Lego Mindstorms EV3 - Robots bouwen met Lego

© PXimport

Lego Mindstorms EV3 - Robots bouwen met Lego

Geplaatst: 14 januari 2014 - 10:30

Aangepast: 16 november 2022 - 09:58

Richard Veenstra

Als je aan de slag wil met robotica, denk je waarschijnlijk niet zo snel aan Lego. De Deense fabrikant van de plastic bouwblokjes heeft echter recent zijn derde generatie programmeerbare robots uitgebracht, Mindstorms EV3.

Mindstorms is een hardware-pakket met bijbehorende software. Voor 400 euro krijg je iets meer dan 600 stukjes, hoofdzakelijk uit de serie Lego Technic. Het grootste deel van de prijs betaal je voor de sensoren en de zogenaamde 'intelligente steen', de centrale computer van EV3. Deze kleine computer heeft een 300 MHz ARM9-processor aan boord, 64 MB RAM en draait op Linux.

Via de meegeleverde usb-kabel sluit je de intelligente steen aan op je Windows-computer of Mac. Download vervolgens de bijbehorende Mindstorms-software. Met deze software programmeer je de steen en de aangesloten sensoren en motoren. In het Mindstorms-pakket vind je twee grote motoren, een kleinere motor, een kleurensensor, een aanraaksensor, een infraroodsensor en een infrarood-afstandsbediening.

 

© PXimport

De steentjes zullen je bekend voorkomen als je wel eens met Lego Technic hebt gebouwd. Op de achtergrond zie je de sensoren en de intelligente steen.

TRACK3R

In de doos vind je één gedrukte handleiding van de robot TRACK3R. Het is aan te raden om eerst deze robot te bouwen, zodat je bekend wordt met het concept van Mindstorms. Denk er eveneens aan dat je voor de intelligente steen 6 AA-batterijen en voor de afstandsbediening 2 AAA-batterijen nodig hebt.

 

© PXimport

Doordat alle sensoren en motoren Lego-aansluitingen hebben, kun je ze in elk Lego Technic-model integreren.

Naast de instructies moet je het EV3-bestand van de robot downloaden en openen in de software. Eén bestand kan uit meerdere programma's voor dezelfde robot bestaan. Vanuit de software stuur je de EV3-programma's naar de intelligente steen, zodat je robot zonder computer kan functioneren. Het is daarna natuurlijk de bedoeling dat je zelf aan de slag gaat om programma's te schrijven voor je robot. Omdat je zowel aan de software- als aan de hardware-kant flexibel bent, zijn er honderden mogelijkheden om een robot te creëren.

Intelligente steen

De intelligente steen is uitgerust met een bluetooth-module, zodat je met je Android- of iOS-smartphone of -tablet je robot kunt besturen. Wil je je robot op afstand bedienen, dan kun je een aparte wifi-dongle kopen en via internet commando's naar de robot sturen. De software werkt goed, maar vergt wel enige gewenning en kan wat onoverzichtelijk werken, mede doordat er veel gebruik wordt gemaakt van symbolen. Gelukkig vind je veel instructiefilmpjes en stap-voor-stap aanwijzingen.

 

© PXimport

De vijf basismodellen, op de website vind je er nog tien.

Het programmeren en bouwen van robots met Lego Mindstorms werkt verslavend en is zeker niet alleen voor kinderen.

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

Lage drempel

15 robots

Veel flexibiliteit

App voor besturing

Minpunten

Onduidelijke software

Conclusie

Lego Mindstorms EV3 ------------------- **Prijs** € 399,99 **Taal** Nederlands **OS** Windows XP/Vista/7/8, Mac OS X **Website** [www.lego.com](http://www.lego.com/nl-nl/mindstorms)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten