nCleaner 2.3.4

Door: Maikel Dijkhuizen | 12 februari 2010 12:36

Review

Zo nu en dan loont het de moeite om eens flink de bezem door uw pc te halen en overbodige rommel te verwijderen. Dat is dan ook precies wat het gratis nCleaner voor u doet. Het programma bestaat uit vier onderdelen, zodat u het systeem met behulp van diverse methoden opschoont en de prestaties verbetert.

Het eerste onderdeel is Clean System, waarmee u ongebruikte en verouderde bestanden afkomstig van diverse applicaties verwijdert. Zo zoekt het naar rommel van onder andere kantoorsoftware, internetbrowsers, e-mailclients en messengers. Ook de systeemmappen van Windows worden onder handen genomen. Om specifiek aan te geven welke bestanden er verwijderd mogen worden, kijkt u bij de optie More. U neemt alle tabbladen door en plaatst vinkjes voor items die u wilt wissen of haalt juist vinkjes weg voor applicaties die de opruimtool met rust moet laten. Verder optimaliseert u met Clean System tevens uw register en probeert het gedetecteerde problemen te verhelpen (hoewel uit eerdere artikelen is gebleken hoe zinloos dit vaak is). Opvallend is de hoge scansnelheid van het programma, zodra u op Clean Now klikt.

In het hoofdscherm kiest u uit één van de vier onderdelen.

Met het tweede onderdeel Find Junk wist u logbestanden en allerlei rest- en tijdelijke bestanden van uw computer. U plaatst vinkjes voor bestandstypen waarnaar de scanmodule moet zoeken. Nuttig is de optie om zelf bestandsextensies aan de zoekopdracht toe te voegen. U kiest uit een snelle of een volledige scan. De eerste mogelijkheid doorzoekt uitsluitend veelgebruikte systeemmappen. Na afloop van de scan toont het programma de resultaten, waarbij u een selectie maakt van welke items u permanent wilt wissen. De overige twee onderdelen zijn Tweak en Startup Man. Respectievelijk wijzigt u hiermee Windows-instellingen en schakelt u opstartitems of services uit.

U bepaalt met nCleaner zelf wat voor soort bestanden u verwijdert.

Automatisch opschonen

Naast de vier hoofdonderdelen bevat nCleaner ook een functie om automatisch uw harde schijf in de gaten te houden door middel van de optie Real Time System Monitor. Wanneer er nog maar weinig ruimte op de harde schijf beschikbaar is, verwijdert het programma eigenhandig tijdelijke en ongebruikte bestanden. U geeft zelf aan wat de minimale vrije ruimte op de harde schijf is, voordat de software deze actie toepast. U dient de functie te activeren door een vinkje te plaatsen voor Enable System Partition Monitor. Verder bepaalt u welke bestanden het programma tijdens een automatische opschoonactie mag wissen, zoals de prullenbak en cachebestanden van internetbrowsers. U kunt tevens instellen dat nCleaner de taak niet uitvoert als de processor zware werkzaamheden verricht. Handig is de mogelijkheid om een sneltoets aan de functie toe te kennen.

Onder het tabblad Memory kiest u er eventueel voor om ongebruikt werkgeheugen te verplaatsen naar het virtueel geheugen op de harde schijf als er een vooraf ingestelde limiet is bereikt. De ontwikkelaars beloven dat u hiermee zware toepassingen sneller opstart en de kans op systeemcrashes verkleint. Als laatste hebt u de mogelijkheid om een shredder over vrije harde schijfruimte te halen, zodat verwijderde gegevens met herstelsoftware niet meer zijn terug te halen. Dat is vooral nuttig als u privacygevoelige informatie definitief wilt wissen.

Laat nCleaner automatisch uw harde schijf opruimen zodra deze vol raakt.

De software lijkt erg op het bekende CCleaner. Toch zijn er subtiele verschillen waar te nemen. Zo hebt u met nCleaner meer controle over welke bestanden u wel en welke bestanden u beslist niet wilt verwijderen. Daar staat tegenover dat CCleaner volledig Nederlandstalig is en heel geregeld wordt bijgewerkt. Voordat u met nCleaner aan de slag gaat is het verstandig om eerst een herstelpunt in Windows te maken voor het geval de freeware belangrijke bestanden onbedoeld verwijdert. De software is vooral geschikt voor gevorderde gebruikers, omdat u bij alle onderdelen grotendeels zelf bepaalt welke items u opruimt. Hierbij moet u oppassen dat de wijzigingen geen instabiel systeem veroorzaken. Wees er dus bewust van welke handelingen u uitvoert zodra u met deze tool aan de slag gaat.

nCleaner 2.3.4

Freeware

Taal Engels

Medium 871 KB download

OS Windows XP/Vista/7

Maker NKProds SRL

Oordeel 7/10

Pluspunten

Ruimt automatisch harde schijf op als deze vol raakt

Mogelijkheid om bestandstypen te selecteren

Maakt veel ruimte vrij

Verwijdert bestanden definitief

Minpunten

Niet Nederlandstalig

Laatste software-update in 2007

Met name geschikt voor gevorderde gebruikers

0 Reactie(s) op: nCleaner 2.3.4

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.