Papaly - Alternatief voor overzichtelijke url’s

© PXimport

Papaly - Alternatief voor overzichtelijke url’s

Geplaatst: 1 december 2021 - 07:03

Aangepast: 25 november 2022 - 11:18

Toon van Daele

Vanaf 1 oktober 2021 is Google Bookmarks niet meer. Met deze dienst kon je je favoriete url’s overzichtelijk bewaren in de cloud. Google achtte dat alleen niet langer nuttig en trok er dus ongenadig de stekker uit. Gelukkig zijn er nog (gratis) alternatieven, zoals Papaly.

Laten we met een vraag beginnen: wat hebben Timely, Alerts, Cardboard, Cloud Print, URL Shortener, Goggles, Bookmarks en nog zo’n tweehonderd andere met elkaar gemeen? Antwoord: het zijn allemaal apps of diensten van Google die niet meer bestaan en die je daarom vindt op het Google-kerkhof www.killedbygoogle.com.

Als je het niet erg vindt, nog een tweede vraag: wat hebben diensten als RainDrop.io, Saved.io, BookmarkOS, Floccus.org, start.me, booky.io, LinkLocker, Mozilla Pocket, xbrowsersync.org en Papaly met elkaar gemeen? Antwoord: het zijn stuk voor stuk bruikbare alternatieven voor Google Bookmarks. Diensten dus die je toelaten url’s over verschillende browsers en platformen heen via de cloud te synchroniseren. Er is dus nog veel leven na Google Bookmarks, die je trouwens niet mag verwarren met de bookmarks-functie in Google Chrome.

In dit artikel bekijken we Papaly, een gratis dienst die al zeven jaar actief is. Papaly laat zich bijna vanuit elke browser bereiken, voorziet in browserextensies voor Chromium en Firefox, en is tevens beschikbaar als mobiele app voor iOS en Android. Onze focus ligt hier op de browserversie.

Webinterface

Surf naar www.papaly.com en creëer je gratis account. Aanmelden kan met Facebook, Google of LinkedIn, of via je e-mailadres en wachtwoord. Rechtsboven kun je op elk moment weer uitloggen.

Aan weerszijden van en onderaan het browservenster duiken enkele advertenties op: de prijs van gratis, helaas. In het grote middenveld tref je een reeks thematische categorieën aan, waaronder Fun, Health, Social Media en Sports. Die horen bij het board Tutorial. Links tref je nog een tweetal andere boards aan (My First Board en Import), maar wij maken liever meteen onze eigen exemplaren aan.

Papaly trakteert je op een goed gevuld Tutorial-board om snel inzicht te krijgen in de gehele opzet.

© PXimport

Boards en categorieën

Om een board te creëren, klik je links op het plusknopje bij Uw boards en vul je een geschikte naam in. Het board wordt meteen geopend en is vooralsnog helemaal leeg. Mocht je nog voor 1 oktober je Google Bookmarks hebben geïmporteerd (en dus over de bijbehorende HTML-pagina beschikken), dan kun je die netjes ophalen door het pijlknopje bij je accountnaam in te drukken, bladwijzers importeren te selecteren en op Upload Bookmark File te klikken. Je vindt hier trouwens ook knoppen om bookmarks uit allerlei andere browsers op te halen, waaronder Chrome, Firefox en Safari.

Valt er bij jou niks te importeren, dan kun je nog twee kanten op. Je klikt bijvoorbeeld op U kunt kiezen uit populaire categorieën en laat je inspireren door de vindingrijkheid van medegebruikers. Denk aan categorieën als Movies & Videos, Apps portables en Conjugaison (voor wie zijn Frans wil oppoetsen). Bevestig je keuze met de knop Bevolken. Fout gemaakt? Dan hoef je alleen maar op de knop met de drie puntjes naast een categorie te drukken en Categorie verwijderen te kiezen.

Je kunt natuurlijk ook geheel je eigen weg gaan. Klik hiervoor +Maak Categorie en selecteer Links. Voeden is er ook, als barslechte vertaling voor (rss-)feeds. De lage kwaliteit van geautomatiseerde vertalingen achtervolgt Papaly overigens ook nog op andere plekken. Maar goed, verzin een categorienaam, tik eventueel een beschrijving in, kies een kleur en bevestig met OK.

Na een board kies je eerst de categorieën en daarna pas de eigenlijke links.

© PXimport

Opmaak en privacy

We gaan ervan uit dat je inmiddels enkele categorieën hebt gecreëerd. Je kunt trouwens ook deelcategorieën aanmaken: kik op het knopje met de drie puntjes naast zo’n categorie en kies +Voeg Child Categorie. De rest van de procedure ken je.

Ook het uitzicht en de positie van categorieën op je board is snel aan te passen. Verplaatsen kan door een eenvoudige versleepbeweging. Het aantal kolommen bepaal je door bij het tandwielicoon het gewenste Aantal columns in te stellen (van 1 tot 7). Nu je hier toch bent aanbeland: bij privaat en Onzichtbaar voor Google merk je dat beide standaard op Yes staan ingesteld. Dat maakt dat in principe niemand anders jouw board op internet kan vinden. Zet (een van) beide op No als je dat liever anders hebt. Bevestig met Klaar met bewerken.

Houd je je board(s) liever privé? Controleer dan even de privacyinstellingen.

© PXimport

Links

Je hebt je board(s) en je hebt je categorieën, maar daar heb je helaas weinig aan zonder links. Die laten zich op verschillende manieren toevoegen. Zo kun je met de muis boven de categorietitel zweven en op het linkicoon Voeg nieuwe bookmark klikken. Er verschijnt nu een veld waarin je de url intikt of plakt vanuit het Windows-klembord. Als het goed is, neemt Papaly automatisch het favicon en de paginatitel over.

Deze methode veronderstelt natuurlijk wel dat je de Papaly-webpagina hebt geopend en dat is niet altijd even handig. Het kan ook makkelijker door de bijbehorende browserextensie Bookmark Manager Speed Dial te installeren. Die zijn er voor Chromium-browsers als Edge en Firefox.

Na de installatie hoef je het extensie-knopje maar in te drukken, het gewenste board en categorie te selecteren en de url van je actuele webpagina wordt vanzelf toegevoegd. Net als categorieën laten ook links zich makkelijk verslepen, niet alleen naar een andere categorie, maar zelfs naar een ander board.

Met de Papaly-browserextensie wordt het toevoegen van links een stuk handiger.

© PXimport

Delen

We hebben het al even gehad over de mogelijkheid om een board privé te houden of openbaar te maken. Maar er zijn ook nog een paar tussenwegen. Klik hiervoor op de deelknop (het vierkantje met pijl). Er verschijnt nu een link die je via Email, Facebook of Twitter met kennissen kunt delen. Houd er wel rekening mee dat die link openbaar is. Dat houdt in dat iedereen die de link in handen krijgt, je board kan bekijken.

Het kan ook nog anders. Hiervoor druk je op de knop +Mede-eigenaar en vul je een of meer e-mailadressen in, waarna je bevestigt met Nodigen en met Gedaan. De gelukkige ontvangt dan een bevestigingsmail. Zodra die hierop ingaat met Accept invitation en zich aanmeldt met een eigen Papaly-account, kan die je board niet alleen bekijken, maar ook zelf bewerken en bijvoorbeeld uitbreiden met eigen categorieën en links.

Een of meerdere mede-eigenaars: handig voor research in teamverband.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000