Overstappen op Linux - Deel 4: Software installeren en beheren

© PXimport

Overstappen op Linux - Deel 4: Software installeren en beheren

Geplaatst: 24 augustus 2016 - 03:11

Aangepast: 14 december 2022 - 14:46

Koen Vervloesem

Als je deze serie hebt gevolgd, ben je al vertrouwd met Linux Mint 17.3 op je computer. Tijd dus om wat aandacht te besteden aan alles wat met software te maken heeft. Hoe installeer, update en verwijder je software? Wat zijn de belangrijkste alternatieven voor bekende Windows-programma’s? En hoe draai je Windows-software in VirtualBox of Wine?

Eerdere delen teruglezen?

Tip 01: Updates

De updatefunctie van Linux Mint omvat veel meer dan die van Windows: je houdt er niet alleen je besturingssysteem mee up-to-date, maar ook alle software die je hebt geïnstalleerd. In het systeemvak met notificatie-icoontjes zul je al wel het schildje met een letter i in een blauwe cirkel opgemerkt hebben. Klik je daarop, dan open je het programma Updatebeheer. Je krijgt nu een lijst met beschikbare updates te zien. Lees ook:Dualboot met Ubuntu - Perfect huwelijk tussen Windows en Linux.

Klik bovenaan op Updates installeren om alle geselecteerde updates te installeren. Voer vervolgens je wachtwoord in. Indien gewenst vink je bepaalde updates eerst uit als je ze niet wilt installeren. Elke update krijgt een niveau: niveaus 1 en 2 zijn onderhouden of goedgekeurd door Linux Mint en kun je dus zonder problemen installeren. In de kolom Soort krijg je te zien of het om het bijwerken van functionaliteit gaat (een grijs pijltje naar beneden) of een veiligheidsupdate (een rood uitroepteken). Klik je op een pakket, dan krijg je onderaan in het tabblad Omschrijving uitleg over wat het pakket doet en in Wijzigingslogboek wat de update precies verandert. Als je systeem up-to-date is, verandert het icoontje in het systeemvak naar een schild met groen vinkje.

Media has no description

© PXimport

Tip 02: Kernel updaten

Om problemen te vermijden, toont Linux Mint standaard geen updates van de kernel. Een nieuwe kernelversie installeren maakt je systeem immers mogelijk onstabiel omdat het om het hart van Linux Mint gaat. Maar soms is het nodig, bijvoorbeeld als de nieuwe versie met betere drivers voor je hardware komt. Klik daarvoor in het Updatebeheer in het menu Tonen op Linuxkernels. Je krijgt dan alle beschikbare kernelversies te zien. Bij je huidige kernelversie staat een vinkje in de kolom Geladen. Voor Linux Mint 17.3 is dat een versie in de 3.19-reeks. Selecteer een versie en klik op de knop rechts om de update te installeren. Na een reboot gebruikt je systeem de nieuwste geïnstalleerde kernel. Loop je tegen problemen aan, herstart dan, ga in het bootmenu van Linux Mint naar Previous Linux versions en kies de vorige versie. Zodra Linux Mint herstart is, verwijder je het best de kernel die problemen oplevert in de lijst met Linux-kernels in het Updatebeheer. De huidige geladen kernel kun je overigens niet verwijderen.

Media has no description

© PXimport

Welke kernelversie?

Tip 03: Software installeren

Software installeren is in Linux Mint heel eenvoudig. Je hoeft niet op allerlei websites op zoek naar je geliefde software, dus je hoeft ook geen advertenties die zich als downloadknopjes vermommen proberen te vermijden. Vervolgens een bestand downloaden, uitpakken, installeren et cetera hoeft ook niet. Nee, je opent gewoon het programma Softwarebeheer, vult de naam van het programma in het zoekveld in, dubbelklikt op het gewenste resultaat om het informatievenster over het programma te zien en klikt dan op Installeren.

Bovendien komen updates van alle op deze manier geïnstalleerde programma’s beschikbaar in het Updatebeheer. Verwijderen gaat even eenvoudig: klik in het informatievenster van het programma op Verwijderen. Het informatievenster toont overigens screenshots, een korte beschrijving en beoordelingen. Vooral die beoordelingen zijn interessant om te evalueren of de software interessant genoeg is om te installeren. Klik onderaan op Meer beoordelingen lezen om de hele lijst te zien. Let wel op: je krijgt beoordelingen in alle talen te zien. Zelf een beoordeling geven is ook mogelijk. Maak daarvoor eerst hier een account aan en voer dan in het menu Accountinformatie je gebruikersnaam en wachtwoord in.

Media has no description

© PXimport

Tip 04: Softwarebronnen

Je bent het veiligste af als je je voor de installatie van Linux-software beperkt tot de standaard softwarebronnen van Linux Mint. Maar soms heb je nu eenmaal software nodig die zich elders bevindt. Het programma Softwarebronnen helpt je daarbij. In Officiële pakketbronnen staan de softwarebronnen die standaard ingeschakeld zijn. Eventueel kies je snellere spiegelservers zodat de pakketten sneller te downloaden zijn. Soms kun je een (nieuwere versie van een) programma installeren door eerst Pakketten uit de backports aan te vinken. Let daar wel mee op: het maakt je systeem mogelijk onstabiel.

Heel wat software voor Ubuntu en Linux Mint die nog niet in de officiële pakketbronnen zit, wordt in de vorm van een PPA (personal package archive) verspreid. Klik daarvoor in het onderdeel PPA’s (mogelijk riskant) op Voeg een nieuwe PPA toe en vul de naam van de PPA in, in de vorm ppa:gebruikersnaam/repository. Andere ontwikkelaars verspreiden hun software in de vorm van een pakketbron. Klik daarvoor in het onderdeel Extra pakketbronnen op Voeg een nieuwe pakketbron toe en voer de naam in, in de vorm deb http://packages.example.com/ trusty main. Op beide manieren is de software daarna te installeren via het Softwarebeheer. Ook hier is een waarschuwing nodig: voeg alleen PPA’s en extra pakketbronnen toe van ontwikkelaars die je vertrouwt.

Media has no description

© PXimport

Afzonderlijke installatiebestanden

Tip 05: Software vinden

Software voor Linux Mint vinden gaat het eenvoudigst in het Softwarebeheer. In het hoofdvenster krijg je immers twaalf categorieën te zien. In elke categorie staat de software geordend op het aantal beoordelingen en hun gemiddelde score. Dat is ideaal om te weten te komen wat de populairste programma’s zijn. Zo vind je snel wat een goede BitTorrent-client is (Deluge), wat de populairste mediaspeler is (VLC), waarmee je aan geluidsbewerking doet (Audacity), wat een eenvoudig tekenprogramma is (Pinta), of wat het populairste opensourcespel is in Linux Mint (Battle for Wesnoth).

Toegang tot je Steam-games krijg je door het programma steam-launcher te installeren. LibreOffice is standaard al geïnstalleerd, zodat je met dit alternatief voor Microsoft Office onmiddellijk aan de slag kunt. LibreOffice Writer is het alternatief voor Word, Calc voor Excel en Impress voor PowerPoint. Het LibreOffice-project heeft op zijn website een vergelijking tussen LibreOffice 5.1.1 en Microsoft Office 2016. Let op: in Linux Mint 17.3 zit nog de iets oudere versie LibreOffice 5.0.

Media has no description

© PXimport

Tip 06: Wine

Heb je toch bepaalde Windows-software nodig waarvoor geen waardig alternatief voor Linux bestaat, installeer dan het programma Wine. Het biedt een compatibiliteitslaag waarmee heel wat Windows-software onder Linux draait. Zoek eerst in de Wine Application Database op of en hoe goed de software ondersteund is. Indien Wine de software ondersteunt, lees dan de installatie-instructies op de pagina in de Wine Application Database.

Vaak moet je immers enkele speciale acties uitvoeren om de software aan de praat te krijgen, zoals de Windows-versie instellen, een patch installeren of het programma met een specifieke optie opstarten. Start de eerste keer dat je Wine gebruikt het programma Wine configureren of voer de opdracht winecfg uit in het programma Terminalvenster. De Wine-configuratie suggereert om Mono en Gecko te installeren. Dat is allebei aan te raden. Daarna maakt Wine een namaak-C-schijf aan. Druk op OK om te bevestigen. De installatie van een Windows-programma verloopt kortweg als volgt: open het programma Terminalvenster, ga met de opdracht cd padnaarexe naar de directory waarin het exe-bestand staat en typ dan wine installatieprogramma.exe in waarbij je natuurlijk de goede padnaam en bestandsnaam gebruikt. Open na installatie het programma Station C: bekijken en navigeer naar het exe-bestand in de virtuele C-schijf. Dubbelklik of rechtsklik en kies Openen met / Wine Windows programmalader om het op te starten.

Media has no description

© PXimport

Tip 07: VirtualBox

Als bepaalde Windows-software niet in Wine draait, heb je echt Windows nodig. Maar daarvoor hoef je geen andere computer of dualboot-installatie in te zetten. Installeer gewoon het virtualisatieprogramma VirtualBox. Je hebt ook een installatiemedium en geldige licentiecode van Windows nodig.

In VirtualBox klik je dan op Nieuw en maak je een virtuele machine aan. Kies je Windows-versie en geheugengrootte en maak een nieuwe virtuele harde schijf aan. Start de virtuele machine, waarna VirtualBox vraagt om een installatiemedium. Steek de cd-rom in of selecteer het iso-bestand van het installatiemedium. Daarna zie je het installatiescherm van Windows. Zodra de installatie is voltooid, draai je het virtuele Windows-systeem eenvoudig door de virtuele machine te starten. Je hebt daarin een volledig Windows-systeem tot je beschikking, waarin je allerlei software kunt installeren.

Dit vraagt meer van je processor en schijfruimte dan Wine, omdat je een volledig besturingssysteem bovenop Linux Mint draait, maar je kunt er bijna alle Windows-software mee draaien. De eerste keer dat je je Windows-VM draait, klik je in het menu Apparaten van het scherm het best op Installeren Guest Additions. Dat koppelt in Windows een virtuele schijf aan met een installatieprogramma dat je virtuele machine nauwer integreert met VirtualBox. Je kunt dan onder andere gedeelde mappen aanmaken, de klemborden delen en de muispointer integreren.

Media has no description

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten