsapp.com en druk op je mobiel in het venster met al je chats weer op de Menu- of Instellingenknop. Klik nu op het +-teken rechtsbovenin je telefoonscherm, kies Gekoppelde apparaten en scan de QR-code op je pc. Je bent nu op allebei de pc's ingelogd. Let op: je kan maar een van de twee (of meer) pc's daadwerkelijk tegelijkertijd gebruiken.

Andersom is ook mogelijk: je kan twee telefoonnummers tegelijkertijd in WhatsApp gebruiken, maar dan heb je wel twee verschillende browsers nodig. Twee versies van de desktopversie gebruiken kan helaas niet, tenzij je het op meerdere accounts op je pc of Mac installeert. De desktopversie naast WhatsApp Web gebruiken is dan weer wel mogelijk. Zo kun je zelfs met jezelf appen!

WhatsApp desktop of web.whatsapp.com?

WhatsApp Web kan dus op twee verschillende manieren. Via de browser of een applicatie. De werking van beide varianten is redelijk gelijk. Welke variant moet je kiezen? Het beste kun je de WhatsApp-applicatie op je pc installeren als je op je eigen desktop of laptop werkt. Maak je gebruik van een openbare pc, of de computer van een ander, kies dan voor de webvariant. Vergeet natuurlijk niet uit te loggen wanneer je klaar bent. Mocht je dat vergeten zijn, dan kan dat ook gewoon via de app op je smartphone. Druk op de drie puntjes in de rechterbovenhoek, kies Gekoppelde apparaten, zoek het apparaat op, klik erop en klik vervolgens op Uitloggen.

Windows 11 lijkt misschien veel op Windows 10 maar onder de motorkap zijn er veel veranderingen. In deze cursus Aan de slag met Windows 11 van Tech Academy leer jij deze versie van Windows tot in de haarvaten kennen!

WhatsApp op pc en Mac

WhatsApp is inmiddels ook beschikbaar als officieel programma voor pc's (met Windows 8 of hoger) en Macs. Via whatsapp.com/download kun je de desktopversie downloaden. Let wel: in principe werkt de versie op je pc hetzelfde als de webversie: je moet dus alsnog je smartphone koppelen en je hebt altijd een internetverbinding op je telefoon nodig.

Meer handige WhatsApp-tips vind je in dit artikel.

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief!

64 Reactie(s) op: In 3 stappen WhatsApp op je pc of laptop

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 24 juni 2015 23:55 Anoniem
  Helaas kun je maar voor 1 telefoon via hetzelfde IP adres, de webversie installeren op de je pc en/of tablet.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 juni 2015 08:33 Anoniem
  Leuk als je een windows phone hebt, net een update van Whatsapp heb gekregen maar geen menu kan selecteren. Enige optie is 'Instellingen', hierin zit echter niet de functie WhatsApp Web….!
  Und Jetzt…?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 juni 2015 12:41 Anoniem
  Ik denk niet dat jullie op de hoogte zijn. Sinds wanneer is een Blackberry een computer. Whatsapp kan ook op een IPhone.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 juni 2015 15:46 Anoniem
  Dus ik moet mijn telefoon naast mijn PC leggen anders werkt het niet.
  Kan ik toch net zo makkelijk op mijn telefoon kijken???? Diegene die op hun werk zonodig willen whats-appen, ga lekker werken!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 juni 2015 16:02 Anoniem
  Werkt niet op Windows Phone 7.8. Zeker weer alleen voor Windows 8
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 juni 2015 19:24 Anoniem
  Werkt als een tierelier. Telefoon hoeft niet in de buurt te liggen. Geen gedonder meer met die kleine knopjes. Ik heb een Huawei P7.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 juni 2015 11:40 Anoniem
  Werkt top met Blackberry en mijn pc!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 juni 2015 14:32 Harmschinkel
  Kan het kloppen dat het niet werkt op een Asustablet, Andriod 4.2.2?
  Op mijn laptop met Windows 7 werkt het trouwens prima.
  Harm
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 juni 2015 20:43 Anoniem
  Ik vind het een goede aanvulilng!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 juli 2015 18:12 Anoniem
  Ik heb whatsapp op mijn iPhone en dateert goed.
  Waarom kan ik whatsapp niet op mijn iPad installeren en gebruiken?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 juli 2015 00:10 Anoniem
  Dat is 1 stap. Connecten via de whatsapp op je mobiel. De rest is een keiharde "DUH!"
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 juli 2015 22:13 Anoniem
  Het werkt goed en handig. Jammer evenwel dat je je browser actief moet houden voor de meldingen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 september 2015 21:43 Anoniem
  Hoe kan ik whatsapp gebruiken icm. prepaid telefoon?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 november 2015 14:38 Anoniem
  beter kun je ook gewoon alleen je nummer intypen met een code ofzo voor de mensen die hun telefoon maybe kapot is…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 november 2015 09:35 Anoniem
  gaar
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 november 2015 18:18 Anoniem
  kei tof whatsapp
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 november 2015 19:27 Anoniem
  leuk
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 november 2015 20:18 Anoniem
  leuk
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 december 2015 15:15 Anoniem
  Is het mogelijk om op deze manier een backup van al je gesprekken te maken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 december 2015 07:35 Anoniem
  heb je dan ook nog whatsapp op je telefoon????
  en op je pc staan ????
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.