Parted Magic 2012_3_24

Door: koen-vervloesem | 06 april 2012 15:09

Review

Als u meerdere besturingssystemen naast elkaar wilt draaien op dezelfde harde schijf, dan moet u uw harde schijf in meerdere partities opdelen. Maar ook als u uw eigen bestanden wilt scheiden van uw besturingssysteem, zijn meerdere partities handig. Parted Magic is het ideale hulpmiddel om u bij dit soort situaties te helpen. U brandt deze Linux-distributie op cd of schrijft hem naar een usb-stick, en start daarmee de computer op.

Van Parted Magic komen er elk jaar diverse nieuwe versies uit, die telkens de softwarecollectie upgraden en soms nieuwe programma's toevoegen. Zo bevat Parted Magic 2011_11_24 Linux-kernel 3.1 met ondersteuning van de nieuwste hardware, en de browser Firefox 8. Sinds vorig jaar zijn er ook wat programma's toegevoegd: cd's of dvd's branden gaat tegenwoordig met Xfburn, en Parted Magic bevat nu ook firmware voor wifi-chipsets van Broadcom. Bovendien kopieert Parted Magic zich nu standaard eerst volledig naar het RAM, zodat u na het opstarten de cd-rom of usb-stick uit uw computer kunt halen en gewoon verder kunt werken.

Exotisch ophakken

In Parted Magic staat de Partition Editor centraal, die u de niet overbodige waarschuwing geeft dat u altijd eerst een back-up van uw harde schijf moet maken, voordat u aan de partities begint te sleutelen. U kunt met de Partition Editor partities en bestandssystemen creëren, verwijderen, vergroten en verkleinen. Ideaal als u een computer hebt gekocht met één partitie voor Windows en u achteraf ruimte wilt vrijmaken voor een dualboot-configuratie. Maar daar stopt het niet: de Partition Editor draait zijn hand niet om voor de meest exotische bestandssystemen en kan zelfs met harde schijven in een RAID-configuratie overweg. Zelfs een ervaren poweruser kan dus met de Partition Editor zijn gewenste partitioneringstaken uitvoeren.

Met de Partition Editor verkleint u uw partities razendsnel.

Problemen oplossen

Parted Magic heeft meer in zijn mars dan alleen partitioneren. De live-cd is ook handig om schijfproblemen op te lossen. Zo onderzoekt Disk Health de SMART-status en dus zo de gezondheid van uw harde schijf, waardoor u kunt zien of uw schijf het binnenkort misschien gaat begeven. Blijkt dit zo te zijn, dan kunt u met Partition Image of Clonezilla een partitie naar een image-bestand of een andere harde schijf kopiëren, of zelfs naar een andere computer op het netwerk. Het kopiëren en elders opslaan van een partitie met één van deze programma's, is overigens ook aan te raden vóór u partities vergroot of verkleint met Partition Editor. Zo zijn uw bestanden zeker veilig als er iets fout loopt, en kunt u ze eenvoudig terugzetten.

Als u per ongeluk de verkeerde partitie verwijderd hebt of de partitietabel beschadigd is, kunt u dit proberen te herstellen met TestDisk. Het bijbehorende programma PhotoRec is een kei in het terughalen van foto's en andere bestanden die u per ongeluk gewist hebt of die op een beschadigde schijf staan. Verder bevat Parted Magic nog allerlei systeemtools, zoals Memtest86+ dat uw RAM-geheugen op fouten test, ­TrueCrypt om versleutelde TrueCrypt-partities te redden als u per ongeluk de bootsector overschreven hebt, allerlei bootmanagers, en Flashrom om uw BIOS te updaten. Tot slot noemen we het programma Erase Disk, dat uw schijf overschrijft en zo uw gegevens onbruikbaar maakt. Handig wanneer u uw computer verkoopt en geen privé-informatie wilt lekken.

Parted Magic biedt een uitgebreide softwarecollectie voor partitionerings- en hersteltaken.

Parted Magic 2012_3_24

Freeware

Taal Engels

Download 180 MB

OS N.v.t.

Systeemeisen 256 MB RAM

Oordeel 9/10

Pluspunten

Goede keuze van tools

Uitgebreide mogelijkheden

Lage systeemeisen

Minpunten

Sommige tools niet zo gebruiksvriendelijk

Veel commandline-tools staan niet in het menu

0 Reactie(s) op: Parted Magic 2012_3_24

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.