Luister online je favoriete muziek met deze 15 diensten

Door: Joris Peterse | 16 maart 2014 10:00

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

De tijd dat we met onze eigen mp3-bestanden op pad moesten om op een andere plek de muziek te luisteren, ligt inmiddels achter ons. Met een internetverbinding (en natuurlijk een browser) kun je meteen op een legale manier je favoriete deuntjes opzetten.

01 YouTube

Hoewel YouTube gemaakt is om video's mee af te spelen, kun je het ook prima gebruiken voor alleen de muziek. Het aanbod van muziekclips maar ook liveoptredens is enorm. Helaas is de geluidskwaliteit vaak niet al te hoog. Het afspelen hoeft niet beperkt te blijven tot een enkel nummer, je kunt ook afspeellijsten opzoeken of ze zelf maken wanneer je bent ingelogd.

Zit dat video-afspelende browservenster je in de weg? Installeer dan een browserplug-in waarmee je het browservenster naar het systeemvak minimaliseert, je speelt dan afspeellijsten op de achtergrond af zonder afleiding.

Aan de slag met YouTube.

YouTube-afspeellijsten zijn een eenvoudige manier om snel muziek op te zetten.

02 Deezer

Deezer is een Franse streaming-muziekdienst met een uitstekend aanbod van muziek. Om gebruik te kunnen maken van Deezer heb je een account nodig, die je gebruikt om in de browser in te loggen. De muziek wordt tevens afgespeeld vanuit de browser. Je kunt een jaar lang onbeperkt gebruikmaken van de muziekdienst, maar je krijgt dan wel reclame.

Tevens zijn er abonnementen van zo'n vijf euro en tien euro per maand om onbeperkt en zonder reclame muziek te streamen. Het laatste abonnement geef je ook toegang tot de apps voor Android, iOS, BlackBerry en Windows Phone.

Aan de slag met Deezer.

Deezer is een waardige concurrent van Spotify.

03 Spotify

De bekendste en populairste streamingdienst voor muziek is Spotify. Net als Deezer kun je Spotify gratis gebruiken met advertenties tussen de nummers door. Voor vijf euro per maand heb je geen last van reclames, tien euro per maand verschaft toegang tot de apps. Spotify heeft enorm veel functies. De sociale functies om artiesten en gebruikers te 'volgen' zijn wat ons betreft nogal overbodig. Maar de deelfuncties van nummers, albums en afspeellijsten, muzikale aanbevelingen, offline afspeelmogelijkheden en de radio maken Spotify de moeite waard.

Bovendien voeg je extra mogelijkheden zoals aanbevelingen van Last.fm toe met apps. Spotify kun je op de pc als losse software installeren of in de browser gebruiken.

Aan de slag met Spotify.

De toegevoegde waarde van het volgen van artiesten op Spotify ontgaat ons een beetje.

04 Grooveshark

Grooveshark hanteert hetzelfde model als YouTube. Gebruikers kunnen materiaal uploaden, waarna de muziek voor iedereen beschikbaar is. Het maakt de zoekresultaten vaak rommelig, inaccuraat en de geluidskwaliteit verschilt nogal. Maar omdat Grooveshark zonder account gewoon gratis en onbeperkt te gebruiken is, ben je die minpuntjes snel vergeten.

Met een account is het mogelijk om je afspeellijsten te bewaren en als je daar ook vijf dollar (ca. 3,70 euro) per maand bij betaalt, kun je de app gebruiken. Vanwege gerechtelijk getouwtrek tussen Grooveshark en platenmaatschappijen is de app echter niet in applicatiewinkels te vinden. Voor Android moet je deze handmatig installeren. Op de iPhone moet je je toestel er zelfs voor jailbreaken.

Aan de slag met Grooveshark.

Grooveshark is gratis en eenvoudig, hoewel de zoekresultaten soms wat rommelig zijn.

05 Napster

Echt waar, Napster bestaat nog! Het populaire p2p-downloadprogramma moest na een verloren rechtszaak de activiteiten stoppen in 2001. De naam Napster roept bij veel internetveteranen echter nog warme gevoelens op. Daarom heeft het Amerikaanse bedrijf Rhapsody de naam opgekocht en een streaming-muziekservice aan de naam verbonden.

Je kunt de browser-gebaseerde dienst dertig dagen gratis uitproberen (nadat je je betaalgegevens hebt ingegeven), daarna betaal je zo'n tien euro per maand voor de dienst. Nadeel is wel dat de afspeelkwaliteit beperkt is tot 192 kbit/s. Andere streaming-muziekdiensten bieden vaak ook 320 kbit/s aan. Er zijn ook apps voor Android en iOS.

Aan de slag met Napster.

Napster blijft toch een beetje vergane glorie.

06 Juke

Juke is de muziekdienst van Media-Saturn Holding (waar de Media Markt en Saturn onder vallen). Vanuit de browser of de app voor Windows (Phone), iOS en Android stream je je muziek naar keuze voor tien euro per maand. Over de kwaliteit zijn de ontwikkelaars echter een beetje schimmig: er wordt opgeschept over de gebruikte codec 'Dobly Pulse', zonder echt informatie te bieden over de kwaliteit.

Wel heb je de optie om hogere of lagere geluidskwaliteit te kiezen, wat bijvoorbeeld handig kan zijn als je je dataverbruik probeert in te perken. En inderdaad, het dataverbruik valt behoorlijk mee in de laagste stand, wat een flink pluspunt is voor de mobiele gebruiker.

Aan de slag met Juke.

Juke is de muziekdienst van Saturn en Media Markt.

07 Google Play Music

Het grote voordeel van Google Play Music is dat je je mp3-collectie (max 25.000 nummers) kunt uploaden naar de Google-servers, waarna je je muziek vervolgens gratis kunt streamen naar de app (Android, iOS) of in de browser. Je kunt losse nummers aanschaffen en je kunt de dienst uitbreiden met een All Acces-account voor een tientje per maand.

All Access maakt alle muziek van Google Play Music beschikbaar. Het grote nadeel is echter dat je je creditcardgegevens moet achterlaten om de dienst te gebruiken, zelfs bij de gratis variant. Wanneer ziet Google eindelijk eens dat lang niet iedereen over een creditcard beschikt of deze gegevens wil afgeven?

Aan de slag met Google Play Music.

Het gedram van Google om de betaalde versie te gebruiken wekt wel irritatie op.

08 iTunes

iTunes was in 2001 de eerste legale muziekwinkel die de muziek online aanbood, inmiddels is het aanbod van de muziekwinkel enorm. Via iCloud is het ook mogelijk muziek uit je iTunes-bibliotheek te streamen naar je iPad of iPhone. Breid je het uit met iTunes Match (voor zo'n 25 euro per jaar), dan maakt niet uit of het zelf verkregen mp3-bestanden zijn of muziek die gekocht is in iTunes.

Helaas is de muziek alleen te streamen via iTunes op de iPad of iPhone. Browserfunctionaliteit of apps voor andere platformen blijven uit.

Aan de slag met iTunes.

Met iTunes Match en iCloud stream je naar je Apple-apparaten.

3 Reactie(s) op: Luister online je favoriete muziek met deze 15 diensten

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 20 maart 2014 10:57 pk49
  het meeste plezier beleef ik als oudere jongere door naar diverse classic streamers te luisteren.Géén hitparademuziek of top 40,godzijdank: Radio Carolyn(inderdaad,dezelfde nog!) en Absolute Classic rock met keuze uit de 60-70-8-9-00 jaren.Met een dj die je niet de oren van het hoofd kletst,maar pure info.Spotify en vele andere heb ik geprobeerd,maar deze wijze van muziek belusteren heeft mijn grootsete voorkeur.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 maart 2014 00:10 JCBosland
  Radio Carolyn kan ik idd via stream luisteren, maar Absolute Classic rock ziet dat ik buiten de UK luister en willen voor de rest niets met me te maken hebben… Dat wordt dus weer gewoon Arrow Classic Rock….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 oktober 2014 08:25 Anoniem
  Definitely pent subject material, be thankful in support of picky facts . bkcdbbbefbebgdfa
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.