Je eigen Wordpress-site - Deel 3: Website verfijnen

Door: Maikel Dijkhuizen | 09 augustus 2016 14:31

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Tip 06: Plug-ins zoeken

WordPress beschikt over een uitgebreide bibliotheek met plug-ins. Klik vanuit het dashboard op Plugins en Nieuwe plugin om een kijkje te nemen. Er verschijnt vervolgens een overzicht met uitgelichte uitbreidingen. Gebruik de categorieën Populairste en Aanbevolen om nog meer interessante plug-ins te ontdekken. Verder doe je natuurlijk een beroep op de zoekfunctie wanneer je een specifieke extensie wilt vinden. Klik op de naam van een plug-in om extra details weer te geven. Je vindt er onder meer een beschrijving, schermafbeeldingen en reviews van andere gebruikers. Controleer ook of de plug-in regelmatig wordt bijgewerkt. Wil je een bepaalde uitbreiding uitproberen? Bevestig met Nu Installeren om de installatie in orde te maken. Via Plugin activeren schakel je het tooltje in voor jouw website.

Tip 06 In de bibliotheek van WordPress zijn ruim veertigduizend plug-ins beschikbaar.

Tip 07: Plug-ins importeren

Naast de interne bibliotheek van WordPress bestaan er op internet nog meer vindplaatsen met plug-ins. Een waarschuwing is wel op zijn plaats, want lang niet iedere plug-in is even betrouwbaar. Verder vragen sommige aanbieders geld voor hun product. Wanneer je een plug-in vanaf internet hebt gedownload, heb je op de harde schijf van je computer een zip-bestand opgeslagen. Dit bestand importeer je eenvoudig binnen WordPress, waarna de plug-in voor jouw website beschikbaar is. Open het WordPress-dashboard en ga naar Plugins / Nieuwe plugin / Plugin uploaden. Selecteer via Bestand kiezen het zip-bestand en bevestig met Nu installeren. Je schakelt vervolgens de plug-in in door op Plugin activeren te klikken.

Tip 07 Je uploadt ook eenvoudig een plug-in die niet in de bibliotheek van WordPress te vinden is.

Tip 08: Plug-in-pakket

Voor WordPress bestaan er talloze plug-ins die de moeite waard zijn. Er bestaan ook kant-en-klare pakketten waarin tientallen populaire plug-ins zitten opgesloten. Het voordeel hiervan is dat het niet nodig is om alle tooltjes handmatig op te sporen. Jetpack is hier een mooi voorbeeld van. Ga naar Plugins / Nieuwe plugin en installeer de uitbreiding Jetpack door WordPress.com. Nadat je deze uitbreiding hebt geactiveerd, krijg je het verzoek om het pakket met een WordPress-com-account te verbinden.

Als je al een Gravatar-avatar hebt ingesteld of de uitbreiding Akismet gebruikt, beschik je al over zo'n account. Zo niet, dan registreer je jezelf gratis. Zodra dat is geregeld, nestelt Jetpack zich in het menu van het dashboard. Klik daarop en kies voor Jump Start om het configuratiemenu te openen. Je gebruikt de schakelaars om functies aan- of uit te zetten. In het configuratiemenu zijn overigens niet alle functies te vinden. Klik aan de linkerkant op Instellingen om alle extensies te tonen. Als je op de naam van een functie klikt, verschijnt er praktische informatie over het betreffende onderdeel. Jetpack is onder meer geschikt om bezoekersaantallen bij te houden, je website beter te beveiligen en automatisch updates op sociale netwerken te publiceren.

Tip 08 Geef aan welke functies je van Jetpack wilt gebruiken.

Tip 09: Yoast SEO

Indien je veel bezoekers naar je website wilt lokken, is een goede rangschikking in Google een absolute must. Bij de juiste zoekwoorden hoort jouw website dan hoog in de resultaten te verschijnen. Dat is niet zo eenvoudig, maar de plug-in Yoast SEO helpt je hierbij. De uitbreiding is erin gespecialiseerd om je website te optimaliseren voor zoekmachines. Door Yoast SEO te gebruiken, verhoog je de kans op een goede vindbaarheid van jouw website en dus op meer bezoekers. De plug-in is beschikbaar in de WordPress-bibliotheek.

Na de installatie klik je op Rondleiding starten om het tooltje beter te leren kennen. Neem hiervoor even de tijd, want het is een behoorlijke klus om alles goed in te stellen voor een betere vindbaarheid in Google. Merk ook op dat er bij het maken van een nieuw bericht of nieuwe pagina een extra Yoast-veld beschikbaar is. Door het belangrijkste trefwoord regelmatig terug te laten keren in het bericht, verbeter je de zoekmachineoptimalisatie. Hoe meer groene bolletjes je voor het bericht of de pagina realiseert, hoe meer bezoekers er op jouw website terechtkomen.

Tip 09 Volg bij het maken van een nieuwe bericht de tips van Yoast SEO op om de vindbaarheid te vergroten.

Tip 10: Back-ups maken

Wie een WordPress-website runt, doet er verstandig aan om frequent een back-up op slaan van de complete website. Er kan namelijk altijd iets misgaan, bijvoorbeeld een defect in het datacenter van je hostingprovider of je maakt zelf een cruciale fout bij het wijzigen van je website.

Daarnaast kan ook een vervelende hacker roet in het eten gooien. Met een back-up kun je problemen eenvoudig weer herstellen. De gratis plug-in UpdraftPlus Backup and Restoration is een gebruiksvriendelijk hulpmiddel om meerdere keren per dag een reservekopie van je website op te slaan. Ga na de installatie naar Instellingen / UpdraftPlus-backups en klik op het tabblad Instellingen. Geef achter Planning bestandenbackup en Planning databasebackup aan hoe vaak je deze taak wilt uitvoeren, bijvoorbeeld Wekelijks of Om de 4 uur. Belangrijk is dat je een externe opslaglocatie aanwijst, bijvoorbeeld Dropbox of Google Drive. Kies een opslaglocatie en volg de instructies om verbinding met deze online opslaglocatie te maken. Zorg ervoor dat alle bestandstypen in de back-up zijn ingesloten. Je klikt onderaan op Wijzigingen opslaan om de back-uptaak definitief in te stellen.

Tip 10 UpdraftPlus ondersteunt diverse online opslagdiensten om je back-up te bewaren.

Geen back-up?

Ligt je website plat en heb je geen recente back-up bij de hand? Neem dan contact op met je hostingprovider. De meeste aanbieders bewaren automatisch reservekopieën voor hun klanten. Die zijn eigenlijk voornamelijk bedoeld voor ernstige calamiteiten (brand, waterschade of diefstal) in het datacenter, maar de meeste helpdesk-medewerkers zijn niet te beroerd om individuen een handje te helpen.

0 Reactie(s) op: Je eigen Wordpress-site - Deel 3: Website verfijnen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.