Picture Windows Pro - Plaatjes poetsen

Door: Toon van Daele | 01 april 2020 17:00

Review

‘Even snel fotoshoppen’ wordt vaak gezegd, maar lang niet iedereen beschikt daadwerkelijk over het programma Photoshop. Gelukkig zijn er betaalbare, zij het minder krachtige alternatieven. Zeer betaalbaar (want inmiddels helemaal gratis) is Picture Windows Pro. De tool bevat talrijke bewerkingsmogelijkheden en toont elke bewerking in een aparte voorafbeelding.

Picture Windows Pro

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows XP en hoger
Website
www.tiny.cc/pwp8
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Ook krachtige functies
  • Voorafbeelding voor elke ‘transformatie’
  • Minpunten
  • Leercurve voor meer geavanceerde functies
  • Wat oubollige interface

Toegegeven, de interface van Picture Windows Pro oogt misschien wat oubollig, maar laat dat de pret niet drukken. De talrijke effecten en bewerkingsmogelijkheden compenseren dat ruimschoots. Het programma kan met diverse beeldformaten overweg (waaronder png,jpg,tif, gif en bmp), zowel voor het openen als voor het exporteren.

Tussenstappen

Zodra je een afbeelding hebt geopend, verschijnt die in een groot venster. Tegelijk zie je een miniatuurweergave en naarmate je bewerkingen op deze afbeelding uitvoert, komen er miniatuurafbeeldingen bij. Een bewerking ongedaan maken, is niet moeilijker dan een bovenliggende miniatuurafbeelding selecteren. Vanuit het contextmenu kun je trouwens ook ‘zijtakken’ starten om daar bijvoorbeeld andere bewerkingen op uit te voeren. Een minder geslaagde zijtak laat zich overigens snel weer verwijderen.

Picture Windows Pro telt zowat honderd verschillende bewerkingen (transformaties genoemd) en elke transformatie stuur je vanuit een verplaatsbaar venster aan.

Heb je een bepaalde transformatie mooi gefinetuned, dan kun je die in een profiel bewaren en naderhand ook weer snel inladen, wat je veel tijd kan besparen.

Picture Windows Pro
Picture Windows Pro zit heus niet om bewerkingen en effecten verlegen.

Geavanceerd

Het opslaan van transformatie in profielen geeft al aan dat de tool ook de doorwinterde fotograaf wil aanspreken en zo zijn er nog wel enkele functies. Het is bijvoorbeeld mogelijk om transformaties met behulp van uiteenlopende maskers alleen op specifieke delen van een foto toe te passen. Echt gebruiksvriendelijk is de aanpak niet bepaald, maar de uitgebreide tutorial (71 pagina’s) is behulpzaam. Ook handig is dat je je huidige transformaties in de vorm van scripts kunt bewaren, zodat je naderhand de draad weer snel kunt oppikken.

PWP
Ook bewerkingen op basis van maskers zijn perfect mogelijk.

Conclusie

Picture Windows Pro heeft een ietwat dubbel gezicht. Enerzijds laat het zich makkelijk bedienen en kun je via de handige miniatuurafbeeldingen snel naar een vorige bewerkings terugkeren. Anderzijds zit er ook een aantal functies tussen die (mede door de talrijke knoppenbalken) wat intimiderend kunnen zijn. Wie de moeite neemt de tool helemaal in de vingers te krijgen, kan zijn foto’s echt mooi verbeteren.

0 Reactie(s) op: Picture Windows Pro - Plaatjes poetsen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.