PDF bewerken? Deze site helpt erbij

Door: Ronald Smit | 31 augustus 2022 12:43

Nieuws

Gebruik je een Chromebook, tablet, smartphone of wat dan ook waar je geen arsenaal aan PDF-gereedschappen op hebt staan, dan hebben we een mooie website voor je gevonden. Met PDF Tools van SmallPDF regel je zo ongeveer alles wat er te bedenken valt als je een PDF bewerken wilt.

Een kleine waarschuwing vooraf. Net als met alle – al dan niet gratis – clouddiensten deel je data met ‘onbekenden’. Wat er dus uiteindelijk met jouw document gebeurt is altijd een beetje afwachten. Vaak is er niks aan de hand, maar ook geldt dat met regelmaat gelekte en (of) doorverkochte gegevens in allerlei criminele databases opduiken. 

Wat ons betreft is het dus onverstandig om welk document dan ook waarin privacygevoelige gegevens zitten door clouddiensten te laten verwerken. Tenzij je er zelf volledig van overtuigd bent de betreffende dienst volledig te kunnen vertrouwen. Maar voor ‘gevoelige’ data is ’t toch beter om te investeren in een app of programma dat lokaal op je systeem draait.

Grote verzameling tools

Dat gezegd hebbende: https://smallpdf.com/nl/pdf-tools is verdraaid handig. Bovendien belooft het bedrijf geüploade documenten na een uur automatisch van de server te verwijderen. Klinkt niet onlogisch, want waar zou je al die miljoenen (en wellicht nog veel meer) documenten die dagelijks worden aangeboden op moeten slaan zonder dat de kosten astronomisch worden?

Hoe dan ook: je ziet op de genoemde pagina een forse verzameling aan online tools waarmee je lekker aan de slag kunt met PDF’s. Een flink deel bestaat uit conversietools. Daarbij geldt dat de converters die Office-bestanden omzetten naar een PDF meestal niet echt nodig zijn (behalve wellicht op een Chromebook), want de meeste Office-programma’s kunnen ook in PDF-formaat opslaan. Andersom wordt alweer een heel ander verhaal. 

Een PDF’je omzetten naar bijvoorbeeld een Word-bestand is iets wat alweer veel minder gemeengoed is. Om dat te realiseren klik je op de knop Word naar PDF.

Sleep een PDF vanuit de bestandsbeheerder van je apparaat naar het blauwe vlak. Of klik op de knop BESTANDEN KIEZEN, net wat je wilt. In het laatstgenoemde geval blader je met wederom de bestandsbeheerder van je apparaat naar de PDF die je wilt omzetten naar een Word-document. 

Selecteer de optie op Naar Word converteren en klik Optie kiezen. Wacht even tot de conversie voltooid is en je kunt je Word-document downloaden.

Betalen?

Even een intermezzo tussendoor. Je hebt vast ook die ándere optie gezien, voor betalende gebruikers. In dat geval wordt gebruik gemaakt van OCR, maar da’s niet het belangrijkste.

Sterker nog: gezien het conversieresultaat gokken we dat OCR standaard gebruik wordt gemaakt. Het resultaat is namelijk prima, maar er gaat soms wel iets ‘mis’ met lettertypen. Hetzelfde verschijnsel dat we kennen uit andere OCR-programma’s als Finereader of Acrobat. Geen drama, verre van. Maar het is wel een beetje de ‘handtekening’ van OCR. 

Hoe dan ook, wat je écht wint door een abonnement a €7,50 per maand te nemen (bij afsluiten van een jaarabo) is dat je onbeperkt documenten achter elkaar kunt ‘behandelen’ met een van de beschikbare tools naar keuze. Tegelijkertijd worden de veiligheidsmaateregelen opgeschroefd, altijd prettig. 

Hoef je maar heel af en toe een pdf’je onder handen te nemen, dan volstaat de gratis versie waarschijnlijk ook. Maar dan moet je wel tussen elke actie meer dan 7 uur wachten. Die keuze is aan jou.

Verder is er een 7-daags proefabonnement beschikbaar. Als je dat binnen die proefperiode netjes opzegt, betaal je écht niks. Vergeet je het opzeggen, dan gaat je abonnement in. Ofwel aan het maandabonnement van een tientje per maand of aan 12 x €7,50. Wat ons betreft niet te veel, maar wel vervelend als je niet van plan was om je proefabonnement over te laten gaan in een écht abo. Opletten dus!

Comprimeren: bespaar opslag- en mailruimte 

Eenmaal in de Pro-omgeving vind je alle tools voortaan in de menubalk, onder de knop Tools. Klik hierop en dan op PDF verkleinen. Dit is wellicht een van de meest praktische tools, want veel PDF-bestanden gegenereerd door een scala aan software is veelal behoorlijk slecht geoptimaliseerd. Da’s niet erg voor een paar pagina’s, maar wel voor tientallen of meer. 

Door de PDF eens onder handen te laten nemen door Smallpdf – waarbij gebruikgemaakt wordt van slim comprimeren – scheelt dat na deze actie vaak heel veel aan bestandsgrootte. En dát maakt vaak het verschil tussen wel of niet mailbaar

Met de net genoemde compressietool geopend, klik je weer op Bestanden kiezen of sleep je je document naar het midden van de pagina. Dat werkt voor alle tools hetzelfde, trouwens. Na uploaden en verwerken kun je kiezen uit een gemiddelde of sterke compressie, waarbij geldt dat er voor de sterkere variant wat kwaliteitsverlies optreedt maar je meer winst boekt. 

Zelfs bij onze kleine testbestand zien we al een verkleining van 40% in de stand die de beste kwaliteit oplevert. Kies de optie van je keuze en klik (of tik) op Compress.

Opzeggen

Smallpdf biedt nog veel meer tools. Ondertekenen (waarbij je je handtekening stevig versleuteld online bewaart en daarmee altijd en overal bereikbaar). Of splits pdf’s in afzonderlijke bestanden (denk aan gescheiden hoofdstukken van een boek), terwijl samenvoegen natuurlijk ook een optie is. Verder biedt de dienst ook installeerbare apps voor zowel iOS als Android, wat het werken met alle functionaliteit nog weer efficiënter maakt. 

Tot slot: wil je je proefabonnement stopzetten, tik dan – eenmaal ingelogd op de site – op je naam (logo) rechtsboven aan de pagina. Klik op Account en dan links op Plan. Scroll een stukje naar beneden en klik op Abonnement annuleren. Klik nogmaals op de knop Annuleren ter bevestiging, geef eventueel een reden op waarom je stopt en klik op Begrepen.

Nu hoef je niet bang te zijn dat er kosten in rekening worden gebracht. Mits je dit dus binnen de zeven dagen van je proefabonnement doet.

0 Reactie(s) op: PDF bewerken? Deze site helpt erbij

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.