Pdf’s bewerken én lezen met Xodo

© PXimport

Pdf’s bewerken én lezen met Xodo

Geplaatst: 12 februari 2021 - 09:13

Aangepast: 25 november 2022 - 10:47

Ronald Smit

Xodo is een webapplicatie waarmee je niet alleen pdf-bestanden kunt bekijken, maar ook kunt bewerken. De tool is op elke computer in elke moderne webbrowser te gebruiken. De tool is bovendien gratis. Je hoeft geen abonnement af te sluiten op het moment dat je een pdf wilt bewerken. Je kunt gewoon lekker je gang gaan.

Xodo is een online pdf-viewer én editor waar je geen cent voor betaalt. Bij Adobe is dat anders. Daar zit je direct aan een abonnement vast als je pdf’s wilt gaan bewerken. Xodo blijft gratis, ook als je kiest voor de iOS- of Amdroid-versie. We gebruiken in dit artikel de web-app als leidraad. Die is namelijk ideaal: je hoeft er niets voor te installeren en het werkt uitstekend op je tablet, smartphone en computer. Grote kans dat je de app zelfs aan de praat krijgt op je smart-tv, als die tenminste is voorzien van een browser.

Aanmelden niet nodig

Om aan de slag te gaan, start je de browser en breng je een bezoekje aan www.xodo.com. Klik op de geopende pagina op de uitnodigende knop Launch now. Blader via bijvoorbeeld de Windows Verkenner of via de bestanden op een Chromebook naar een map met pdf’s.

Open een exemplaar door het simpelweg naar het vak Drag and drop a file here te slepen. In ons voorbeeld pakken we een retro-Computer Idee van alweer flink wat jaartjes terug. Je ziet de pdf nu in de browser geopend staan.

Dat is op zich niet wereldschokkends, want ook Firefox, Chrome en zelfs Edge hebben daar inmiddels geen moeite meer mee. Alleen in Xodo is dat toch anders. Kijk maar eens naar de knopjes bovenaan. Die leiden je naar allerlei handige bewerkings- en annoteermogelijkheden. Rechtsboven zie je overigens ook een aanmeldknop. Niks van aantrekken: Xodo doet het net zo goed zonder aanmelden.

Een pdf geopend in de web-app Xodo.

© PXimport

Een of meer pagina’s

Is je pdf aan de kleine kant, dan vergroot je deze door op de plusknop te klikken. Ook het aloude Ctrl+scrollwiel werkt prima. Als het schermoppervlak- en de -resolutie hoog genoeg zijn, kun je twee pagina’s tegelijk naast elkaar tonen. Klik hiervoor op het tandwielknopje en klik achter Layout op de middelste optie. Ook onder het tandwiel vind je de mogelijkheid om pagina’s te draaien, wat soms erg handig is.

Markeren en onderstrepen

De knoppen in het rechterdeel van de knoppenbalk zijn eigenlijk het interessantst. Klik op de A (standaard van een geel achtergrondje voorzien) en je krijgt de beschikking over een markeerstift in diverse kleuren. Je krijgt ook opties om tekst door te halen of onderstrepen.

Om tekst traditioneel geel te markeren, klik je op – hoe verrassend - de gele kleur. Klik op het begin van een stuk tekst dat je wilt markeren, blijf de linkermuisknop ingedrukt houden en sleep tot het eind, om daar de knop weer los te laten. Probeer zeker ook de genoemde doorhaal-, onderstreep- en onderkringelfuncties even uit.

Markeren maar, onderstrepen of doorhalen kan ook.

© PXimport

Vormen

Vanzelfsprekend mogen ook voorgebakken vormen als vierkanten, ovalen en tekstwolken niet ontbreken in een fatsoenlijke pdf-editor. Deze vind je in Xodo onder de vormenknop, direct rechts van de markeerknop. Klik erop en kies een vorm. Bij elke vorm vind je een driehoekje rechtsonder. Klik daarop en je kunt de vorm verder finetunen, denk aan lijndikte, kleur en dat soort dingen. Teken de vorm vervolgens op de gewenste plek en klaar.

Een gekozen vorm kan nog verder naar smaak worden aangepast.

© PXimport

Tekst toevoegen

Heel aardig is de knop T. Daarmee voeg je simpelweg tekst toe aan een pdf. Dat kan handig zijn als iemand je een pdf heeft gemaild, waar volgens je iets belangrijks ontbreekt. Op deze manier kun je deze tekortkoming direct herstellen.

Na een klik op de T krijg je ook hier een driehoekje rechtsonder te zien. Klik je daarop, dan zijn tekstgrootte, kleur en dikte instelbaar. Jammer genoeg kun je dan weer geen lettertype instellen, je moet het doen met het standaardexemplaar.

Voeg tekst toe aan een pdf.

© PXimport

Tekenen

Wil je uit de vrije hand tekenen? Bijvoorbeeld met de bij je tablet behorende tekenpen? Klik dan op de allereerste knop in het rechterdeel van de knopenbalk, in de vorm van een pen. Er zijn vier pennen beschikbaar, in eerste instantie vooringesteld met veelgebruikte kleuren. Maar als je op het inmiddels bekende driehoekje rechts onderin het pen-pictogram klikt, kun je zelf een kleur kiezen, de dikte instellen en de mate van doorzichtigheid regelen.

Tekenen uit de vrije hand is geen probleem in Xodo.

© PXimport

Ondertekenen

Een veelvoorkomend klusje is het tekenen van een per e-mail toegestuurd pdf-formulier. Dat zou je heerlijk ouderwets kunnen regelen: afdrukken, tekenen, scannen naar pdf en vervolgens terugmailen. Je kunt het ook net wat moderner aanpakken en je handtekening digitaal toevoegen. Dat scheelt weer een paar stappen.

Klik hiervoor op de handtekeningknop, direct naast de vormenknop. Via het driehoekje onder in de knop kun je zaken als lijndikte en kleur instellen. Klik vervolgens in het formulier, of in dit voorbeeld ergens op een lege plek, waar je een handtekening wilt plaatsen. Teken de handtekening en klik daarna op het vinkje rechtsonder in het handtekeningen-hulpje. De gelukkige bezitters van een aanraakscherm kunnen overigens met hun vinger in de weer.

Mocht je de handtekening achteraf willen verplaatsen, vergroten of verkleinen, klik dan eerst op het pijltje, in het linkerdeel van de knoppenbalk naast het handje. Klik daarna op de ingevoegde handtekening, waarna je een kader met handgrepen ziet. Via de handgrepen maak je de handtekening groter of kleiner. Je kunt de handtekening ook verplaatsen door te slepen.

Zet een virtuele handtekening, wel zo makkelijk.

© PXimport

Opmerkingen

Pdf-bestanden worden vaak gebruikt als proef om bijvoorbeeld rapporten na te lezen. Je kunt de al genoemde markeergereedschappen en dergelijke gebruiken om dingen aan te geven die anders moeten. Het is minder handig om de te wijzigen tekst aan te geven via toegevoegde tekst, dat maakt het al snel erg onoverzichtelijk.

Voor voorgestelde aanpassingen kun je beter gebruikmaken van het opmerkingen-gereedschap. Klik op de knop met de tekstballon (rechts van de T-knop) en klik vervolgens in de tekst waar je een opmerking wilt plaatsen. Op die plek verschijnt een klein tekstballon-pictogram, terwijl tegelijkertijd een venster aan de linkerkant opent. Hier tik je je opmerking, gevolgd door een klik op Save.

Overigens is dit de enige keer dat een account aanmaken en inloggen mogelijk interessant wordt. Als je met meerdere mensen een pdf bekijkt en becommentarieert (en liefst allemaal gebruikmaakt van Xodo), komt bij elke opmerking de naam te staan van degene die de opmerking heeft toegevoegd.

Voeg opmerkingen toe aan de pdf.

© PXimport

Bewaren bestand

Dat overzichtsvenster links kun je altijd oproepen met een klik op de meest linkerknop op de balk. Los van een lijst aan alle gemaakte wijzigingen, zijn er ook een pagina-overzicht (eerste knopje direct boven de kolom) en een index beschikbaar. Nu moet je nog het document met je krabbels, opmerkingen en andere zaken bewaren.

Klik daarvoor op de knop Save rechtsboven. Je ziet nu de tekst Prepaparing download, die kan even blijven staan als het om een wat grotere en complexere pdf gaat. Vervolgens wordt het bestand gedownload en vind je het terug in je download-map, of een andere zelf opgegeven map.

Samenvoegen

Als je de browsertab met de editor sluit, keer je weer terug naar de achterliggende tab van Xodo. Als je daar weer op Launch now klikt, kun je een nieuw pdf openen met behulp van een sleepactie. Ook vind je hier de knop Merge pdf’s. Klik erop en sleep achtereenvolgens verschillende pdf-bestanden naar het veld in het midden van de pagina.

Nog handiger: selecteer meerdere bestanden tegelijk in de verkenner en versleep de selectie. Dit doe je door Ctrl ingedrukt te houden tijdens het klikken. Zo maken we in ons voorbeeld een snelle combinatie-pdf van een aantal uitgaven van Computer Idee. In het overzicht dat na het toevoegen opent, kun je de volgorde van de afzonderlijke pdf-bestanden nog aanpassen door ze te verslepen. Je zou zelfs zo een complete jaargang in één pdf kunnen verzamelen, handig voor de e-reader bijvoorbeeld.

Om de samengevoegde pdf-bestanden als één geheel te downloaden, klik je in de overzichtspagina op Save. Geef een goede bestandsnaam op waarna het samenvoegen begint. In het geval van grote documenten, zoals meerdere complete tijdschriften, kan dit klusje een flinke tijd duren. Uiteindelijk kan het samengevoegde document worden gedownload en bewaard in een map.

Voeg die pdf’s maar samen.

© PXimport

Pagina’s ordenen

Een laatste handigheidje dat Xodo kent is het opnieuw ordenen van pagina’s in een pdf. Dat is praktisch als om wat voor reden niet alles in de juiste volgorde staat. Ook de stand van individuele pagina’s (of van allemaal) kan worden aangepast. Dit doe je met een draaiactie.

Om pagina’s van plek te veranderen, sleep je ze in het miniaturenoverzicht. Dat verschijnt na op de startpagina van Xodo op Launch now en dan op Organize pages te klikken. Hier sleep je een pdf in het uploadvlak naar elke gewenste positie. Downloaden van de aangepaste pdf gaat via de Save-knop rechtsboven in beeld. Om een pagina te draaien, maak je gebruik van de draaiknopjes. Alles in één keer draaien? Druk dan op Ctrl+A klik en klik daarna op een van de draaiknoppen.

Hussel de pagina’s door elkaar.

© PXimport

Xodo-apps

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten