Je eigen Wordpress-site - Deel 3: Website verfijnen

© PXimport

Je eigen Wordpress-site - Deel 3: Website verfijnen

Geplaatst: 9 augustus 2016 - 10:31

Aangepast: 14 december 2022 - 11:46

Redactie ID.nl

Dankzij de vorige twee WordPress-delen heb je nu een fraaie website draaien. Met behulp van extra gebruikers, widgets en veelzijdige plug-ins kan het zelfs nog beter! Voeg slimme functies toe en verhoog het aantal bezoekers door je website te optimaliseren voor zoekmachines.

De vorige delen nog eens teruglezen? Deel 1 van je eigen Wordpress-site bouwen vind je hier, terwijl deel 2 via deze link te lezen valt.

Tip 01: Profiel

Als je zelf WordPress op de webserver van je hostingprovider hebt geïnstalleerd, ben je automatisch ook de beheerder van de website. Je beschikt daarmee over alle rechten om de website naar eigen inzicht aan te passen. Zodra je bijvoorbeeld op een reactie van een bezoeker reageert, is dit profiel ook voor de buitenwereld zichtbaar. Om die reden is het verstandig om de instellingen van je profiel even door te nemen. Ga naar www.jouwwebsite.nl/wp-login.php, waarbij je 'jouwwebsite' vervangt door je eigen domeinnaam. Klik in het linkermenu op Gebruikers. Je ziet vervolgens je eigen gebruikersnaam staan. Klik daarop om je persoonlijke instellingen door te nemen. Je past onder meer het kleurenschema van het dashboard aan en voegt persoonlijke informatie toe. Onderaan bij Biografie typ je eventueel een kort stukje over jezelf. Bepaalde thema's plaatsen de biografie onder ieder bericht dat je op de website publiceert. Sla de wijzigingen op door op Profiel bijwerken te klikken.

 

© PXimport

Tip 01 Je activeert eenvoudig een ander kleurenschema van het dashboard.

Tip 02: Avatar instellen

Bij je persoonlijke profiel hoort uiteraard ook een avatar. Dit is een profielfoto die bij berichten en reacties verschijnt. Om een blanco avatar te voorkomen, voeg je een eigen profielfoto toe. Opvallend is dat WordPress geen mogelijkheid bevat om een eigen avatar te uploaden. Deze taak besteedt de software uit aan Gravatar. Surf naar www.gravatar.com en klik aan de rechterkant op Create Your Own Gravatar. Vul hetzelfde e-mailadres in dat je voor het WordPress-account hebt gebruikt. Bedenk een gebruikersnaam en wachtwoord, waarna je bevestigt met Sign up. Je ontvangt daarna een registratiemail. Open je e-mailbox en klik op de link. Middels Sign in to Gravatar kies je met Add a new image / Upload new een foto op je harde schijf. Klik op Next en bepaal met het selectiekader welk deel van de foto je wilt gebruiken. Bevestig met Crop and Finish en klik daarna op rated G. Je avatar voor je WordPress-website is automatisch geactiveerd.

 

© PXimport

Tip 02 Je gebruikt de webdienst Gravatar om een persoonlijke avatar voor WordPress te creëren.

Tip 03: Extra gebruikers

Zeker bij een website waarop je iedere dag nieuwe berichten wilt publiceren, is het zeer veel werk om dat allemaal in je eentje te doen. Misschien wil je hierbij ook je partner, kinderen, vrienden of collega's betrekken. WordPress biedt de mogelijkheid om extra gebruikers aan te maken zonder dat je ze toegang geeft tot alle functionaliteit van de website. Zo kun je iemand bijvoorbeeld alleen de rechten geven om nieuwe berichten te publiceren, terwijl de opmaakfuncties en instellingen van de website voor diegene verborgen blijven. Klik in het dashboard op Gebruikers en Nieuwe toevoegen. Vul daarna de gevraagde velden in, waarbij een gebruikersnaam, e-mailadres en wachtwoord in ieder geval verplicht zijn. Belangrijk is de rol die je aan de gebruiker toekent. De optie Abonnee heeft de minste rechten, terwijl je met Beheerder alle functies van je website voor de betreffende gebruiker activeert. Met Auteur kies je voor de gulden middenweg. Een gebruiker mag hiermee alleen eigen berichten bewerken en publiceren op de website. Klik als laatste op Nieuwe gebruiker.

 

© PXimport

Tip 03 Bedenk goed welke rol je toewijst aan een nieuwe gebruiker.

Tip 04: Widgets

WordPress ondersteunt het gebruik van zogeheten widgets. Dat zijn mini-applicaties die je op de website kan publiceren. Denk hierbij aan een kalender, tagwolk, zoekvenster of plek om advertenties te tonen. De plek waar je deze widgets kunt stallen, is afhankelijk van het gekozen thema. Meestal is er een zijbalk aanwezig waarin je de mini-applicaties kwijt kunt. Klik in het dashboard op Weergave / Widgets en bekijk de lijst met beschikbare toepassingen. Aan de rechterkant zie je welke gebieden van de website geschikt zijn voor widgets. Wil je een mini-applicatie toevoegen? Sleep de betreffende widget dan naar het gewenste gebied aan de rechterkant van het venster. Bevestig daarna met Opslaan. Veel thema's bieden via Weergave / Customizer / Widgets een alternatieve manier om extra toepassingen te integreren.

 

© PXimport

Tip 04 Je activeert widgets door ze naar het juiste gebied van de website te slepen.

Tip 05: Plug-ins

Naast widgets ondersteunt WordPress ook het gebruik van plug-ins. Widgets zijn aan de voorkant zichtbaar in de vorm van een mini-applicatie, terwijl plug-ins allerlei ingrijpende functies kunnen bevatten voor WordPress. Dat is niet altijd aan de voorkant zichtbaar. Wanneer je de website aan de hand van een plug-in bijvoorbeeld optimaliseert voor zoekmachines, verandert er verder niets aan het uiterlijk. Overigens zijn er ook genoeg plug-ins die wel zichtbare wijzigingen aanbrengen, bijvoorbeeld wanneer je een uitbreiding voor een webshop of contactformulier installeert.

In WordPress zijn er standaard al twee plug-ins actief. Open het dashboard en ga naar Plugins om het overzicht te bekijken. Als je een website ontwikkelt waarop bezoekers reacties kunnen achterlaten, is de uitbreiding Akismet een nuttig hulpmiddel. Hiermee weer je namelijk vervelende spamberichten. Klik op Activeren om de plug-in te gebruiken. Hiervoor dien je nog wel een Akismet-account met bijbehorende sleutel aan te maken. De tweede plug-in die WordPress standaard meelevert, draagt de naam Hallo Dolly. Deze uitbreiding heeft geen noemenswaardige functie. Klik daarom op Verwijderen / Ja, verwijder deze bestanden.

 

© PXimport

Tip 05 De nutteloze plug-in Hallo Dolly verwijder je eenvoudig uit WordPress.

Plug-ins bijwerken

Ontwikkelaars van plug-ins geven regelmatig nieuwe versies vrij. Uit veiligheidsoverwegingen is het belangrijk om verse updates altijd te installeren, zodat hackers geen veiligheidslekken misbruiken om op jouw website in te breken. Klik op Dashboard / Updates en controleer bij Plugins of er nieuwe versies beschikbaar zijn. Kies voor Alles selecteren en bevestig ten slotte met Plugins bijwerken.

 

© PXimport

Het is belangrijk om geregeld de aanwezigheid van verse updates te controleren.

Tip 06: Plug-ins zoeken

WordPress beschikt over een uitgebreide bibliotheek met plug-ins. Klik vanuit het dashboard op Plugins en Nieuwe plugin om een kijkje te nemen. Er verschijnt vervolgens een overzicht met uitgelichte uitbreidingen. Gebruik de categorieën Populairste en Aanbevolen om nog meer interessante plug-ins te ontdekken. Verder doe je natuurlijk een beroep op de zoekfunctie wanneer je een specifieke extensie wilt vinden. Klik op de naam van een plug-in om extra details weer te geven. Je vindt er onder meer een beschrijving, schermafbeeldingen en reviews van andere gebruikers. Controleer ook of de plug-in regelmatig wordt bijgewerkt. Wil je een bepaalde uitbreiding uitproberen? Bevestig met Nu Installeren om de installatie in orde te maken. Via Plugin activeren schakel je het tooltje in voor jouw website.

 

© PXimport

Tip 06 In de bibliotheek van WordPress zijn ruim veertigduizend plug-ins beschikbaar.

Tip 07: Plug-ins importeren

Naast de interne bibliotheek van WordPress bestaan er op internet nog meer vindplaatsen met plug-ins. Een waarschuwing is wel op zijn plaats, want lang niet iedere plug-in is even betrouwbaar. Verder vragen sommige aanbieders geld voor hun product. Wanneer je een plug-in vanaf internet hebt gedownload, heb je op de harde schijf van je computer een zip-bestand opgeslagen. Dit bestand importeer je eenvoudig binnen WordPress, waarna de plug-in voor jouw website beschikbaar is. Open het WordPress-dashboard en ga naar Plugins / Nieuwe plugin / Plugin uploaden. Selecteer via Bestand kiezen het zip-bestand en bevestig met Nu installeren. Je schakelt vervolgens de plug-in in door op Plugin activeren te klikken.

 

© PXimport

Tip 07 Je uploadt ook eenvoudig een plug-in die niet in de bibliotheek van WordPress te vinden is.

Tip 08: Plug-in-pakket

Voor WordPress bestaan er talloze plug-ins die de moeite waard zijn. Er bestaan ook kant-en-klare pakketten waarin tientallen populaire plug-ins zitten opgesloten. Het voordeel hiervan is dat het niet nodig is om alle tooltjes handmatig op te sporen. Jetpack is hier een mooi voorbeeld van. Ga naar Plugins / Nieuwe plugin en installeer de uitbreiding Jetpack door WordPress.com. Nadat je deze uitbreiding hebt geactiveerd, krijg je het verzoek om het pakket met een WordPress-com-account te verbinden.

Als je al een Gravatar-avatar hebt ingesteld of de uitbreiding Akismet gebruikt, beschik je al over zo'n account. Zo niet, dan registreer je jezelf gratis. Zodra dat is geregeld, nestelt Jetpack zich in het menu van het dashboard. Klik daarop en kies voor Jump Start om het configuratiemenu te openen. Je gebruikt de schakelaars om functies aan- of uit te zetten. In het configuratiemenu zijn overigens niet alle functies te vinden. Klik aan de linkerkant op Instellingen om alle extensies te tonen. Als je op de naam van een functie klikt, verschijnt er praktische informatie over het betreffende onderdeel. Jetpack is onder meer geschikt om bezoekersaantallen bij te houden, je website beter te beveiligen en automatisch updates op sociale netwerken te publiceren.

 

© PXimport

Tip 08 Geef aan welke functies je van Jetpack wilt gebruiken.

Tip 09: Yoast SEO

Indien je veel bezoekers naar je website wilt lokken, is een goede rangschikking in Google een absolute must. Bij de juiste zoekwoorden hoort jouw website dan hoog in de resultaten te verschijnen. Dat is niet zo eenvoudig, maar de plug-in Yoast SEO helpt je hierbij. De uitbreiding is erin gespecialiseerd om je website te optimaliseren voor zoekmachines. Door Yoast SEO te gebruiken, verhoog je de kans op een goede vindbaarheid van jouw website en dus op meer bezoekers. De plug-in is beschikbaar in de WordPress-bibliotheek.

Na de installatie klik je op Rondleiding starten om het tooltje beter te leren kennen. Neem hiervoor even de tijd, want het is een behoorlijke klus om alles goed in te stellen voor een betere vindbaarheid in Google. Merk ook op dat er bij het maken van een nieuw bericht of nieuwe pagina een extra Yoast-veld beschikbaar is. Door het belangrijkste trefwoord regelmatig terug te laten keren in het bericht, verbeter je de zoekmachineoptimalisatie. Hoe meer groene bolletjes je voor het bericht of de pagina realiseert, hoe meer bezoekers er op jouw website terechtkomen.

 

© PXimport

Tip 09 Volg bij het maken van een nieuwe bericht de tips van Yoast SEO op om de vindbaarheid te vergroten.

Tip 10: Back-ups maken

Wie een WordPress-website runt, doet er verstandig aan om frequent een back-up op slaan van de complete website. Er kan namelijk altijd iets misgaan, bijvoorbeeld een defect in het datacenter van je hostingprovider of je maakt zelf een cruciale fout bij het wijzigen van je website.

Daarnaast kan ook een vervelende hacker roet in het eten gooien. Met een back-up kun je problemen eenvoudig weer herstellen. De gratis plug-in UpdraftPlus Backup and Restoration is een gebruiksvriendelijk hulpmiddel om meerdere keren per dag een reservekopie van je website op te slaan. Ga na de installatie naar Instellingen / UpdraftPlus-backups en klik op het tabblad Instellingen. Geef achter Planning bestandenbackup en Planning databasebackup aan hoe vaak je deze taak wilt uitvoeren, bijvoorbeeld Wekelijks of Om de 4 uur. Belangrijk is dat je een externe opslaglocatie aanwijst, bijvoorbeeld Dropbox of Google Drive. Kies een opslaglocatie en volg de instructies om verbinding met deze online opslaglocatie te maken. Zorg ervoor dat alle bestandstypen in de back-up zijn ingesloten. Je klikt onderaan op Wijzigingen opslaan om de back-uptaak definitief in te stellen.

 

© PXimport

Tip 10 UpdraftPlus ondersteunt diverse online opslagdiensten om je back-up te bewaren.

Geen back-up?

Ligt je website plat en heb je geen recente back-up bij de hand? Neem dan contact op met je hostingprovider. De meeste aanbieders bewaren automatisch reservekopieën voor hun klanten. Die zijn eigenlijk voornamelijk bedoeld voor ernstige calamiteiten (brand, waterschade of diefstal) in het datacenter, maar de meeste helpdesk-medewerkers zijn niet te beroerd om individuen een handje te helpen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten