LightBulb: nachtmodus op je pc

Door: Richard Veenstra | 15 mei 2019 14:10

led verlichting
Review

Zit je vaak te lang achter je computer? Dan is het handig om een applicatie te installeren die in de avonduren je beeldscherm een zachtere tint geeft. LightBulb is een gratis programma dat je hierbij kan helpen.

LightBulb 1.6.4.1

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows 7/8/10
Website
www.tyrrrz.me/projects/lightbulb
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Eenvoudige installatie
  • Simpele bediening
  • Zelf in te stellen kleurtemperaturen
  • Minpunten
  • Geen

Om LightBulb te installeren, ga je naar www.tyrrrz.me en klik je op Download. Je wordt nu naar een GitHub-pagina geleid, waar je het programma kunt installeren door op LightBulb-Installer.exe te klikken.

Kleurtemperatuur

Na de installatie vind je het programma in de taakbalk onderin. Klik erop en je ziet een aantal schuiven. De bovenste is de kleurtemperatuur van je beeldscherm tijdens de dag, de tweede schuif is de kleurtemperatuur voor de nachtelijke uren. Kleurtemperatuur wordt in kelvin uitgedrukt, een kleur boven de 5000 K wordt als blauw en koel ervaren. Des te lager het aantal kelvin, des te warmer. Het blauwe licht dat een beeldscherm uitstraalt, zorgt ervoor dat je brein minder melatonine afgeeft. Minder melatonine betekent dat je je natuurlijke slaapritme uitstelt. Om beter te kunnen slapen, is het dus handiger dat je pc je hierop voorbereidt door je beeldscherm warmer te laten lijken naarmate het later wordt.

Stel zelf de dag- en nacht-kleurtemperatuur in.

Transitie

Je kunt zelf de kleurtemperatuur voor de nachtelijke uren instellen en met de schuif onder Transition duration bepaal je hoelang het duurt voordat je van de bovenste naar de onderste waarde gaat. De software richt zich hierbij op de zonsopkomst en zonsondergang van de locatie waar je je bevindt. Je hoeft dus alleen maar je locatie in te stellen bij het wereldbolletje bovenin en de applicatie zal automatisch je beeldschermkleur aanpassen als het donker wordt. Onderin beeld kun je altijd zien welke kleurtemperatuur je beeldscherm heeft. Als je wilt zien hoe je beeldscherm er gedurende de dag uitziet, klik je even op Preview 24-hour cycle.

Conclusie

Het is slim om een applicatie als LightBulb te installeren als je vaak merkt dat je slecht in slaap komt wanneer je tot laat achter je pc zit. LightBulb is eenvoudig te installeren, neemt bijna geen ruimte in en heeft toch een groot effect op je gezondheid.

LightBulb bepaalt aan de hand van jouw locatie wanneer het de kleur van je beeldscherm moet aanpassen.

0 Reactie(s) op: LightBulb: nachtmodus op je pc

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.