Makkelijke fotobewerking

Door: robbin-ooijevaar | 25 mei 2010 15:21

How To

Eenvoudige basishandelingen zijn vaak lastig te vinden of te bedienen in de bekende fotobewerkingssoftware. Daarom in deze snelstart drie freewarepareltjes, waarmee eenvoudige handelingen ook echt eenvoudig zijn.

1. Contactvel afdrukken

Windows toont miniatuurweergaven van foto’s en dat is handig om snel een afbeelding te vinden. Het afdrukken van een contactvel blijkt lastiger dan gedacht, maar gelukkig is er het gratis programma Contact Sheets. De website van de maker is niet meer bereikbaar. U vindt en downloadt het programma bijvoorbeeld via Google met de zoekopdracht ‘Echo Images Contact Sheets’, of rechstreeks via een website als Download.com. Start Contact Sheets en sleep de foto’s die u wilt afdrukken in het contactoverzicht naar het Contact Sheets-venster. Standaard maakt Contact Sheets een net overzicht en toont bij de miniatuurweergave ook de bestandnaam en omvang op schijf. Deze details kunt u optioneel aanpassen op de tabbladen Setup en Caption. Bekijk een voorbeeld van uw contactvel met de knop Preview. Tevreden? Klik op Save om het contactvel op te slaan als jpg-afbeelding op uw bureaublad. Klik met rechts op het bestand en kies Afdrukken om het contactvel te printen.

Contact Sheets maakt snel een contactvel met miniatuurweergaven, bestandsnamen en omvang van foto’s.

2. Snel verkleinen

Voor webpublicatie of als u uw originele bestanden simpelweg niet wilt prijsgeven, kunt uw foto’s verkleinen. Dit kan per afbeelding, maar ook geautomatiseerd voor meerdere afbeeldingen tegelijk. Fotosizer is hierin gespecialiseerd. Download en installeer Fotosizer vanaf www.fotosizer.com. Klik op Toevoegen (of Map toevoegen) en wijs de foto’s aan die u wilt verkleinen. Er wordt een lijst met miniatuurweergaven van de afbeeldingen getoond. Geef onder Afmetingen het nieuwe formaat van de foto’s op. Geef een percentage op of exacte maten, bijvoorbeeld 1024x768. Vink optioneel de opties Kleine afbeeldingen niet vergroten en Verhoudingen behouden aan. Fotosizer maakt altijd kopieën en bewaart het eindresultaat in een aparte map. Deze kiest u bij Resultaat, Doelmap. Met de knop Start wordt de fotoserie verkleind.

Fotosizer verkleint grote hoeveelheden foto’s snel naar het gewenste formaat.

3. Optimaliseren

RIOT is handig om de omvang van een fotobestand kleiner te maken waarbij de kwaliteit zo weinig mogelijk wordt aangetast. Download de standaardversie van RIOT Lite vanaf http://luci.criosweb.ro/riot (Standalone application installer). Start RIOT, klik op Open en kies een foto die u kleiner wilt maken. Als de afbeelding zeer groot is, zal RIOT voorstellen om eerst de resolutie (pixelomvang) aan te passen. Hiermee kunt u een afbeelding snel verkleinen naar bijvoorbeeld 1024x768 pixels. Links in beeld toont RIOT de originele foto, rechts in beeld staat een voorbeeld van het eindresultaat. Achter Quality kunt u de kwaliteit bijstellen. Gebruik het zoomgereedschap om details van de afbeelding te bekijken. Optioneel kunt u de omvang van het eindresultaat direct opgeven via Tools, Compress to size. Kies bijvoorbeeld voor 150 als u de afbeelding wilt verkleinen naar 150 kB. Boven in beeld staat de omvang op schijf van het originele fotobestand, rechtsboven de omvang van geoptimaliseerde versie.

RIOT verkleint en optimaliseert de omvang van een foto zonder de kwaliteit van het eindresultaat uit het oog te verliezen.

0 Reactie(s) op: Makkelijke fotobewerking

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.