Netflix - Onbeperkt films en series streamen op al je apparaten

Door: Jeroen Boer | 23 september 2013 09:49

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Film- en serieliefhebbers hebben maandenlang uitgekeken naar de komst van Netflix. Eindelijk zou er een goede dienst komen waarbij we voor een vast bedrag per maand onbeperkt films en series kunnen kijken. Begin deze maand was het dan eindelijk zo ver en kwam Netflix in Nederland beschikbaar.

Netflix

Prijs: € 7,99 per maand (2 apparaten tegelijkertijd), € 11,99 per maand (4 apparaten tegelijkertijd)

8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Beeldkwaliteit
 • Surroundgeluid
 • Veel series
 • Goede apps
 • Minpunten
 • Aanbod films

Netflix bestaat al sinds 1997 en is begonnen als dvd-verhuurservice. In de loop der jaren is het Amerikaanse bedrijf getransformeerd naar misschien wel de bekendste aanbieder van streaming video in de VS. De dienst wordt naar steeds meer landen uitgerold en Nederland is het zevende Europese land dat aan de beurt is.

Netflix werkt met een abonnementsmodel waarbij voor een vast bedrag per maand onbeperkt naar al het aanbod kan worden gekeken. Het standaardabonnement kost 8 euro per maand. Daarnaast is er een duurder abonnement van 12 euro per maand. Het verschil is het aantal apparaten dat tegelijkertijd mag streamen. Het goedkoopste abonnement kan twee apparaten tegelijkertijd aan, terwijl het duurdere abonnement met vier apparaten tegelijkertijd werkt en wellicht geschikter voor gezinnen is.

Netflix is geen Spotify

Netflix wordt door het onbeperkt streamen voor een vaste prijs vaak de Spotify voor films en series genoemd, maar die vergelijking is niet helemaal correct. De abonnementsstructuur komt inderdaad overeen met Spotify: er kan onbeperkt gestreamd worden voor een vast bedrag. Daar houdt de vergelijking echter op, want waar Spotify vrijwel alle nieuwe muziek onmiddellijk biedt, geldt dat voor Netflix op het gebied van series en films zeker niet.

Netflix biedt ook eigen kwaliteitsseries aan, waaronder 'Orange is the new Black' en 'House of Cards'.

Wie verwacht voor 8 euro per maand naar alle recente films en series te kunnen kijken komt bedrogen uit. Het aanbod op filmgebied bestaat voor het grootste gedeelte uit films van drie jaar of ouder en zelfs dan is het aanbod beperkt, want niet alle filmstudio's werken samen met Netflix.

Betalen kan met een creditcard of automatische incasso. Netflix biedt ook iDEAL, maar dat wordt alleen maar gebruikt om het rekeningnummer voor automatische incasso te verifiëren. Je kunt Netflix één maand gratis uitproberen, daarna wordt het abonnement telkens met één maand verlengd. Je kunt maandelijks opzeggen. Per account kunnen er vijf profielen aangemaakt worden zodat iedere gebruiker zelf kan bijhouden wat er gekeken is en wat toekomstige aanraders zijn. Netflix leert namelijk van je kijkgedrag en beoordelingen en doet suggesties die voor jou interessant zijn. Het verdient daarom de voorkeur om een eigen profiel te gebruiken.

Overal en op alles kijken

Voordat we dieper op het aanbod ingaan, willen we eerst de dienst zelf belichten. Netflix is op een aantal manieren te bekijken. Op de pc is de dienst bereikbaar via een browser. Daarnaast is er ook een app voor Windows 8. Ook voor tablets en smartphones biedt Netflix apps aan: voor iOS, Android en Windows Phone 8. De mobiele apps werken prima, al is het jammer dat de ondertiteling in sommige apps geel is. We hebben de mobiele apps eerder al aan een review onderworpen op deze website.

Netflix is een dienst die op een televisie het beste tot zijn recht komt en ook in dat opzicht worden we niet teleurgesteld. Er zijn apps voor de PlayStation 3, Xbox 360, Wii, Wii U, Apple TV, diverse smart-tv's, blu-ray-spelers en mediaspelers. De kans is dus aanwezig dat je al een apparaat met Netflix-ondersteuning in de huiskamer hebt staan.

De speciale omgeving voor kinderen steekt erg goed in elkaar.

Erg handig is dat er moeiteloos van apparaat kan worden gewisseld. Je kunt dus een serie op bijvoorbeeld een PlayStation 3 (PS3) bekijken, pauzeren en vervolgens op je tablet verder kijken. De apps (inclusief die op afspeelapparatuur als de PS3 en Apple TV) zijn wel wat minder handig om doelloos naar content te zoeken. Via de website kun je heel handig filteren op bijvoorbeeld genre en al het aanbod binnen dat genre bekijken. Daarna is het handig om gevonden content in het onderdeel Mijn lijst op te nemen zodat je het in apps snel terugvindt. Prettig voor seriekijkers is dat de volgende aflevering van een serie automatisch begint.

Streamkwaliteit van Netflix

Veel films en series worden bij Netflix aangeboden in 1080p. De kwaliteit is goed, maar verwacht geen blu-ray-kwaliteit. Netflix biedt namelijk een bitrate van zo'n 5 Mbit/s. Een blu-ray heeft voor audio en video samen een maximale bitrate van 48 Mbit/s. Als we goed kijken, zien we dat het beeld minder scherp is. Toch ziet het beeld er in 720p of 1080p gewoon lekker uit en is het vele malen beter dan dvd. Voor een streamingdienst is het beeld zelfs uitstekend. Bovendien is het momenteel waarschijnlijk onmogelijk een hogere bitrate (en dus kwaliteit) aan te bieden. Netflix zorgt in de Verenigde Staten geregeld voor een derde van het totale internetverkeer en in Nederland was Netflix op de eerste dag al verantwoordelijk voor 10 procent van het Nederlandse internetverkeer.

Naast beeld is natuurlijk ook geluid belangrijk. Netflix biedt recente series en films aan met Dolby Digital Plus in 5.1. De kwaliteit hiervan is grofweg vergelijkbaar met Dolby Digital dat we van dvd's kennen. Dolby Digital Plus is compatibel met het normale Dolby Digital, dus ook op oudere ontvangers wordt Netflix in surround weergegeven. Het hangt wel van het afspeelapparaat af of het geluid in 5.1 via S/PDIF wordt doorgegeven.

Qua beeld- en geluidskwaliteit kan Netflix dus zeker niet concurreren met blu-ray-films of rips met de meest recente HD-geluidsformaten. Voor een streamingdienst zijn zowel beeld als geluid echter heel goed. Overigens bevat niet alle content Dolby Digital Plus en dan is het geluid stereo. Ook is niet álle content in HD. Dat komt deels natuurlijk doordat er oudere series op Netflix staan uit een tijd dat HD nog niet bestond. Meer moeite hebben we met recente films als Out of Time en de Lord of the Rings-films die niet in HD worden aangeboden.

Super HD

Netflix is voor iedereen beschikbaar in 1080p, maar de streamingdienst biedt binnen 1080p wel verschillende kwaliteitsprofielen. De term 1080p zegt immers alleen iets over de resolutie (1920 x 1080) en niet direct over de beeldkwaliteit. De beeldkwaliteit wordt naast de resolutie ook bepaald door de bitrate van een video. Dit is vergelijkbaar met twee jpg-afbeeldingen die beide dezelfde resolutie hebben, maar een verschillende compressieniveau gebruiken. Netflix noemt zijn beste 1080p-kaliteitsprofiel Super HD en dit profiel is alleen beschikbaar als Netflix een overeenkomst met uw internetprovider heeft. In Nederland heeft Netflix op het moment van schrijven een overeenkomst met Ziggo en KPN. De grote internetprovider UPC heeft dus geen overeenkomst met Netflix en gebruikers van deze provider kunnen dan ook niet in de allerbeste kwaliteit kijken. Je kunt eenvoudig controleren of je internetprovider Super HD ondersteunt via deze website. Super HD wordt door Netflix overigens niet naar alle apparatuur verzonden. De Sony PS3, Apple TV, Nintendo Wii U en de Windows 8-app zijn compatibel met Super HD en sommige smart-tv's, blu-ray-spelers en mediastreamers ook. De afspeelsoftware via de website is niet geschikt voor Super HD.

Niet alle internetproviders ondersteunen Netflix' hoogste kwaliteit.

16 Reactie(s) op: Netflix - Onbeperkt films en series streamen op al je apparaten

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 24 september 2013 13:48 Anoniem
  Ik vraag me eigen af of je ook andere fims er op krijgt of alleen deze die er op staan groeten dree
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 september 2013 15:48 Jeroen
  Je kunt met Netflix alleen de films en series afspelen die door Netflix zelf worden aangeboden. De apps kunnen dus geen lokale content afspelen. Wel breidt Netflix het aanbod uit met nieuwe films en series.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 september 2013 17:34 Anoniem
  Sinds 2 dagen proef abo lopen. Aanbod films is dusdanig beperkt dat ik het niet ga verlengen. Best jammer, kwaliteit van beeld, geluid en app is goed en ze ondersteunen diverse systemen (zelfs windows iets wat ziggo vertikt te begrijpen).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 september 2013 23:06 Anoniem
  Ook het volledige Amerikaanse en Engelse aanbod is via een makkelijk te googlen ad-on beschikbaar! Geen Nederlandse ondertiteling maar het aanbod is weer een stuk uitgebreider;)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 oktober 2013 22:20 Anoniem
  Waar ik niemand over hoor, is de kwaliteit van het streamen. Ik zie namelijk duidelijk dat het beeld niet echt soepel loopt: af en toe schokkerig. Nu heb ik het geprobeerd op mijn laptop, aangesloten via een hdmi-kabel op mijn tv (mijn smart-tv kan Netflix helaas niet aan, te oud (2 jaar??) zegt men op Netflix). Ik kan het ook via mijn XBox proberen, maar ik heb geen zin om daar ook weer een tientje per kwartaal extra voor uit te trekken voor XBox Live. Al met al had ik het dus na een paar dagen wel gezien, en ben ermee gekapt. Film 1 is nu mijn provider wat betreft films zonder al die f*ck reclame tussendoor, bevalt me prima!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 oktober 2013 12:53 Anoniem
  Op de laatste opmerking van "gast" terug te komen. Kwaliteit streamen wordt bepaald van jouw abonnement en provider. Ik gebruik Netflix via Ziggo met een downloadsnelheid van 110-120 Mbit/s. Kijk alleen serie content minimaal HD of superHD middels AppleTV3.
  Resultaat is perfect. Doet niet onder voor Film1 en HBO.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 november 2013 21:42 Anoniem
  Ik heb upc internet en heb gewoon superhd op me ps3 met netflix hoor.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 januari 2014 20:07 Anoniem
  iedereen heet ''gast'' , gast, omdat we allemaal gasten zijn
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 februari 2014 14:06 Anoniem
  Waarom betalen als je voor hetzelfde en beter gratis kan gaan.
  Ik gebruik al jaren XBMC op mijn tv en ik kijk de allernieuwste films en series in full hd.
  Tevens kan je xbmc zp configureren dat je daar ook hbo en live tv over de gehele wereld kan kijken.
  Ik heb netflix een maand geprobeerd maar dat kan niet tippen aan XBMC.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 maart 2014 09:36 Anoniem
  Zolang je proefmaand loopt bij Netflix is er niets aan de hand. De ellende begint echter als je betalend abonnee bent. Dan krijg je 9 van de 10 keer de melding dat je geen verbinding kunt maken en kun je dus gewoon niet kijken. Je betaalt dan voor iets wat je niet krijgt. Na opzegging zit je er nog een maand aan vast. Op e-mailtjes krijg je het bericht in Engels terug dat daar helaas niet op gereageerd kan worden en telefonisch zijn ze ook niet bereikbaar. Gewoon weggegooid geld dus en niet doen!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 september 2014 20:21 Anoniem
  beetje jammer dat series van de ene op de andere dag uit het assortiment kunnen worden gehaald…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 december 2014 11:17 Anoniem
  Mijn ervaring met de netflix is heel slecht.
  Prijs : vind ik ook goed en goed koop.
  Kwaliteit: slecht. Als ik op hd heb gezet de film is gestopt geen beeld en geen geluid. En als ik de klantenservice heb gebeld dan hebben ze verteld dat iets met mijn internet aan de hand, terwijl ik had ook HBO abonnement en nooit problemen mee.
  Ik had bij hun een abonnement in aanbieding 2 screenen voor 7 euro per mand. Later mijn partner heeft ook een account aangemaakt bij hun een appart aanbieding genomen. Dus twee apparte account. Eind van de maand kon ik in een niet kijken de films ik heb een email gekregen van hun dat de betaling mode is niet gelukt en de laatste 4 cijfers van de bankrekening nummer in het email. Maar de bankrekening nummer klopt niet, hebben ze gewisseld met mijn partner rekening nummer mijn rekening nummer. Ik heb de klantenservice gebeld en heb ik verteld dat klopt niet want dat is iemand anders account en bankrekening nummer niet van van mij is. Hun hebben gezegd dat ik heb dat verwisseld en niet hun. Hun kunnen geen andere bankrekening tovoegen aan iemand anders account. En hun kunnen niets doen ik moet afmelden en hernieuwen mijn account. Ik heb geprobeerd en ik had de aanbieding ook niet meer dus ik zou moeten in eens 7 euro betalen voor een screen. Terwijl ik had 2 screenen voor 7 euro. Klantenservice nooit vriendelijk en hun hebben nooit iets fout gemaakt zeggen ze. En de fout licht altijd bij de klanten. Hun hebben ze voor mij een email gestuurd met iemand anders bankrekening nummer dat dat is mijn en de betalinsmode niet gelukt. Maar hun hebben de fout niet gemaakt zegen ze. Liegen ze.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 januari 2015 13:03 Anoniem
  Het valt zwaar tegen oude films en nog slechte ook echt een tegen valler. Beter popcorn veel mooier
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 februari 2015 01:04 Anoniem
  Hoe kan een minderjarige kind een abonnement afsluiten bij netflix.
  Als je als ouder klachten heb word je van het kastje naar de muur gestuurd.
  lijkt stelletje mongolen bij de klanten service.
  Ja, zoveel mogelijke klanten binnenhalen om geld te verdienden ook al ben je minderjarig.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 oktober 2015 04:04 Anoniem
  griseofulvin psoriasis degfkebbfceedkfb
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 februari 2016 21:33 Anoniem
  Kan lost terug komen plzzzzz??
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.