Media converteren met Axiom

Door: redactie-computertotaal | 18 juni 2021 06:03

How To

Ffmpeg is een flexibele bibliotheek voor het manipuleren van allerlei mediabestanden. Helaas gaat het hierbij om een complexe opdrachtregeltool, maar Axiom heeft daar een grafische interface voor opgezet.

Stap 1

Je vindt een downloadlink voor Axiom hier. Wij gaan voor het 7Z-archief omdat dit ook de ffmpeg-bibliotheek bevat. Je kunt dit uitpakken met 7-Zip. Daarna kun je het portable Axiom.exe opstarten.

Stap 2

Klik op de knop Input voor een mediabestand dat je bijvoorbeeld wilt inkorten, van een effect wilt voorzien of wilt converteren, bijvoorbeeld een videobestand. Klik op Format in het rechtervenster en kies een geschikt containerformaat (webm, mp4, mkv, mpg, avi of ovg) als je een conversie beoogt. Via de knop Preset kun je ook een vooraf gedefinieerd formaat selecteren. Of je kiest een audioformaat, zodat Axiom alleen de audio extraheert. Meerdere bestanden tegelijk bewerken kan ook: druk op de Batch-knop en verwijs naar een mediamap via Input.

Stap 3

In principe hoef je niet meer te doen dan op Convert te drukken, maar als je alleen een bepaald fragment wilt, kies je  Yes bij Cut en vul je de Start Time en End Time in. In het linkervenster verschijnen de bijhorende ffmpeg-instructies. Die kunt die in een scriptbestand bewaren en naderhand ook weer oproepen (via Save en Load).

Stap 4

Er zijn nog andere manipulaties mogelijk. Die vind je via de knoppen Filters en Subtitles. Met de eerste kun je uit een tiental effecten selecteren, waaronder Deinterlace, Flip en Rotate. Ondertitels toevoegen doe je logischerwijze via Subtitles. Je zult wel zelf moeten experimenteren want een helpfunctie ontbreekt.

0 Reactie(s) op: Media converteren met Axiom

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.