Op zoek naar fonts met FontDatabase

Door: dirk-schoofs | 08 juli 2019 06:40

How To

De keuze van een lettertype is subjectief. Welke sfeer wil je dat het ontwerp oproept? Welk lettertype vind je stijlvol en is niet te opvallend of schreeuwerig? Keuze te over. FontDatabase helpt je bij de selectie en inspireert je, zodat je zoektocht naar de ideale fonts geen lange lijdensweg wordt.

Stap 1: Night Mode

De webapp Fontdatabase verwelkomt je met een knalrode webpagina waar je interessante lettertypes kunt vergelijken. Over kleuren bestaan allerlei theorieën, maar die rode achtergrond is zeker niet ideaal om fonts te vergelijken. Daarom gebruik je de knop die tegen de rechterkant van de pagina geplakt zit: Night Mode. Hierdoor wordt de achtergrond zwart en de tekst wit. Een simpele witte achtergrond met zwarte letters behoort helaas niet tot de mogelijkheden.

De zwarte achtergrond is aangenamer om lettertypes te vergelijken dan de rode.

Stap 2: Meer dit of dat

Vervolgens creëer je in de webapp een selectie van gewenste lettertypes op basis van subjectieve criteria. Vind je het lettertype Arial te steriel en wil je iets meer informeels, selecteer dan in het keuzemenu I want a font more informal than Arial en klik op Go. Je krijgt direct een lijst met lettertypes in hun eigen stijl te zien. Zo kun je keer op keer zoeken naar het perfecte lettertype door de criteria aan te passen. Er zijn vier mogelijkheden: formeel, informeel, serif en minimalistisch. Met serif worden lettertypes met ‘schreven’ bedoeld, dat zijn de dwarsstreepjes aan de uiteinden van de rechte vormen van een letter.

De gevonden lettertypes tonen in hun eigen stijl.

Stap 3: Downloaden

Aan de rechterkant van ieder lettertype vind je de link naar de locatie op internet waar je het lettertypebestand kunt downloaden. In heel veel gevallen gaat het om gratis fonts die je met een enkele muisklik binnenhaalt en installeert. Maar wil je een commercieel lettertype als Futura gaan gebruiken, dan kom je uit bij de website waar je het gebruiksrecht van dit lettertype moet aanschaffen. Je merkt aan alles dat Fontdatabase nog een jong project is waarvan het aanbod aan lettertypes nog moet gaan groeien. Bovendien mag ook het aantal keuzecriteria nog verder uitgesponnen worden, waarbij we denken aan retro, decoratief, kalligrafisch, handschrift … Maar het is een veelbelovend initiatief!

Via de knop Download kom je bij de grote verdelers van gratis en commerciële lettertypes.

1 Reactie(s) op: Op zoek naar fonts met FontDatabase

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 9 juli 2019 20:28 Kasander1
    Ik moet betalen voor een font! En dat terwijl er met een beetje zoeken duizenden gratis fonts zijn te vinden!!
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.