Maak bijzondere foto’s met PhotoShop Camera

Door: Ronald Smit | 09 september 2022 10:30

How To

Photoshop Camera is een slimme foto-app, waarbij het onderste uit de kan wordt getrokken wat betreft ‘computational’ fotografie. Niet een app voor dagelijks gebruik, maar wel om heel snel en zonder verdere bewerkingen achteraf bijzondere plaatjes te schieten. Om die vervolgens meteen met de rest van de wereld via social media te delen.

Je hoeft geen Adobe-abonnement te hebben om gebruik te maken van de app Photoshop Camera. Maar het is wel handig, want dan integreert deze app (qua gemaakte opnamen en delen daarvan) in je andere Adobe-pakketten. Bij de eerste start moet je inloggen met een Adobe-account; of maak er eentje. Eenmaal ingelogd, is het zaak om toestemming voor diverse zaken te geven. 

Allereerst – vanzelfsprekend – moet de app toegang krijgen tot de camera, anders valt er immers niet veel te fotograferen. Tik op het daarvoor bedoelde selectievakje en verleen die toestemming in de daarop verschijnende systeemmelding van iOS. Herhaal dit voor Photos Library Access, anders kun je wél foto’s maken maar ze niet bewaren op de filmrol van je iPhone. Vervolgens kun je ook de derde en laatste optie activeren: Location Access

An sich handig, want zo weet je altijd waar een foto ooit gemaakt is. Vertrouw je Adobe niet 100% qua dataverzameling, sta deze optie dan alleen toe bij gebruik van de app. Sluit je de app (omhoog vegen), dan hoef je niet bang te zijn dat er op de achtergrond continu van alles verzameld wordt.

Let op privacy-settings

Standaard staat er nog een ‘sneaky’ optie aan, waarbij gebruiksgegevens doorgesluisd worden naar Adobe. Het is uit privacy-overwegingen beter om dat uit te zetten. Tik daarvoor op de knop met de drie puntjes (…) boven in beeld van de app (zodra de zoeker geactiveerd is) en tik vervolgens op het tandwieltje. Tik op About Photoshop Camera en zet de schakelaar achter Send usage info uit. 

Check ook nog even (een niveau terug) onder Preferences, of daar nog iets van je gading te vinden is. Voor de rest hoef je hier eigenlijk niks spannends in te stellen. Al geldt wel dat het altijd praktisch is om hier na een app-update eens een blik op te werpen. Wellicht komt er ooit wél eens wat bruikbaars bij!

Live effecten en filters

Het aardige van Photoshop Camera is, dat filters en effecten live worden toegepast. What you see is what you get, zeg maar. Standaard maak je gewoon foto’s zonder een enkel effect. Om een filter te activeren tik je op de knop met de sterretjes, links van de ontspanknop midden onder in beeld. Kies een van de filters en je ziet ’t effect live. Waarbij je je moet bedenken dat je van rechts naar links kunt vegen om beschikbare effecten binnen dat filter toe te passen. 

Ietwat vreemd: als je je toestel draait voor een landschaps-orientatie, ‘draait’ deze veegbeweging niet mee. Ofwel: je moet in dat geval van boven naar beneden vegen. 

Heb je aan ’t standaard setje filters niet genoeg? Geen nood, er is nog veel meer beschikbaar! Tik daarvoor op het wereldbolletje helemaal linksboven in beeld. Of schuif de filterbalk helemaal naar rechts en klik daar op de +. Verdeeld over categorieën (scrollbare balk bovenin beeld) vind je hier een hele serie aan extra filters. 

Tik op een filter dat je wat lijkt, lees wat ’t filter precies doet en tik op ADD LENS om het toe te voegen. Vervolgens is het klaar voor gebruik. Keer terug naar de foto-modus middels een tik op de cameraknop rechtsboven. Selecteer het toegevoegde filter, veeg eventueel om filter-settings te zien en druk op de ontspanknop als het beeld je bevalt.

Bruikbare filters

Er zijn diverse filters die best praktisch zijn. Pestweer en geen blauwe lucht? Is een filter voor! Ben je geen portretheld, maar wil je toch pro-ogende zwart-wit-portretten kunnen schieten? Probeer dan zeker eens het filter Grit. Het filter kent vier modi, allen weer bereikbaar door een veegactie. Interessant zijn de versies waarbij de achtergrond weggefilterd of vervaagd wordt. Gaat niet altijd 100% goed, een beetje van positie veranderen helpt meestal. 

De resultaten kunnen soms best indrukwekkend genoemd worden. Ook voor andersoortige portretten (selfies!) zijn filters in de bibliotheek beschikbaar om te downloaden. Voor een deel betreft het hier de welbekende Instagram-achtige bling-speeltjes. Maar er zitten wel degelijk bruikbare zaken tussen. 

Mooi én handig is het downloadbare filter Golden Hour. Zoals je wellicht weet is het gouden uur dat ene uur vlak na zonsopgang of voor zonsondergang, waarbij alles in een goudgele gloed komt te staan. Soms kun je echter niet op dat moment op de gewenste plek staan. Of – misschien nog wel vaker voorkomend – ontbreekt de zon. Met ’t Golden Hour-filter los je dat op.

Het eindresultaat is wat minder mooi dan wat het échte gouden uur te bieden heeft, maar is in geval van nood een aardige surrogaat-oplossing om achter de hand te hebben. Al zal het in de stromende regen of een stevige sneeuwbui ook weer geen wonderen verrichten…

Tot slot en wellicht ten overvloede: al je met Photoshop Camera gemaakte foto’s belanden na een druk op de ontspanknop gewoon op de fotorol van je iPhone. Er is dus geen in-app opslag, wat wel zo prettig is.

0 Reactie(s) op: Maak bijzondere foto’s met PhotoShop Camera

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.