Mobiel navigeren buiten gebaande wegen

Door: Ronald Smit | 25 mei 2019 09:38

Mobiel navigeren buiten gebaande wegen, altijd leuk!
How To

We kennen natuurlijk allemaal de bekende apps voor autonavigatie. Maar wat als je nou te voet of op de fiets wilt navigeren? Ook dan valt er heel veel te ontdekken aan navigatiesoftware die niet onderdoet voor een handheld GPS-ontvanger.

Nog niet eens zo heel lang geleden besteedden we er al aandacht aan: apps om buiten gebaande wegen mee te navigeren. Maar er is nog zoveel meer moois! Gecombineerd met het feit dat ‘t buitenseizoen ook weer begonnen is kunnen we het dan ook niet laten om nog meer van deze apps op een rij te zetten. Ten eerste is er natuurlijk Google Maps, dat je probleemloos naar voetgangers of zelfs fietsermodus om kunt schakelen. Dit werkt prima in bijvoorbeeld bebouwde gebieden als dorpen en steden. Ga je echt de wildwoeste natuur in de vorm van je plaatselijke bos in, dan is veelal toch wat meer gespecialiseerde software noodzakelijk. Veel van deze apps baseren zich op kaartmateriaal van Open Street Map. Dit is een project waarbij vele vrijwilligers van over de hele wereld bijdragen aan kaartmateriaal. Inmiddels zijn we op het punt beland dat kaarten van dit open source-festijn vaak nauwkeuriger zijn dan die van commerciële equivalenten. Vooral meer afgelegen gebieden (laten we daar voor het gemak ook maar even de plaatselijke bossen en parken bij optellen...) kennen een gedetailleerd netwerk van paadjes. Ideaal.

Fietsen

Voor fietsliefhebbers is er de app naviki. Je kunt hiermee routes laten berekenen die geoptimaliseerd zijn voor - jawel - de fiets als vervoermiddel. Daarbij geldt overigens wel dat je voor het berekenen van de route contact met internet moet hebben. Ga je echt de wildernis in, dan is het dus verstandig om routes alvast thuis te plannen. Ook kun je dan overwegen om via een in-app aankoop de mogelijkheid tot het gebruik van offline kaarten te activeren, voor Nederland kost je dat €7,99. Anderzijds: in ons drukbevolkte land is overal wel mobiel internet beschikbaar. Maar dat kost je wel dataverkeer uit je bundel. Hoe dan ook, een must have voor de avontuurlijke fietser!

Naviki is bedoeld voor navigeren op de fiets

Maps.ME

Ben je op zoek naar een navigatie-app voor zo ongeveer elk denkbaar doel? Met de mogelijkheid om kaarten offline te bewaren? En dan ook nog zonder er een cent voor te hoeven betalen? Check dan Maps.ME zeker even. Je kunt hier verschrikkelijk veel mee doen op navigatiegebied en de kaarten zijn extreem gedetailleerd. Het moet wel heel vreemd lopen als je hiermee verdwaalt. Zonder meer de moeite van het installeren waard, je vindt er je weg mee in zelfs de meest afgelegen natuurgebieden. Overal tref je wel paden aan, inderdaad ook in dat al genoemde bos om de hoek!

Navigeren doe je overal met Maps.Me

Maps 3D

Wil je heel luxe off road navigeren dan is er Maps 3D (helaas alleen voor iOS). Zoals de naam al doet vermoeden is hier ook hoogtedata in de kaart verwerkt, die naar wens in- of uitschakelbaar is. Met name in bergachtige gebieden komt deze feature uitstekend van pas, zo kom je nooit meer voor hobbelige verrassingen van je platte traditionele kaart te staan op een geplande route. Kaarten zijn te downloaden en aldus beschikbaar voor offlinegebruik. En zoals gezegd: mocht je in ons platte land geen behoefte hebben aan de dan toch wat saaie 3D-optie: deze is uitschakelbaar.

Navigeren in 3D is vooral praktisch in bergachtig gebied

0 Reactie(s) op: Mobiel navigeren buiten gebaande wegen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.