In de cloud - Wat is de beste clouddienst?

Door: Mark Gamble | 28 mei 2018 08:49

eigen cloud maKEN
Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2: Clouddiensten onder de loep
 3. Pagina 3: Tot slot

Als de schijfruimte op je computer snel vol begint te raken, is het misschien tijd om wat bestanden op een andere locatie neer te zetten. Als je niet wilt investeren in een nas, kun je ervoor kiezen je bestanden op te slaan op een van de vele clouddiensten. Op zoek naar de beste clouddienst? Computer!Totaal zet mogelijkheden van de meest populairste diensten naast elkaar.

Een aantal jaar geleden was het aanbod van gratis online clouddiensten enorm, waarbij je bovendien een flink aantal gigabytes onbeperkt kon gebruiken zonder extra te hoeven betalen. Maar juist door die populariteit hebben die diensten ook gezien dat er best wat te verdienen valt. Het resultaat is dat je bij de meeste clouddiensten veel minder gratis gigabytes krijgt en al snel moet bijbetalen als je meer bestanden wilt kunnen opslaan.

Synchroniseren en back-uppen

Een cloudopslagdienst kun je voor meerdere doeleinden gebruiken. Gaat het vooral om het delen van bestanden met anderen of het tegelijkertijd kunnen samenwerken in documenten? Of wil je een clouddienst vooral gebruiken voor permanente back-ups, waar je vanaf elke computer bij kunt? Elke clouddienst heeft weer andere mogelijkheden. De ene dienst focust op voornamelijk synchronisatie, de andere is puur gericht op het maken van back-ups. In de tabel zie je van elke dienst de back-up- en synchronisatiemogelijkheden. De standaard gratis opslagruimte die je bij de meeste diensten krijgt, is beperkt, maar vaak wel voldoende voor bijvoorbeeld je foto’s. Belangrijk is dan dat je eenvoudig verbinding kunt maken met de clouddienst, bijvoorbeeld door middel van een synchronisatie-app die automatisch je bestanden up- en downloadt van en naar de clouddienst. Ook prettig is dat je overal bij je bestanden kunt, bijvoorbeeld vanaf je smartphone of een andere computer.

Bestanden delen met anderen

Bij vrijwel alle clouddiensten is het mogelijk om bestanden die je in de cloud hebt opgeslagen te delen met anderen. Dat kan bijvoorbeeld door het delen van een link naar het bestand, direct via e-mail of handmatig. Bij het handmatig delen van een link betekent het echter vaak dat die link algemeen is, en niet gekoppeld aan bijvoorbeeld een e-mailadres van de ontvanger. Sommige clouddiensten bieden alleen de mogelijkheid om mappen of bestanden te delen met gebruikers die óók een account bij de dienst hebben. Samenwerkopties worden eveneens aangeboden; je kunt dan samenwerken aan een bestand of andere gebruikers rechten te geven voor toegang tot mappen en om naar die map te kunnen uploaden.

Back-ups plannen

Wanneer je een cloudienst gaat inzetten voor het maken van back-ups, is het belangrijk dat dat proces zo soepel mogelijk verloopt. Bij clouddiensten die back-upmogelijkheden bieden, is een goedwerkende app dus essentieel. Je moet bijvoorbeeld kunnen instellen hoe vaak een back-up wordt gemaakt en welke bestanden daar standaard in moeten worden opgenomen. Vrijwel geen enkele back-updienst kan overweg met het back-uppen van bijvoorbeeld je systeembestanden of je Windows-map. Er is maar één clouddienst in dit overzicht die een complete back-up van je systeempartitie kan maken, en dat is iDrive.

Prijsverschillen en abonnementen

De prijzen voor cloudopslag lopen behoorlijk uiteen. In ons overzicht kunnen we ook geen duidelijke relatie vinden tussen de prijs voor een abonnement, het aantal aangeboden GB’s aan opslag en de extra mogelijkheden. Sommige diensten zijn behoorlijk duur voor het aantal mogelijkheden dat wordt geboden, anderen zijn juist weer bijna ongeloofwaardig goedkoop voor de enorme opslag die wordt geboden. Zo biedt Jottacloud onbeperkte opslag voor 75 euro per jaar, terwijl je voor Dropbox 99 euro per jaar betaalt voor ‘slechts’ 1 TB opslag. In de tabel hebben we de abonnementskosten per jaar weergegeven van het goedkoopste abonnement en het abonnement met de meeste opslag. Opmerkelijk zijn clouddiensten als Stack (1 TB) en Mega (50 GB), die de meeste gratis opslag aanbieden.

7 Reactie(s) op: In de cloud - Wat is de beste clouddienst?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 31 mei 2018 17:36 blablablablaap
  Klopt niet helemaal, stack, wel werkende app en ook automatische backup van pc mappen. Wel gaat het downloaden van bestanden groter dan 4,5gb alleen als je dat doet via de pc applicatie, werkt niet via de browser. Verder uitstekende service , ik heb al jaren de gratis versie. Wel is het mogelijk een tweede account aan te maken met weer 1tb indien je een ander emailadrrs gebruikt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 mei 2018 17:40 blablablablaap
  En natuurlijk is stack qua privacy veel beter, in de states zijn jou bestanden ook voor de overheid beschikbaar. Stack is voorzover ik weet nederlands.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 juni 2018 15:59 hmroep
  Beste redactie, u vermeld de Stack software als back-up optie. Ik zie als nadeel dat ik dan niet één kant op kan backuppen, maar alleen kan synchroniseren. Ik heb dat in ieder geval niet gevonden. Er is een zeer goede backup optie beschikbaar in de vorm van Goodsync (OOK GRATIS)! Taak middels WebDAV aan te maken. Selecteer de te backuppen bestanden/mappen en de bestemmingsmap in je Stack Cloud. In het dashboard van Stack is de WebDAV link te vinden. Taak instellen en klaar is Kees.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 juni 2018 08:33 pa3akf
  Over de gratis opslagmogelijkheid van TransIP: ik kreeg op 23 maart 2018 een bevestiging van mijn aanvraag met de mededeling: "Door de enorme belangstelling kan het echter wel enige tijd duren voordat je de invite code ontvangt. We houden je op de hoogte! "
  Inmiddels zijn we in juni aangeland en ik heb nog steeds niets gehoord.
  TransIP doet niet wat het belooft!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 juni 2018 14:40 pa3akf
  Een kleine aanvulling op mijn eerdere opmerking: vandaag 14 juni kreeg ik na ruim twee maanden mijn invite code van TransIP! Misschien heeft mijn eerdere opmerking een handje geholpen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 mei 2019 15:12 sjoerddejong
  Wanneer je zoekt naar net iets meer controle over je bestanden moet je is gaan kijken naar vBoxxCloud. Ook Nederlands en hun service is niet te vergelijken..
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 oktober 2019 16:03 daphilip
  Ben je gesteld op je privacy? Kies dan een Europese aanbieder. Ik ben zeer tevreden over LiveSchijf.com. Een Nederlands bedrijf die samenwerkt met het Noorse Jottacloud. Krachtig, gebruiksvriendelijk, duurzaam en ongelimiteerde cloud opslag. Profiteer van de Nederlandstalige ondersteuning en veilige facturatie in Nederland. Probeer het gratis!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.