Maak zelf portabele apps

Door: robbin-ooijevaar | 19 april 2011 13:27

How To

‘Portable apps’ zijn programmaatjes die u kunt gebruiken zonder te installeren. De software werkt direct vanaf een usb-stick, (externe) harde schijf of bijvoorbeeld vanuit uw Dropbox. Op diverse verzamelwebsites (waaronder www.portableapps.com) vindt u ‘meeneemversies’ van veel bekende browsers en handige freeware. Met Cameyo virtualiseert u zelf een programma naar keuze tot één exe-bestand.

1. Cameyo

Cameyo kan bijna elk programma omtoveren tot een portabele versie. Nu is het niet zo dat u een programma aanwijst en Cameyo automatisch een portabele versie uitspuugt, de procedure vereist eenmalig voorbereiding. Cameyo kijkt mee tijdens de installatie van een programma. Voor en na dit proces wordt er een soort foto gemaakt van uw computer (snapshot). Cameyo vergelijkt de verschillen van beide momentopnames en bouwt een ‘pakketje’ bestaande uit één uitvoerbestand (exe-bestand). Het exe-bestand heeft alles aan boord dat het programma nodig heeft, zoals bestanden en virtuele registerinstellingen. Als de portabele versie niet blijkt te werken, kunt u achteraf enkele aanpassingen doen om de boel toch aan de praat te krijgen. Download en installeer Cameyo. We creëren in dit voorbeeld een meeneemversie van de WiFi-scanner InSSIDer 2. Indien het programma waarvan u een portabele versie wilt hebben al aanwezig is op uw computer, dient u het eerst te verwijderen via het configuratiescherm.

Cameyo kijkt mee tijdens de installatie van een programma en maakt hier vervolgens een portabele versie van.

2. Installatie opnemen

Sluit alle programma’s af voordat u met Cameyo aan de slag gaat. Hiermee voorkomt u dat Cameyo per ongeluk verkeerde wijzigingen waarneemt. Start Cameyo en kies Capture installation. Er wordt een snapshot gemaakt, dit kan enkele minuten duren. Zodra de snapshot klaar is verschijnt het venster Proceed with installation. Voer nu de installatie uit van het programma waarvan u een portabele versie wilt hebben. Doorloop de installatieprocedure, maar start het programma niet op. Klik in het Cameyo-venster op Install done zodra de installatieprocedure is afgerond. In sommige gevallen is een herstart van uw computer vereist. Voer deze uit. Cameyo maakt een nieuw snapshot en creëert een portabele versie van het programma. Het eindresultaat wordt bewaard in de map (Mijn) Documenten / Cameyo Packages. In dit voorbeeld heeft het bestand de naam ‘inSSIDer 2.0.virtual.exe’. Verwijder de geïnstalleerde versie van de door u gekozen software via uw configuratiescherm en probeer of de portabele versie gelukt is, door uw versie van het exe-bestand op te starten.

De installatie van InSSIDer wordt door Cameyo verpakt in een los te gebruiken bestand.

3. Cameyo Packages

Kopieer uw gemaakte exe-bestand naar een usb-stick en test of het op een andere computer ook werkt. Schrik niet als u een foutmelding krijgt, de oorzaak is meestal goed verklaarbaar. Een eerste stap om haperingen aan te pakken, is door stap 2 van dit artikel te herhalen met een kleine wijziging: start aan het einde van de installatieprocedure het programma op en sluit het weer af. Sommige problemen zijn gerelateerd aan het register. In dit geval kunt u de portabele versie schrijfrechten geven. Start Cameyo, klik op Edit existing package en wijs het exe-bestand aan dat u wilt aanpassen. Verander de instelling bij Isolation mode naar Full access. Wanneer u een portabele versie maakt op een 32bit-versie van Windows, werkt hij (meestal) niet op een 64bit-versie. Programma’s die gebruikmaken van achtergronddiensten zijn meestal ongeschikt als meeneemversie. Let op: omdat Cameyo exe-bestanden aanmaakt en wijzigt, is het niet ondenkbaar dat beveiligingssoftware hier allergisch op reageert. Eventuele waarschuwingen kunt u negeren.

Problemen met de portabele versie van een programma zijn vaak op te lossen met de optie Full access.

0 Reactie(s) op: Maak zelf portabele apps

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.