Maak van een mislukte foto een geweldig plaatje

© PXimport

Maak van een mislukte foto een geweldig plaatje

Geplaatst: 27 september 2013 - 08:00

Aangepast: 16 november 2022 - 10:00

Redactie Computer!Totaal

Niet elke foto is het bewaren waard. Een heleboel kiekjes blijken achteraf een fiasco te zijn. Wat de reden ook moge zijn, het goede nieuws is dat het niet moeilijk is om veel van dergelijke kiekjes te redden. Kijk maar eens of je met deze tips nog wat kunt maken van jouw mislukte foto's.

Gebruik de 'levels' tool

Een van de meest voorkomende problemen met foto's is over- of onderbelichting. En terwijl je misschien geneigd bent om een slecht belichte foto weg te gooien (of te bewaren zoals hij is) kan bijna elke fotobewerkings-app de afbeelding enorm verbeteren. Ga op zoek naar de 'levels' tool (sommige programma's hebben een soortgelijke tool die histogramcorrectie heet).

Er zijn drie belangrijke manieren waarop je met levels de belichting aan kunt passen. De schuifbalk aan de rechterkant is voor de highlights; de foto wordt lichter als je hem naar links verschuift. De schuifbalk aan de linkerkant beïnvloedt de schaduw; versleep deze naar rechts om de foto donkerder te maken.

Vaak is de meest nuttige functie de schuifbalk in het midden voor de middentonen; zoals de naam al doet vermoeden kun je hiermee de middentonen in een foto lichter of donkerder maken. Door alle drie de balken aan te passen kun je vrijwel elke foto verbeteren en veel 'verschrikkelijke' kiekjes redden.

 

© PXimport

De levels tool helpt je een slecht belichte foto bij te werken.

Maak een silhouet

Als je naar de zon gerichte opnames maakt, probeert je camera vaak de foto te weinig te belichten om het felle zonlicht te compenseren. Als je onderwerp te onderbelicht is kan de levels tool je niet helpen. In plaats van de scene lichter te maken, kun je de schaduw juist omarmen - maak het donkerder, zodat je onderwerp een silhouet wordt.

Maar in plaats van de hele foto donkerder te maken kun je de selectietool van je fotobewerkingsprogramma gebruiken om alleen het primaire onderwerp te selecteren. Kies daarna de Brightness tool en verlaag deze totdat het onderwerp een diep, donker silhouet is.

 

© PXimport

Gebruik een selectietool om een deel van de foto donkerder te maken.

Corrigeer de witbalans

De automatische witbalansfunctie van je camera raakt gauw in de war. Als je foto een verkeerde balans heeft - zoals te rood of te blauw - kun je de schuifbalk voor de witbalans aanpassen totdat de kleur ongeveer juist lijkt. Dit is vrij gemakkelijk zelf te doen.

Een andere optie: Als je fotobewerkingsprogramma een witbalans selectiefunctie heeft kun je deze gebruiken om een gedeelte van de foto te selecteren dat puur wit is of neutraal grijs. Dan wordt de witbalans automatisch gecorrigeerd.

Snijd de rommel weg

Soms hoef je niet met de belichting aan de gang te gaan. Het is eenvoudiger om de stukken van de foto die niet goed zijn weg te gooien. Stel dat je een foto hebt met een slechte compositie en een afleidende voorgrond. Selecteer de Crop tool en snijd alles weg rondom het gedeelte dat je wel bevalt. Of je kunt de Clone tool gebruiken om de stukken die je niet wilt hebben "weg te schilderen" door ze met stukken van de achtergrond te bedekken.

 

© PXimport

Met een clone tool kan je ongewenste objecten eenvoudig uit je foto's verwijderen.

Gebruik verzadiging

Het is niet ongebruikelijk dat slechte belichting voor een droge, bleke foto zorgt die de impact van de daadwerkelijke scene mist. Dit kun je eenvoudig oplossen met de Saturation tool. Maar wees voorzichtig. Als je de verzadiging teveel verhoogt kan de foto te fel worden. Je kunt kleurimperfecties ook oplossen door de verzadiging juist te verminderen. Verlaag het drastisch, of maak de foto helemaal zwart-wit.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite TechHive.com, geschreven door Dave Johnson (@davejoh). De mening van de auteur komt niet per definitie overeen met die van ComputerTotaal.nl.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten