Nooit meer wachtwoorden gebruiken? Deze 7 projecten kunnen dat regelen!

Door: martyn-williams | 23 augustus 2014 07:00

Nieuws

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Internetpionier en militair instituut DARPA werkt aan allerlei nieuwe authenticatiemethoden die allemaal gebruik maken van de sensoren die we nu al in onze gadgets hebben zitten. Met een beetje geluk hoeven we straks nooit meer wachtwoorden te onthouden en te gebruiken!

Het gaat maar door met wachtwoorden die op straat komen te liggen en de daarbij behorende wachtwoordenstress van gebruikers. Deze keer is er een database van 1,2 miljard inloggegevens opgedoken, waardoor we ons opnieuw afvragen: is het nou eens een keer afgelopen met die ouderwetse authenticatiemethode?

Totaalplaatje voor authenticatie

We zien al technologieën die gebruikmaken van biometrische gegevens, zoals irispatronen, vingerafdrukken en stemgeluid, maar er zijn ook onderzoekers die kijken naar een totaalplaatje: door de manier waarop we denken, lopen en ademen te herkennen, kunnen computers bepalen of we zijn wie we zeggen.

Dit soort onderzoek wordt uitgevoerd op het Amerikaanse militaire legeronderzoekscentrum DARPA. Diens authenticatieproject Active Authentication investeert in verschillende instituten die niet alleen naar de initële inlog kijken, maar authenticatie een constant proces maken. Ze gebruiken daarvoor de grote hoeveelheid sensors die we tegenwoordig in onze broekzakken bij ons dragen.

Sensoren in bestaande gadgets

DARPA-projectleider Richard Guidorizzo zegt dat deze technieken features van apparaten gebruiken die al beschikbaar zijn, maar die op een heel nieuwe manier inzetten. "We hoefde geen nieuwe apparaten te maken om aan je smartphone te koppelen waardoor de accu nog sneller leeg gaat. We hebben met succes kunnen gebruiken wat er al in zat", aldus Guidorizzi.

Dus wanneer zijn deze dingen beschikbaar? De projecten lopen nog, maar de interesse begint te komen. "Sommige van onze teams worden benaderd door 's werelds grootste bedrijven om deze technologie in hun producten te bouwen", aldus de projecteider. Hier volgen 7 van zulke authenticatieprojecten.

Overigens zijn er ook commerciële initiatieven om het wachtwoord uit te roeien. Lees ook: 8 manieren om het wachtwoord de nek om te draaien.

1. Microbewegingen van de hand

Een project van het New York Institute of Technology analyseert microbewegingen en kleine trillingen in de hand van de gebruiker die een smartphone vasthoudt om zo de identiteit vast te stellen. De onderzoekers kijken naar 'touch-burst' activiteiten, die plaatsvinden op het moment dat een gebruiker iets invoert op een apparaat, en de pauzes tussen aanrakingen en gebaren terwijl de gebruiker content tot zich neemt.

1 Reactie(s) op: Nooit meer wachtwoorden gebruiken? Deze 7 projecten kunnen dat regelen!

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 27 augustus 2014 07:41 Anoniem
  Wat is dit nu weer voor flutartikel?, schrijf er eens op een andere manier over.
  Door de aanhef van het artikel lijkt het alsof je nu al geen wachtwoorden meer hoeft te onthouden en dit is helaas in veel gevallen niet zo.
  Er wordt de schijn gewekt dat deze techniek al toegepast wordt en dat is nog niet zo denk ik. Echter word je wel even blij gemaakt met een dooie mus als je de kop van het artikel leest.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.