Open State publiceert eindelijk lijst met stemlokalen

Door: Daan Doedens | 15 maart 2017 06:00

Nieuws

Een stemlokaal in de buurt vinden is nog niet zo makkelijk als het lijkt, zeker als je in een andere gemeente wil stemmen dan die waarin je woont. De Open State Foundation heeft nu, voor het eerst ooit, de landelijke daga verzameld en online gezet, waarmee de vraag 'waar kan ik stemmen' eindelijk beantwoord wordt.

Op de website van de Open State Foundation is een Google Maps-kaart te zien waarop alle stemlokalen in Nederland te vinden zijn. Alles wat jij hoeft te doen is te navigeren naar jouw stad, dorp of wijk en een lokaal uit te kiezen. Je kunt ook je woonplaats of zelfs je straatnaam in het zoekveld typen.

Google en Facebook

Het klinkt niet meer dan logisch, een lijst met alle stemlokalen van Nederland, maar zo simpel is het niet. Het is namelijk de eerste keer dat de informatie op deze wijze naar buiten is gebracht. Elke gemeente publiceert weliswaar zijn eigen informatie, maar aan de manier waarop dat gebeurt zijn geen regels verbonden. Een eenduidige lijst is er dus nog nooit geweest. Nu heeft de Open State Foundation aan het Ministerie van Binnenlandse Zaken gevraagd de gegevens openbaar te maken. Dat verzoek is ingewilligd, waardoor je nu in een oogopslag kunt zien waar je kunt stemmen.

Het is niet het enige tech-tintje aan de Tweede Kamerverkiezingen. Facebook heeft al aangegeven de hele dag een melding te plaatsen die mensen oproept om te stemmen, en aan hun vrienden te laten weten dat dat inderdaad is gebeurd. Google Now toont eenzelfde soort reminder. Maar het kan ook doorslaan: een test van onze collega's van Computer Idee wijst uit dat Facebook de verkiezingen verregaand kan beïnvloeden...

0 Reactie(s) op: Open State publiceert eindelijk lijst met stemlokalen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.