Lightroom Mobile CC - Onderweg foto's bewerken

Door: dirk-schoofs | 20 april 2018 11:02

How To

Als fotograaf, zowel hobbyist als professioneel, ben je vaak uren onderweg. Tijd die je beter nuttig besteedt om je foto’s onder handen te nemen. Via Lightroom Mobile CC bekijk en bewerk je de opnames op je iPad of Android-tablet. Liefst van al wil Adobe dat je de mobiele Lightroom als sidekick van de desktopversie zou gebruiken, maar je kunt het ook prima bij de app houden.

Tip 01: Premium

Lightroom Mobile CC is oorspronkelijk bedoeld als aanvulling op de desktopversie. Adobe mikt in de eerste plaats op de professional en de geavanceerde amateurfotograaf die honderden afbeeldingen altijd en overal willen beheren en optimaliseren. Daarom synchroniseert de mobiele versie de bestanden met de desktopversie van Lightroom. Toch heeft ook de thuisgebruiker die niet over de dure desktopapplicatie beschikt, met Lightroom Mobile een relatief goedkope fotobewerkingstool met professionele mogelijkheden waarmee hij zelfs raw-beelden kan optimaliseren. In de online informatie over de verschillende Creative Cloud-abonnementen is Adobe onduidelijk over de prijsstelling. Voor wie uitsluitend de mobiele versie voor iOS en Android wil gebruiken is er het Lightroom Mobile-lidmaatschap voor 4,99 euro per maand waarbij je over 100 GB online opslagruimte beschikt. Je vindt de juiste prijs door eerst de app Adobe Lightroom CC voor mobiele apparaten te downloaden. Je start met een proefperiode van 30 dagen. Om te upgraden naar de premiumversie met 100 GB online opslag, tik je op het LR-symbool in de linkerbovenhoek zodat je de premium-functies kunt activeren.

Tip 01 Vanuit de app zelf activeer je de premium versie.

Tip 02: Importeren

Uiteraard kun je snel foto’s inladen die je met de smartphone of tablet hebt geschoten, maar de amateurfotograaf zweert nog altijd bij de autonome camera. Steeds meer camera’s worden geleverd met ingebouwde wifi, wat handig is om de foto’s onderweg over te zetten naar je telefoon of tablet. Heb je dat niet, dan plug je een eenvoudige kaartlezer in je iOS of Android-apparaat. Een sd-kaartlezer die je kunt aansluiten op je iPad kost slechts 35 euro. Wanneer alle afbeeldingen op je apparaat staan, kun je doorgaan en de Lightroom Mobile-app openen. Tik op het plusteken in de rechterbovenhoek om een nieuw album te maken. Geef dit album een naam. Daarna plaats je de foto’s door onderaan rechts op de knop Foto’s toevoegen te tikken. Je kunt foto’s importeren van je Filmrol en als je Bestanden kiest, kun je zelfs foto’s importeren uit online opslagdiensten zoals Dropbox.

Tip 02 Alle foto’s van het album verschijnen in een raster.

Tip 03: Sterren en vlaggen

Om een foto te vergroten, tik je op de miniatuurweergave. Onderaan rechts vind je een knop met een pijltje dat naar beneden wijst. Tik daarop zodat de rest van foto’s in een navigatiebalk onderaan verschijnen. Om aan te duiden welke kiekjes je sterk vindt, tik je op het Sterretje (in de rechterbalk). Via de balk onderaan kun je heel snel van de ene foto naar de ander navigeren en zo voorzie je in een mum van tijd alle foto’s van een aantal sterren. Door met de vinger in de linkerkant van de schermvullende foto naar boven te slepen, geef je meer sterren. Doe je hetzelfde aan de rechterkant, dan kun je slepend aangeven of de foto een vlaggetje moet krijgen.

Tip 03 Door met de vinger te slepen, bepaal je het aantal sterren.

Filteren

Door foto’s van sterren en vlaggen te voorzien, vind je ze daarna makkelijker terug. Open bijvoorbeeld een album of ga naar het scherm Alle foto’s. Dan kun je het filter gebruiken. In plaats van te filteren op Foto’s of Video’s, kun je ook filteren op sterren. Daarbij heb je nog drie symbolen: het gelijkheidsteken (=), is gelijk of kleiner dan (≤), is gelijk of groter dan (≥). Op die manier kun je bijvoorbeeld op zoek gaan naar foto’s die drie sterren of meer hebben.

Tip 04: Bewerkingen

Via de knop met schuifjes ga je naar de Bewerkingen. Je kiest hier óf voor de knop Auto en dan laat je de app de afbeelding automatisch corrigeren, óf je kiest nogmaals voor Bewerkingen en dan kun je vijf basiseigenschappen van de foto handmatig aanpakken: Licht, Kleur, Effecten, Details en Optica. Met Licht regel je de helderheid en het contrast. Heeft de foto een kleurwaas, dan is de witbalans van de camera meestal niet juist ingesteld. Bij Kleur vind je onder WB (van witbalans) de opties Als opname en Automatisch. Verder kun je de kleurtemperatuur, de kleurtint en de verzadiging regelen. Liefhebbers van zwart-witfotografie vinden hier de knop B&W. Terwijl de foto zwart-wit is, regel je toch met de schuifjes Temperatuur en Kleurtint de zwart-witverdeling op basis van de oorspronkelijke kleuren.

Tip 04 Hier hebben we twee effecten toegepast: een vignetering (verkleuring aan de randen) en de functie Gesplitste tint.

Tip 05: Voorinstellingen

Lightroom Mobile komt met een selectie ingebouwde voorinstellingen van de desktop-applicatie. Die presets komen tevoorschijn als je tikt op de knop met de twee cirkels. Deze presets zijn geen extravagante filters zoals je die vaak aantreft bij foto-apps, maar smaakvolle aanpassingen waardoor je niet hoeft te zoeken in allerlei opties en instellingen. In tegenstelling tot de desktopversie is het niet mogelijk om je eigen instellingen als een preset op te slaan.

Tip 05 Met de voorinstellingen kom je snel bij sfeereffecten.

Tip 06: Uitsnijden en roteren

Een klusje dat je makkelijk onderweg kunt uitvoeren, is de foto’s rechtzetten en uitsnijden. Via de knop Uitsnijden en roteren kom je in een werkomgeving waarbij je via een wieltje de foto roteert. In dat venster zit ook een knop Rechttrekken die de horizonlijn van de foto automatisch nivelleert. Voor het uitsnijden kun je kiezen tussen eigen verhoudingen, maar wil je de foto’s later afdrukken, dan gebruik je toch maar beter de standaardverhoudingen uit het keuzemenu.

Tip 06 Hier kiezen we voor het 16 bij 9 formaat.

Geschiedenis

Lightroom Mobile houdt de geschiedenis bij van de bewerkingen die je uitvoert op een afbeelding. Rechts onderaan vind je een knop in de vorm van een gebogen pijltje dat naar links buigt. Als je daar op tikt, kun je terugkeren naar een bepaalde stap in de bewerking.

Tip 07: Uitvoer

Heel interessant is het feit dat Lightroom Mobile synchroniseert met de webversie ‘Lightroom for web’. Hiervoor surf je naar https://lightroom.adobe.com en log je in met je accountgegevens. Op die manier kun je vanaf de pc of Mac op een groot scherm de foto’s bewerken, beheren en optimaliseren zonder dat je de desktopversie in huis hoeft te halen. Op de mobiele app kun je via de knop Delen de bewerkte foto’s opslaan in de filmrol of via de optie Bestanden plaats je de foto op een online opslag zoals iCloud of Dropbox, of op je tablet. Daarbij bepaal je of je een kleine versie wilt opslaan in de resolutie van je beeldscherm, of in de maximaal beschikbare grootte.

Tip 07 Dit is Lightroom for web waarmee Lightroom Mobile automatisch synchroniseert.

0 Reactie(s) op: Lightroom Mobile CC - Onderweg foto's bewerken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.