Mappen toevoegen aan Windows 7-taakbalk

Door: jose-pauty | 15 juli 2010 16:22

How To

Op de taakbalk van Windows 7 kunt u allerlei snelkoppelingen naar programma’s zetten. Maar gewoon een veelgebruikte map op de taakbalk zetten, blijkt minder eenvoudig. Toch zijn er diverse omweggetjes om dit toch voor elkaar te krijgen.

1. Via het bureaublad

Klik met rechts op uw bureaublad en kies Nieuw / Tekstdocument. Geef het ‘document’ een naam en maak van de extensie .exe in plaats .txt. Bijvoorbeeld MijnMap.exe. Zodra u op Enter drukt om de naam te bevestigen, geeft Windows een pop-up met de tekst: “Wanneer u de extensie wijzigt, wordt het bestand mogelijk onbruikbaar. Wilt u de extensie toch wijzigen?” Klik vervolgens op Ja. Klik nu met rechts op het pictogram van het bestand dat u gemaakt hebt en kies voor Aan de taakbalk vastmaken.

Vervolgens opent u Windows Verkenner (Win+E) en navigeert u de naar de map die u uiteindelijk op de taakbalk wilt hebben. Klik in de adresbalk en kopieer het pad van de map. Of: klik met rechts op de map in Verkenner (met de Shift-toets ingedrukt) en kies de optie Als pad kopiëren.

Klik nu met rechts op het pictogram op de taakbalk, klik daarna nog een keer met rechts op de naam en kies de optie Eigenschappen. In het Eigenschappen-venster haalt u de tekst in het veld achter Doel: weg en daar plakt u met Ctrl+V het pad van uw map. Klik op OK om het venster te sluiten. Als u nu op het pictogram klikt, wordt uw map geopend.

Helaas lijkt het pictogram nog niet op die van Verkenner. Maar dat is met even opnieuw opstarten verholpen, daarmee verandert het icoontje automatisch in dat van Windows Verkenner.

2. Vastpinnen aan Verkenner-pictogrammen

U vraagt zich wellicht af waarom we zo moeilijk doen en wat er gebeurt als u gewoon een mapje naar de taakbalk sleept. Als u dit doet, dan lijkt het versleepte pictogram domweg te verdwijnen. Maar dat is natuurlijk niet het geval. Als u vervolgens met rechts klikt op het Windows Verkenner-pictogram dat standaard op de taakbalk staat, dan ziet u de zogenoemde ‘jumplist’. In dat lijstje staan de meestgebruikte mappen die u opent, en de map die u zojuist naar de taakbalk hebt versleept, staat onder het kopje Gepind.

Dit is op zich ook een prima manier, maar het kost wel één klik extra vergeleken met een apart pictogram op de taakbalk.

2 Reactie(s) op: Mappen toevoegen aan Windows 7-taakbalk

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 8 november 2013 17:21 Anoniem
  Is er ook een mogelijkheid om (je ziet die 3 onderste regels. waarvan 1 windows verkenner is)
  Kun je ook die windows verkenner een andere map directory geven want bij mij gaat tie alleenmaar naar bibliotheken to
  ik wil eigenlijk dat tie gelijk met linker klik naar deze computer gaat
  als ik deze computer aan de taakbalk zet kom windows verkenner te staan dezelfde 3 regels en dan net als bij jou een losse erboven moet ik nog 2x clicken
  heb het altijd op deze compter gehad totdat ik hem weggooide….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 augustus 2015 20:10 Anoniem
  En met windows tien weer hetzelfde obstakel
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.