Stickware: Altijd je favoriete programma's op zak

© PXimport

Stickware: Altijd je favoriete programma's op zak

Geplaatst: 26 juni 2015 - 06:14

Aangepast: 14 december 2022 - 15:27

Ignace de Groot

Je bent vaak onderweg, in een hotel, bij klanten of bij kennissen, en zelden vind je daar de software terug waar je graag mee werkt. Dan neem je die toch gewoon mee op usb-stick! Er is keuze uit vele tientallen gratis, 'portable' tools die zich bovendien vanuit een fraai opstartmenu laten benaderen.

Tip 01: Zonder installatie

Heel wat programma's in Windows vereisen een installatie. Dat houdt onder meer in dat die een beroep moeten kunnen doen op bepaalde functies en bronnen die standaard in Windows zitten - de zogenoemde dll-bestanden - en dat ze bepaalde sleutels uit het Windows-register nodig hebben. Dat maakt dat die zich niet zomaar op een verwijderbaar medium als een usb-stick laten zetten. Er zijn echter ook portable applicaties die geen installatie behoeven, in principe geen sporen achterlaten op het gebruikte computersysteem (nadat je de tools hebt afgesloten) en doorgaans ook geen administratorrechten nodig hebben. Dit artikel gaat over dergelijke draagbare applicaties, in combinatie met een handig 'lanceerplatform'. De bekendste draagbare suites-met-opstartmenu zijn LiberKey en PortableApps.

 

© PXimport

Tip 01 Zuivere portable apps laten geen sporen in het register na.

LiberKey

Tip 02: Eerste start

Een van de populairste draagbare applicatiesuites is LiberKey. Die stellen we graag iets uitgebreider aan je voor. Je downloadt dit platform op www.liberkey.com, waarna je het gedownloade exe-bestand opstart. Druk op de knop Volgende, verklaar je akkoord met de licentieovereenkomst, klik nogmaals op Volgende (2x) en verwijs via de knop Bladeren naar (de rootmap van) je usb-stick. Zorg ervoor dat je stick voldoende vrije opslagruimte heeft, bij voorkeur minstens 2 GB. Standaard stelt de tool voor alles in de submap LiberKey te deponeren, en dat vinden we best OK.

Bevestig alweer met Volgende / Ja / Volgende / Installeren. Na afloop druk je op Voltooien en start je LiberKey op - dat kan ook altijd via het bestand LiberKey.exe in de LiberKey-map. Even later verschijnt een leeg startmenu evenals een venster met de knop Download de lijst met beschikbare suites. Druk op deze knop en klik een van de drie beschikbare suites aan: Basic (14 toepassingen; 290 MB schijfruimte), Standard (86; 894 MB) en Ultimate (153; 1,1 GB). Overigens is het wel mogelijk vinkjes te verwijderen naast de onderdelen waar je geen behoefte aan hebt. Via het moersleutelicoon kun je trouwens in één keer alle items (de)selecteren. Bevestig je keuzes met Installeer alle toepassingen van de gekozen suite.

 

© PXimport

Tip 02 LiberKey biedt drie suites aan: Basic, Standard en Ultimate.

Tip 03: Applicaties

Afhankelijk van je keuzes kan de installatie wel een tijdje duren. In het venster en net boven het Windows-systeemvak kun je de voortgang volgen. Open tijdens de installatie ook al even het startmenu van LiberKey, via de knop op de Windows-taakbalk of via het icoontje in het Windows-systeemvak. Je merkt dan dat de 'geïnstalleerde' applicaties stelselmatig aan dat menu worden toegevoegd. Na afloop druk je op OK.

LiberKey is wel zo slim om de applicaties te categoriseren in het menu, zodat alles overzichtelijk blijft. Je treft er met name de rubrieken Beeld, Bestandsbeheer, CD-DVD, Geluid, Grafisch-Foto, Internet, Kantoor, Netwerk-Server, Systeemvoorzieningen en Veiligheid aan. De meeste rubriek zijn verder opgedeeld in een aantal subrubrieken. Met een dubbelklik start je een applicatie op. Handig is ook dat je een programma-icoon uit het menu gewoon naar je bureaublad kunt verslepen: op die manier creëer je een snelkoppeling naar de draagbare toepassing.

Tip 04: Startmenu

Klik je een toepassing slechts eenmaal aan, dan verschijnt een pop-upvenster dat de werking van het programma beschrijft. Je treft hier ook de link Eigenschappen aan, die je toestaat de naam, de beschrijving en het pictogram aan te passen. Op het tabblad Geavanceerd kun je bijkomende parameters invullen, een toetscombinatie aan de applicatie koppelen, er via Autorun voor zorgen dat de toepassingen automatisch met LiberKey opstarten, en aangeven dat je dit programma standaard als administrator wilt opstarten.

In het startmenu van LiberKey tref je nog een aantal knoppen aan. De meeste spreken voor zich (zoals LiberKey Help, Verberg LiberKey menu en Sluit LiberKey menu) maar de knop Mijn documenten vergt enige toelichting. Die voert je niet naar de gebruikelijke documentenmap van Windows, maar naar MyDocuments, een submap van de LiberKey-map op je usb-stick. Heb je de gecreëerde documenten graag altijd bij de hand, dan is het een goed idee om die in die map te bewaren. Verder tref je bovenaan nog een paar tabbladen aan. Een ervan leidt naar de applicaties die je recentelijk hebt gebruikt, een ander naar je meest gebruikte toepassingen.

 

© PXimport

Tip 04 Je kunt verschillende eigenschappen aanpassen van afzonderlijke applicaties.

Opstartbare stick (Windows)

Misschien vind je het wel handig als je een systeem rechtstreeks van je usb-stick kon opstarten, voorzien van je favoriete (draagbare) applicaties. Beschik je over Windows 8(.1) of 10 Enterprise, dan kun je daarvoor de functie Windows-to-Go aanspreken vanuit het Windows-Configuratiescherm. Het probleem is wel dat je daarvoor een usb-stick nodig hebt die zich bij het systeem als een verwijderbare schijf aandient, met mogelijkheid dus tot partitionering. Of je gebruikt een externe usb-schijf.

Het kan echter ook met een 'gewone' versie van Windows 8(.1) of 10. Deze methode is nogal complex maar werkt wel degelijk. Of je gebruikt de methode die we eerder beschreven op onze website. Het komt erop neer dat je eerst HiRen's Boot CD downloadt, waarna je die met behulp van YUMI (zie kader 'Opstartbare stick (Linux)') op een opstartbare stick zet. Wanneer je opstart, beland je via de optie Mini Windows Xp in een wat uitgeklede Windows XP- (WinPE-) omgeving. Van hieruit is het mogelijk om via de ingebouwde Verkenner naar je draagbare applicaties op stick te bladeren en die op te starten.

 

© PXimport

Windows To Go is jammer genoeg alleen beschikbaar in de Enterprise-edities van Windows 8(.1) en 10.

Tip 05: Configuratie

De meeste functies zitten echter achter de knop Liberkey Gereedschappen. Een van de opties is Zet bestands associaties aan. Die zorgt ervoor dat je voor bepaalde bestandstypes vanuit het contextmenu van je Verkenner rechtstreeks een geschikte applicatie uit de LiberKey-suite kunt opstarten. Deze optie kun je trouwens langs dezelfde weg ook weer uitschakelen. Je merkt hier ook de opties Voeg draagbare snelkoppelingen toe en Verwijder draagbare snelkoppelingen. De eerste optie zorgt ervoor dat alle eerder gemaakte snelkoppelingen (zie tip 03) weer tevoorschijn komen op je bureaublad.

Met de tweede haal je ze weer weg. Wil je alle toepassingen die je momenteel in Liberkey hebt geopend in één keer netjes afsluiten, dan doe je dat met Sluit draagbare applicaties van je Liberkey. De optie Liberkey configuratie verzamelt zowat alle instellingen die te maken hebben met het uitzicht en de werking van het startmenu, zoals Kleuren, Taal en Gebruikers interface. Je vindt hier ook items terug als HTTP Proxy (ingeval je met een draagbare browser werkt die via een proxy moet gaan) en - enigszins verwarrend - nogmaals Liberkey Gereedschappen. Hier kun je onder meer aangeven dat de draagbare snelkoppelingen (zie ook boven) automatisch moeten verschijnen samen met het startmenu en weer moeten verdwijnen zodra je het startmenu afsluit (hoewel deze functie niet altijd goed blijkt te werken). Vergeet niet je aanpassingen te bevestigen met de knop Pas toe.

 

© PXimport

Tip 05 LiberKey laat zich haarfijn afstellen volgens eigen voorkeur.

Tip 06: Beheer

Net als bij gewone applicaties verschijnen ook voor draagbare toepassingen geregeld updates. Gelukkig neemt LiberKey je het updatebeheer grotendeels uit handen. Open Liberkey gereedschappen en kies Controleer op updates. Er doemt een venster op met twee update-knoppen. Met de bovenste knop update je het Liberkey Platform zelf, met de tweede knop haal je updates van de draagbare toepassingen op. Wanneer je de muisaanwijzer even boven zo'n toepassing houdt krijg je meer feedback over de update. Wil je alle updates automatisch laten installeren, selecteer dan alle updates, kies Installeer toepassingen zonder tussenkomst (automatische mode) en klik op Installeer geselecteerde toepassingen.

Naast de twee update-knoppen tref je hier ook de knop Open de draagbare toepassings catalogus aan. Die voert je naar een online bibliotheek met (op het moment van dit schrijven) in totaal 296 applicaties - nog 143 meer dus dan de Ultimate-suite. Je kunt hier rustig door de catalogus bladeren: tools met een groen vinkje heb je al in je startmenu opgenomen, programma's met een wit kruis op een rode cirkel nog niet. Met een muisklik voeg je ook die aan een wachtrij toe. Zijn alle gewenste tools toegevoegd, dan installeer je ze in één keer met de knop Installeer geselecteerde toepassingen.

 

© PXimport

Tip 06 LiberKey bevat heus nog wel meer toepassingen dan die je via de Ultimate suite krijgt.

PortableApps

Tip 07: Installatie

Mocht je LiberKey niet appreciëren, dan is er nog een degelijk gratis alternatief: PortableApps.com. We stellen dit kort aan je voor. Download het platform en voer het programma uit. De installatie is een kwestie van enkele knoppen in te drukken. Als Installatiepad kies je dus wel voor Portable - installeren op een draagbaar apparaat, waarna je naar (de rootmap van) je usb-stick verwijst. Bevestig met Installeren. Na afloop start je het platform op - iets wat je op elk moment ook kunt doen via PortableAppsPlatform.exe in de map \PortableApps\PortableApps.com.

Het venster Portable Apps Directory verschijnt, een soort 'draagbare-app store' met een overzicht van alle nog niet eerder toegevoegde applicaties. Die zijn, net als bij LiberKey, opgedeeld in een tiental rubrieken: Afbeeldingen en foto's, Beveiliging, Hulpprogramma's, Internet, Kantoor, Muziek en video's, Onderwijs, Ontwikkeling, Spellen en Toegankelijkheid. Merk op dat je bij elk item twee bestandsgroottes afleest: de tweede is de grootte die het programma effectief, na 'installatie', op je stick zal benemen. Plaats een vinkje bij alle gewenste applicaties en druk op Volgende.

 

© PXimport

Tip 07 Je kiest zelf welke draagbare toepassingen je mee op de stick wilt.

Tip 08: Beheer

Deze procedure kan wel wat tijd in beslag nemen. Na afloop vind je de applicaties dan terug in het PortableApps-startmenu, dat je op elk moment via een pictogram in het Windows-systeemvak kunt openen. Wanneer je onderaan het menu op Alle programma's klikt, dan merk je dat de rubricering identiek is aan die van de Directory. Overigens kun je op elk moment een programma in een andere - eventueel zelf benoemde - categorie onderbrengen: klik de programmanaam met de rechtermuisknop aan en kies Categorie, waarna je een andere categorie selecteert of via Categorie toevoegen zelf een categorienaam bedenkt.

Uiteraard kun je later nog andere programma's toevoegen. Klik hiertoe op Beheren (rechts van het menu) en kies Meer programma's downloaden / Op Categorie. Even later duikt dan weer het vertrouwde Directory-venster op. Of je gaat zelf 'shoppen'. Je hoeft hier maar het gewenste programmabestand te downloaden en vervolgens in het startmenu Beheren / Nieuwe programma's toevoegen te selecteren en naar het gedownloade bestand (met de dubbele extensie .paf.exe) te verwijzen. De rest verloopt automatisch. Overigens kun je vanuit dit Beheren-menu je programma's ook laten updaten.

Klik je een applicatienaam in het startmenu met de rechtermuisknop aan, dan komen enkele interessante opties tevoorschijn, zoals Verbergen, Naam wijzigen, Als administrator uitvoeren en Automatisch opstarten.

Opstartbare stick (Linux)

Linux laat zich veel gemakkelijker van usb-stick opstarten dan Windows, zeker wanneer je daarvoor een tool gebruikt als YUMI. Je moet het dan wel stellen zonder de draagbare applicaties van LiberKey of Portableapps.com, aangezien die voor Windows zijn bedoeld. Met een dubbelklik start je het gedownloade exe-bestand op. Vervolgens duid je de stationsletter van je usb-stick aan en kies je Format X: Drive (Erase content). Alle data op de stick gaan daarbij wel verloren. Vervolgens duid je een van de circa 125 Linux-distributies in het uitklapmenu aan.

Daar zitten flink wat generieke exemplaren tussen (zoals Ubuntu en Linux Mint) maar ook meer gespecialiseerde distributies als Ultimate Boot CD (diagnosetools), Parted Magic (partitioneringstools), Kaspersky Rescue Disk (antivirus), enz. Als het goed is kun je een vinkje plaatsen bij Download Link en voorziet YUMI zelf in een geschikte downloadlink. Hoe dan ook, zodra je de distributie hebt opgehaald, blader je naar het gedownloade ISO-bestand met de knop Browse en zet je de installatie op gang met Create. Erg handig: je kunt deze procedure herhalen als je nog meer distributies op dezelfde stick wenst. YUMI zorgt wel voor een aangepast bootmenu.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten