NetSpot - Optimaliseer je draadloze netwerk

Door: redactie-computertotaal | 07 november 2016 14:22

Review

Wanneer je draadloze netwerk niet optimaal functioneert, dan zijn er alvast twee zaken die je direct na kunt gaan: heb je wel het ‘beste’ kanaal ingesteld en is er echt geen betere plek voor je draadloze router te vinden? NetSpot kan je in beide gevallen bijstaan: deze tool brengt niet alleen de draadloze netwerken uit je buurt in kaart, je kunt er ook een heuse ‘site survey’ mee uitvoeren.

NetSpot


Taal
Engels

OS
Windows 7/8/10

Website
www.netspotapp.com
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Overzichtelijk
 • Erg handige heatmap
 • Minpunten
 • Geen mobiele app

NetSpot is al langer beschikbaar voor OS X en macOS Sierra, maar onlangs is daar ook een Windows-versie bijgekomen, met vergelijkbare mogelijkheden. Het programma kent twee gebruiksmodi: ‘discover’ en ‘survey’. Met de eerste lijst je tot in de details alle draadloze netwerken uit je buurt op, de tweede visualiseert het bereik van je draadloze netwerk. Lees ook: 8 Alternatieven voor ES File Explorer.

Discover

De discover-modus van NetSpot is wellicht het minst spectaculair (ook al omdat je deze functie in andere, gratis wifi-analyzers terugvindt). Je krijgt in real time een overzicht van alle draadloze netwerken die NetSpot op die locatie detecteert. Het programma vermeldt zo goed als alle belangrijke gegevens van de gevonden netwerken: (B)SSID, signaalsterkte (zowel in een grafiek als in dBM-waarden), de zwakste, sterkste en gemiddelde signaalsterkte die werd gemeten, de wifi-band (2,4 of 5 GHz), het kanaal en de kanaalbreedte, de beveiliging (o.a. Open, WEP, WPA2 Personal) en de netwerkmodus (bijvoorbeeld 802.11n).

Klik je een netwerk aan, dan krijg je ook een historisch overzicht van de gemeten signaalsterktes en de wifi-frequenties van dat netwerk. Deze informatie kan nuttig zijn om het optimale kanaal voor je eigen netwerk in te stellen, vooral in de 2,4 GHz-band ligt dat kanaal bij voorkeur zover mogelijk verwijderd van dat van naburige netwerken (typische kanalen zijn 1, 6 en 11).

Je komt heel wat informatie over de gedetecteerde draadloze netwerken te weten.

Survey

NetSpot kan ook een site survey uitvoeren. Je laadt bijvoorbeeld het grondplan van je kantoor of woning met tuin in en je wandelt met je laptop met NetSpot rond, terwijl je steeds aangeeft waar je je precies op dat grondplan bevindt. Na afloop tekent NetSpot een zogenoemde heatmap op uit je grondplan, met een kleurenbereik dat aangeeft hoe sterk het signaal van het geselecteerde netwerk op elk punt is. Op basis van deze informatie kun je ongetwijfeld een betere locatie voor je draadloze router of extender(s) bepalen.

Een heatmap geeft aan hoe sterk het signaal op elke plek is.

Conclusie

NetSpot is een van de betere gratis wifi-analysetools, dankzij de gedetailleerde informatie en een site survey-module die je via een heatmap meteen duidelijk maakt waar de zwakke of dode zones in je netwerkbereik zitten.

1 Reactie(s) op: NetSpot - Optimaliseer je draadloze netwerk

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 26 augustus 2020 10:51 backL2
  instructions for logging into an IP address in https://192-168-i-i.com/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.