Kleurovergang in Word: zo werkt dat

© PXimport

Kleurovergang in Word: zo werkt dat

Geplaatst: 5 november 2020 - 04:09

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Dirk Schoofs

Een effengekleurde vorm of tekstvak in Word oogt soms hard. Door een kleurovergang te gebruiken zwak je dat effect wat af. Een kleurovergang in Word is een vormopvulling die geleidelijk van kleur verandert. In drie stappen leggen we je uit hoe je dit zelf creëert.

Stap 1: Vormopvulling

Een kleurovergang bestaat meestal uit een lichte of donkere variant van de huidige opvulkleur. Je kunt zo’n effect toepassen op vormen, tekstvakken, SmartArt-afbeeldingen en zelfs op tekstvakken in alle applicaties van Office (Word, PowerPoint en Excel). Wij laten zien hoe het in Word werkt.

Om ermee te experimenteren, gaan we naar het tabblad Invoegen en selecteren we bij Vormen een rechthoekige vorm. Wanneer je naast het emmertje dat Vormopvulling aangeeft, op het driehoekje klikt, kom je al bij de opdracht Kleurovergang. De keuze is echter niet groot. Je ziet slechts een aantal lichte en donkere variaties van de huidige opvulkleur. Is een van deze voorgestelde combinaties precies wat je wilt, dan is de klus al geklaard door erop te klikken.

De standaard-kleurovergangen zijn gebaseerd op de huidige vulkleur.

© PXimport

Stap 2: Soort overgang

Maar ben je niet tevreden met de voorgestelde overgangen, dan kun je zelf een kleurcombinatie instellen. Kies onderaan bij Kleurovergang voor Meer kleurovergangen. Hierdoor opent aan de zijkant de balk Vorm opmaken, waar je opnieuw de optie Opvulling met kleurovergang activeert. Bij Type geef je aan in welke richting de overgang moet plaatsvinden. Lineair is een simpele vervaging van de ene kleur naar de andere waarbij je de richting en hoek moet aangeven. Radiaal is als een lichtspot die vanuit één punt naar buiten straalt. Rechthoekig is vergelijkbaar met radiaal, behalve dat het licht uit een rechthoekig gebied straalt in plaats van uit een rond gebied. Pad straalt uit vanuit een rechthoek in het midden.

Stap 3: Kleurstops

Daaronder bepaal je de tinten van de overgang. Een eenvoudige overgang wordt bepaald door twee tinten, bijvoorbeeld van lichtgroen naar donkergroen. Microsoft gebruikt hier de term Kleurovergangsbeeïndigingen, een term die waarschijnlijk door een scrabblekampioen is uitgevonden. Wij hebben het liever over kleurstops. Om een overgang te maken van twee kleuren zorg je dat er slechts twee stops staan. Klik op de eerste stop en daarna op het emmertje om de eerste kleur te selecteren. Daarna klik je op de tweede stop en selecteer je de tweede kleur. Je kunt net zo veel stops toevoegen als je zelf wilt. Niet dat het mooi is, maar zo zou je zelfs een regenboogovergang kunnen maken. De overgang hoeft ook niet netjes in tweeën verdeeld te zijn, door een stop te verslepen, wijzig je de verdeling van de kleuren.

Met de stops selecteer je een kleurovergang, bijvoorbeeld van groen naar blauw.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten