MultiCommander – gratis verkenner met vele extra’s

Door: ignace-de-groot | 28 maart 2013 14:15

Review

Om bestanden te verplaatsen of te kopiëren, gebruik je waarschijnlijk de Windows Verkenner. Dit is echter niet altijd het meest geschikte programma. Dat merk je pas echt als je een alternatief als MultiCommander inzet. Dit programma geeft je bestanden niet alleen overzichtelijker weer, hij komt ook nog eens met allerlei handige extra’s.

Een van de grootste ergernissen van heel wat Windows-gebruikers, is dat de Windows Verkenner slechts één bestandsvenster heeft. MultiCommander beschikt wél over een dubbel paneel en dat maakt het verplaatsen en kopiëren van de ene bestandslocatie naar de andere een stuk makkelijker en overzichtelijker. Het programma laat je tevens toe mappen met elkaar te vergelijken om zo bijvoorbeeld snel duplicaten of verschillen naar boven te halen.

Een ander opvallend verschil met de Verkenner is dat MultiCommander geen contextmenu bevat. Je krijgt dus geen extra opties wanneer je met de rechtermuisknop klikt, en dat is wel even wennen. Alles laat zich aansturen via toetscombinaties, een menubalk en vanuit een uitgebreide knoppenbalk.

Deze laatste bevat standaard 24 knoppen, maar daar komen nog eens tig knoppen bij met ingedrukte Ctrl- en/of Shift-toets. Je bepaalt geheel zelf welke actie je aan welke knop koppelt en dankzij een ingebouwde commandoset zijn heel specifieke operaties mogelijk.

Meer dan gewone mappen

Handig is ook dat MultiCommander je door archiefbestanden (als rar, zip en tar) laat bladeren en daarin bestandsoperaties laat uitvoeren alsof het gewone mappen zijn. De tool gaat nog een stap verder en laat je zelfs toe (delen van) het Windows-register te bekijken en te bewerken alsof het een gewone bestandslijst is. Het in batch hernoemen van bestanden is eveneens mogelijk en uiteraard ontbreekt een krachtige zoekfunctie niet, voor de liefhebbers kan dat zelfs op basis van reguliere expressies (bijvoorbeeld wildcards).

Nog meer extra’s

MultiCommander voorziet tevens in een bestandsviewer, maar die is wel beperkt tot een aantal bestandsformaten, bijvoorbeeld wel jpg, maar niet doc(x) of pdf. Deze laatste krijg je alleen in een (vrij nutteloze) hex-weergave te zien. Als je tijdens de installatie alle onderdelen mee hebt laten installeren, dan beschik je ook over allerlei functies specifiek naar mediabestanden toe. Daar zit onder meer het afspelen van afspeellijsten bij, het verwijderen of exporteren van metatags enzovoort.

De interface moet je wel even doorploegen, maar de mogelijkheden zijn uitgebreid!

Voor alle duidelijkheid nog een opmerking: MultiCommander, dat zowel in een 32- als 64bit-versie verkrijgbaar is, installeert zich netjes naast je Windows Verkenner (voor zover je niet al de portabele versie gebruikt). Je hoeft dus niet bang te zijn dat de Verkenner verdwijnt.

MultiCommander 2.8

Taal Nederlands

OS Windows XP/Vista/7/8; OS X 10.5 en hoger; Linux

Pluspunten

Uitgebreide functieset

Op allerlei manieren aan te passen

Minpunten

Niet alle modules zijn even gebruikersvriendelijk

Bestandsviewer kan weinig bestandsformaten aan

SCORE 8/10

Veiligheid

Let op: 1 van 46 virusscanners ziet iets verdachts in het installatiebestand. Maar aangezien het er maar één is, vermoeden we dat er sprake is van een fout-positief (oftewel een vals-positief). Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details.

0 Reactie(s) op: MultiCommander – gratis verkenner met vele extra’s

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.